Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Evropski sud za ljudska prava donio odluku u korist Crne Gore

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku kojom se predstavka Vanje Ćalović, proglašava neprihvatljivom pred ovim sudom u skladu sa članom 35 stav 3 i 4 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Gospođa Ćalović je crnogorska državljanka i izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora „MANS”.

Podnositeljka predstavke se u konkretnom slučaju žalila na povredu čl. 8 Evropske konvencije zbog nekontrolisanog direktnog pristupa policije bazi podataka mobilnog operater „M-tel” DOO čiji je bila korisnik.

Sud je u konkretnom slučaju proglasio predstavku g-đe Ćalović neprihvatljivom prihvatajući pravnu argumentaciju koju je u ovom međunarodnopravnom sporu iznijela Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava. Naime, Sud je utvrdio da podnositeljka predstavke nije postupila u skladu sa pravilom 47 st.7 Poslovnika Evropskog suda, koji predviđa da podnositelji predstavke moraju obaviještavati Sud o svim relevantnim okolnostima za podnijetu predstavku.

Podnosilac predstavke g-đa Ćalović je propustila da obavijesti Sud, da je sporazum između Uprave policije i mobilnog operatera „M-tel” DOO stavljen van snage jer je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama po službenoj dužnosti, izvršila inspekcijski nadzor kod istih i o tome donijela posebna rješenja. Potom je podnositeljka predstavke propustila da obavijesti Sud da je u tom pogledu i Osnovni sud u Podgorici donio presudu kojom je utvrdio ništavost sporazuma o uzajamnoj saradnji Uprave policije i mobilnog operatera „M-tel” DOO. Sud je takođe utvrdio propust podnositeljke predstavke da isti obavijesti o odluci Ustavnog suda, kojom je proglasio neustavnim odredbe Zakona o krivičnom postupku na osnovu kojih su se zasnivala tadašnja ovlašćenja policije, čija inicijativa za utvrđivanje ništavosti odredaba Zakonika o krivičnom postupku je upravo i pokrenuta od strane MANS-a, čiji je izvršni direktor bila podnosilac predstavke.

Na ovu odluku Evropskog suda podnosilac predstavke nema pravo žalbe.

Ova odluka objavljena je danas na sajtu Evropskog suda za ljudska prava a nakon što bude prevedena na crnogorski jezik, biće objavljena i na sajtu Vrhovnog suda Crne Gore u dijelu koji se odnosi na sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i u Službenom listu Crne Gore.


ZASTUPNIK CRNE GORE PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA VALENTINA PAVLIČIĆ
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?