Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Pejović: Unapređenje medijskog sektora značajno za napredak ka EU

Objavljeno: 11.09.2017. 20:46 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

MEPMEP

„Crna Gora je svjesna postojećih izazova ali i maksimalno posvećena zajedničkom radu na efikasnom sprovođenju obaveza koje će naš medijski sektor približiti evropskim standardima, ali i doprinijeti ispunjenju  mjerila u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava", poručio je ministar evroskih poslova Aleksandar Andrija Pejović otvarajući uvodni sastanak ekspertske misije o slobodi izražavanja i medija.

Ministar je prenio očekivanje da će trideset sastanaka s osamdeset predstavnika crnogorskih institucija rezultirati izradom kvalitetnog izvještaja, kao i Vodiča za regulisanje medijske politike koji će biti značajni za dalje napredovanje u poglavljima 10 Informatičko društvo i mediji i 23 Pravosuđe i temeljna prava.

Poručio je da je Vlada Crne Gore posvećena radu na definisanju savremene, evropske medijske politike i uspostavljanju održivog samoregulatornog mehanizma. Takođe, je iznio očekivanje da će iskustva eksperata doprinijeti sagledavanju medijskog tržišta, zakonodavnog okvira, medijskog i javnog servisa, šemi podrške, transparentnosti medija, samoregulaciji, integritetu novinara i drugim brojnim temama od značaja za ovu oblast.

On je istakao da će sprovođenje analize i izrada sveobuhvatnog vodiča biti od izuzetnog značaja za dalje regulisanje medijske politike u Crnoj Gori i iznio očekivanje da će to doprinijeti ispunjavanju preostalih obaveza u procesu pristupanja Evropskoj uniji, posebno u oblastima vladavine prava i informatičkog društva.

Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Ajvo Orav je poručio da je sloboda štampe važna za napredovanje prema članstvu u EU, ali i ukazao da je snažna, koherentna i efikasna samoregulacija najbolji način zaštite slobode štampe.

Istakao je da slobodno i kritičko izvještavanje predstavljaju jednu od glavnih karakteristika slobodnog i demokratskog društva, ali i ukazao na potrebu za odgovornošću medija, jačanje samoregulatornih tijela i osiguranje efikasne primjene Etičkog kodeksa.

Ambasador Orav je naglasio da je Crna Gora prva država u regionu u kojoj je pokrenuto istraživanje medijskog sektora poručivši da naša država ponovo može biti dobar primjer za ostale zemlje u procesu proširenja. 

Šefica Odjeljenja za medije i internet u Generalnom direktoratu za ljudska prava i vladavinu prava Savjeta Evrope Lejla Dervišagić je, nakon predstavljanja projekta, istakla da je sloboda izražavanja jedno od osnovnih ljudskih prava i da mediji imaju najznačajniju ulogu u tom segmentu. Poručila je da eksperti koji borave u Crnoj Gori dobro poznaju situaciju na terenu i istakla važnost učešća svih institucija i pojedinaca koji će pomoći da sprovođenje analize, koja je zajednički poduhvat,  bude u potpunosti zaokruženo  budući da je njen cilj dobro funkcionisanje medija, a samim tim i cjelokupnog društva u kontekstu pristupanja EU. 

Ekspertska misija o slobodi izražavanja i medija, koja će boraviti u Crnoj Gori 11-14. septembra, je organizovana u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi u okviru kojeg je planirana izrada analize medijskog sektora.

Tokom misije, eksperti će razgovarati s predstavnicima crnogorskih institucija, medija, operatora, regulatora, nevladinog sektora i akademske zajednice o pravnom okviru medijske politike i njegovom sprovođenju, o autorskim pravima, državnoj pomoći, mehanizmima razvoja i podrške medijima, javnom servisu, novinarskom intregritetu, samoregulaciji, medijskoj pismenosti.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Video: Sastanak ekspertske misije o slobodi izražavanja i medija u Crnoj Gori - kadrovi

Video: Obraćanje ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića

Video: Obraćanje šefa Delegacije EU Aiva Orava

Video: Obraćanje predstavnice Savjeta Evrope Lejle Dervišagić

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?