Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Tvrdnje Ranka Krivokapića su pokušaj dezinformisanja javnosti

Objavljeno: 13.09.2017. 03:13 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik SDP Ranko Krivokapić iznio je u javnosti tvrdnju da su zarade u Crnoj Gori niže od zarada građana Zambije, Namibije i Konga („građani sve gore žive, naša primanja su gora od Zambije, Namibije, Konga” – sajt Socijaldemokratske partije).

Iznijete tvrdnje su ne samo netačne, paušalne i površne već su i odraz populizma, politikantstva i pokušaja „kreativnog“ tumačenja zvaničnih statističkih podataka.

Da je zaista riječ o navedenom, potvrđuju zvanični podaci referentnih međunarodnih institucija i organizacija, poput UN-a, Svjetske Banke, MMF-a, koje porede najvažnije pokazatelje životnog standarda građana u različitim zemljama svijeta.

Prema Izvještaju UN-a o razvoju po mjeri čovjeka koji prati najvažnije pokazatelje životnog standarda u svijetu. Crna Gora se nalazi na 48. mjestu od ukupno 188 rangiranih zemalja, što Crnu Goru svrstava u grupu od 50 zemalja svijeta sa veoma visokim stepenom razvoja po mjeri čovjeka, dok se Namibija, Republika Kongo i Zambija, nalaze na 125., 135. i 139. mjestu u Izvještaju UN-a o razvoju po mjeri čovjeka. Pri tome se Demokratska Republika Kongo nalazi na 176. mjestu od 188 rangiranih zemalja, spadajući u grupu zemalja sa niskim stepenom razvoja po mjeri čovjeka..

Prema zvaničnim podacima Svjetske banke BDP per capita u Crnoj Gori, mjeren paritetom kupovnih snaga, kao medjunarodno uporedivim indikatorom, na nivou je od 104% prosječnog svjetskog BDP per capita (dakle iznad prosjeka), i na nivou od oko 42% prosjeka u EU.

Države Afrike, o kojima govori g-din Krivokapić imaju mnogo niži životni standard od Crne Gore. Tako, Demokratska Repubika Kongo ima BDP per capita koja je na nivou od 5% prosjeka u svijetu; Republika Kongo na nivou od 35% svjetskog prosjeka, Zambija 24% i Namibija 65% svjetskog prosjeka. Dakle, životni standard u Demokratskoj Republici Kongo je oko 20 puta niži od standarda u Crnoj Gori, u Zambiji je na nivou ¼ životnog standarda u Crnoj Gori itd.

Kada je riječ o prosječnim zaradama u pomenutim zemalja, preproučujemo g-dinu Krivokapiću da prikupi zvanične statističke podatke ovih zemalja u vezi sa navedenim, jer je netačna njegova tvrdjnja da je prosječna mjesečna neto zarada u ovim zemalja iznad one u Crnoj Gori. Naprotiv. Ako bi se podaci posmatrali nominalno, bez korišćenja kriterijuma pariteta kupovnih standarda, proječna mjesečna neto zarada je preko 10 puta veća u Crnoj Gori od one u Demokratskoj Republici Kongo, i preko 100% je veća nego u Zambiji. Međutim, podatke o zaradama navedenih afričkih zemalja nije moguće porediti na ovaj način, iz razloga različite metodologije obračuna prosječne zarade, jer u nekima od ovih zemalja u obračun prosječne zarade ulazi i neformalna zaposlenost koja je često viša od formalne. Moguće je da je opredjeljenje gospodina Krivokapića da umjesto podataka međunarodnih referentnih institucija, kao izvor izjava isključivo koristi paušalne i površne analize, poput onih koje su prethodnih dana objavljivane na temu zarada u Africi, u kojima se upoređuju prosječne zarade po zemljama obračunate po različitim metodologijama, pa čak i u različitim valutama. To je svakako odraz njegove nedobronamjernosti i pokušaja dezinformisanja javnosti.

I u krajnjem, obavještavamo g-dina Krivokapića da prosječna zarada u Crnoj Gori bilježi rast i nominalno i realno, i da se u kontinuitetu povećava broj zaposlenih. Uvjereni smo da će snažan ekonomski rast od preko 4% u prvoj polovini godine, kao i poboljšanje većine ekonomskih pokazatelja, donijeti još veće stope rasta zaposlenosti i zarada, težeći ostvarenju našeg ključnog prioriteta, a to je brže približavanje životnog standarda naših građana onom u EU.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?