Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

REAGOVANJE: Nema i ne treba da bude nikakve tajnosti u odšteti žrtvama ratnih zločina

Objavljeno: 09.09.2017. 22:27 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Povodom tvrdnje koju je objavila srpska državna agencija Tanjug, a od nje preuzeli brojni mediji u regionu, pozivajući se na izvjesni portal Birn, da je Vlada Crne Gore navela u izvještaju da će platiti 1,35 miliona eura odštete žrtvama zločina počinjenih devedesetih godina na teritoriji Crne Gore i da to piše u Izvještaju u koji je „Birn imao uvid“ radi ispravnog i cjelovitog informisanja javnosti saopštavamo da nikakav tajni izvještaj ne postoji, da su svi izvještaji Vlade na ovu temu javni i dostupni na portalu Vlade www.gov.me.

Vlada Crne Gore je na 36. sjednici, održanoj 27. jula 2017. godine usvojila Peti polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje – Pravosuđe i temeljna prava za period januar – jun 2017. s Drugim polugodišnjim izvještajem o realizaciji Operativnog dokumenta za sprječavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika - Aneksa Akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje.

Izvještaj je objavljen istog dana.

Link na materijal i zaključke 36. sjednice Vlade CG: http://www.gov.me/sjednice_vlade_2016/36


Podatak o kojem je riječ je na 36. strani dokumenta.

Dakle, nije riječ ni o kakvom tajnom podatku ni dokumentu u koji je neko morao „imati uvid“ da bi o tome nešto objavio več je riječ o javnom dokumentu objavljenom prije gotovo mjesec i po na portalu Vlade Crne Gore.

Senzacionalističkim medijskim pristupom i insinuiranjem da je riječ o tajnom podatku i dokumentu Crna Gora, čija je vlada najtransparentnija u regionu, pokušava se po već viđenoj matrici uvući u političke polemike koje je prevazišla.

Politika odgovornog suočavanja sa sopstvenom prošlošću, što podrazumijeva i adekvatnu odštetu žrtvama, kao i potreba da kao pravna država ispunjava svoje obaveze odavno su obilježje politike Crne Gore prepoznato i van naših granica. Ta politika je i potvrda civilizacijskog iskoraka Crne Gore.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?