Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Nikšiću ozvaničeno obnavljanje proizvodnje u mljekari “Nika”

Objavljeno: 13.09.2017. 23:32 Autor: MPRR
U mljekari Nika danas je ozvaničeno obnavljanje proizvodnje, uz prisustvo potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića, predsjendika Opštine Nikšić Veselina Grbovića, njihovih saradnika iz Vlade, Ministarstva poljoprivrede i lokalne smaouprave, kao i mnogobrojnih zvanica, preduzetnika iz sektora proizvodnje I trgovine.

Za potpredsjendika Vlade i ministra poljoprivrede obnavljanje proizvodnje predstavlja zadovoljstvo iz više razloga. “Zadovoljstvo je kada promovišemo završetak ovog, ali i svakog projekta i u Nikšiću i širom Crne Gore. Jednako je zadovoljstvo kada su to projekti iz oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture, zdravstva, sporta i drugih, ali posebno je zadovoljstvo kada promovišemo početak nove proizvodnje, u pogonima, kakav je Nika, u kojima se stvara nova vrijednost i otvaraju nova radna mjesta. Konkretno u mljekari NIKA, sada je uposleno 35 radnika, a u perspektivi biće ih do 70”, kazao je Simović.
MPRRMPRR
Drugi razlog zadovoljstva, prema riječima Simovića, je otvaranje perspektive brojnim kooperantima, vrijednim domaćinima, proizvođačima mlijeka, ne samo u Nikšiću, nego i šire, a koji će kroz ovu mljekaru dobiti nove perspektivu i novu garanciju sigurnog i kvalitetnog otkupa njihovog proizvoda.

“Raduje me i što ćemo iz Nike, zajendo sa drugim mljekarama u Crnoj Gori, dobiti vrijednu paletu novih kvalitetnih proizvoda koji će obezbijediti našoj ekonomiji snažnu supstituciju uvoza mliječnih proizvoda”.

Simović je istakao da u proizvodnim pogonima kakav je Nika ima dosta izazova, ali da je ono što garantuje uspjeh je dobra saradnja sa mrežom kooperanata, vrijednim domaćinima. “Formula uspjeha jeste i treba da bude partnerstvo sa njima, međusobno povjrenje, uvažavanje i potreba da svi urade svoj dio posla. Mnogo je obaveza i odgovornosti prema samim farmerima, da proizvedu što više kvalitetnog mlijeka, da ispunjavaju zahtjevne standarde bezbjednosti hrane, kvaliteta. Obaveza mljekara je da mlijeko pravovrmeno otkupe, da redovno plate po tržišnim cijenama i da svoje kvalitetne proizvode, uz dobru komunikaciju sa trgovčkim lancima u Crnoj Gori, a u perspektivi i regionu, na kvalitetan način plasiraju, naplate, i na taj način valorizuju ono što je rad u primarnom sektoru i u sektoru prerade”, kazao je Simović.

U integrisanom lancu od farme do potrošača, kako je najavio Simović, i ova mljekara, kao i ostale imaće kontinuiranu podršku Ministarstva i Vlade, kao i do sada, kroz ne male subvencije, podršku za nabavku stočnog fonda mehanizacije, opreme i za farme i mljekare, stvarajući nove perspektive kroz kreiranje sve izdašnijih fondova, kako bi većinu mjera učinili sadržajnim i finansijski izdašnijim.

Prema riječima Simovića, sadržajnija i finansijski izdašnija bespovratna podrška je već realnost, navodeći stalni rast Agrobudžeta, brzi početak korišćženja IPARD sredstava, aktuelnu realizaciju IFAD projekta razvoja klastera I ruralne infrastrukture, kao I brzo ugovaranje novog MIDAS projekta koji će biti finansijski još izdašniji.
MPRRMPRR
Kreiranje poslovnog ambijenta zajednička odgovornost

U stvaranju poslovnog ambijenta za realizaciju što više projekata kakav je NIKA, prema riječima Simovića, svi imaju obavezu i odgovornost. On je kazao da je zajednički doprinos bio presudan za rješavanje problema, kako bi mljekara počela sa radom na zdravim osnovama, kao I da je zajednički doprinos formula za buduće uspjehe.

“Danas se radujemo novom početku mljekare Nika, zahvaljujući dobrom razumijevanju, u procesu stečajnog postupka, lokalne samouprave, Ministarstva, i kreirajući rješenja koja su bila zakonski utemeljena i koja su bila pravedna. Najviše za kooperante, je tim je u maksimano mogućoj mjeri ispaćeno ono što je zaostali dug. To je dobra poruka za kooperante i za ubuduće, kada se pojavi neki problem. Tu smo smo svi da pomognemo – i Vlada, i lokalna samouprava. Važan zamajac je bila i podrška Ministarstvakroz kreditna sredstva Abu Dabi fonda, kazao je Simović, dodajući da je I projekat Nike bio među onima koji su nedavno potpisali ugovor o podršci kroz IPARD like 2 projekat.

“U toj formuli uspjeha nezaobilazno mjesto pripada i lokalnoj samoupravi. Ne samo ovoj, nego i svim lokalnim samouprava u Crnoj Gori, jer moramo razumjeti našu zajednčku obavezu i odgovornost da kreiramo što povoljniji poslovni ambijent. Mislim da ćemo zajendo kreirati taj poslovni ambijent i da ćemo se svi zajendo radovati novim iskoracima ekonomije i Nikšića i Crne Gore”, poručio je Simović.
MPRRMPRR
Zadovoljstvo početkom rada Nike izrazio je i predsjednik Opštine Veselin Grbović, ocjenjujući da je to važno ne smao za Nikšić, nego i širi prostor Crne Gore. Podsjećajući na probleme koje je prethodno trebalo riješiti, Grbović je kazao da su prevaziđeni kontinuiranom komunikacijom sa vlasnikom, uz podršku Ministarstva poljoprivrede I Ministra Simovića. “Danas svjedočimo o još jednom uspjehu od važnosti za ekonomski razvoj Nikšića”, kazao je Grbović, dodajući da ga posebno raduju najave o otvaranu novih radnih mjesta u ovoj opštini.

Direktor Nike Tadija Šljukić zahvalio se Vladi Crne Gore, Ministarstvu poljoprivrede i Opštini Nikšić na podršci u realizaciji biznis ideje njegove porodične firme, jer, kako je rekao, bez te podrške ne bi uspjeli. Ističući da planiraju da šire proizvodnju i asortiman proizvoda, Šljukić je pozvao proizvođače mlijeka, vlasnike farmi, da računaju da će „Nika“ otkupiti sve količine mlijeka koje budu proizvodii i da će na vrijeme biti isplaćeni za isporučeno mlijeko.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?