Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 40. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 14.09.2017. 22:40 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
 

Vlada Crne Gore održala je danas 40. sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković.

U cilju usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, a u skladu sa preporukama Evropske komisije, Vlada je utvrdila predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore i Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom. Istovremeno, utvrđenim izmjenama i dopunama ovi zakoni su usaglašeni sa drugim zakonskim rješenjima na nacionalnom nivou, a u predloge su unijete i odredbe za kojima se ukazala potreba u praktičnoj primjeni.

U skladu sa obavezom informisanja Skuštine Crne Gore o dinamici procesa evropskih integracija, Vlada je usvojila Sedmi polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period januar-jun 2017. Prilikom predstavljanja Izvještaja istaknuto je da je u prvoj polovini 2017. godine Crna Cora nastavila da bilježi zapažene rezultate u pregovaračkom procesu, koji su potvrđeni odlukom o otvaranju dva nova pregovaračka poglavlja 1 – Sloboda kretanja robe i 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, kao i privremenim zatvaranjem pregovora u poglavlju 30 – Vanjski odnosi, za koje su prethodno dobijena završna mjerila, čime je otvorena jedna nova faza pregovora. Imajući u vidu odluku Evropske komisije da ove godine ne objavljuje ocjene i preporuke kroz izvještaje za zemlje pojedinačno, kao do sada, ocijenjeno je da su naročito podsticajne za dalji rad izjave zvaničnika sa sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, održanom u junu u Luksemburgu, gdje su pohvaljeni dosadašnji napori i ostvareni rezultati Crne Gore.

Usvojena je Informacija o potrebi potpisivanja Konvencije Savjeta Evrope protiv trgovine ljudskim organima. Konvencijom se proširuju dosadašnji mehanizmi Savjeta Evrope u pogledu borbe protiv trgovine ljudima, pri čemu se pozivaju vlade da se određena ponašanja inkriminišu i time proširi korpus krivičnih djela u ovoj oblasti i preciziraju krivična djela koja se odnose na trgovinu ljudskim organima.

Vlada je usvojila Informaciju o utvrđivanju predloga liste od tri kandidata za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava i utvrdila Listu:
Prof. dr Ivana Jelić, vanredna profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore; Mirjana Popović, sutkinja Višeg suda u Podgorici i Boris Savić, predsjednik Višeg suda u Podgorici.

Na sjednici je prihvaćena Informacija o zaduženju kod Njemačke banke za razvoj (KfW), za potrebe Glavnog grada Podgorica, u vezi sa realizacijom projekta ,,Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, faza I'' i usvojila nacrt Standardnog Ugovora o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke u iznosu od 5 miliona eura i nacrt Ugovora o Promotivnom zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke, u iznosu od 30 miliona eura. Cilj projekta je da se, na ekološki održiv način unaprijedi sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda na području Podgorice, uz pristupačne troškove. Opšti cilj je da se doprinese zaštiti životne sredine, naročito lokalnih i regionalnih vodenih površina koje se nalaze nizvodno, te da se poboljšaju uslovi života stanovništva. U Informaciji je navedeno da će se negativni uticaji na životnu sredinu smanjiti, jer će nova lokacija biti van gradske sredine.

Vlada je prihvatila Prijedlog sporazuma o poklonu i Prijedlog mandatnog sporazuma između Ministarstva odbrane Crne Gore i Saveznog ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke o donaciji šest lako-oklopljenih vozila za potrebe Vojske Crne Gore i Prijedlog sporazuma o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Kancelarija za odbrambenu saradnju. Njemačka Sporazumom donira Vojsci Crne Gore šest vozila Mercedes Benz off-road model G 280 CDI LAPV 5.4 ukupne vrijednosti 2,250 miliona eura, a SAD opremu za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava vrijednu oko 200.000 eura.

Usvojen je Izvještaj o realizovanim aktivnostima Programa hitnih mjera za rješavanje tehničkih problema u vodosnabdijevanju gradskog područja opštine Žabljak do 06.08.2017. godine, sa Prijedlogom za nastavak mjera za rješavanje tehničkih problema u vodosnabdijevanju. U diskusiji je ocijenjeno da je efikasnim sprovođenjem Programa, za koji su izdvojena sredstva u iznosu od 58.000 eura, postignut planirani cilj i spriječeno ponavljanje višegodišnje nestašice vode u toku ljetnje turističke sezone. Imajući u vidu rekordnu turističku posjećenost Žabljaka, na nivou iznad 60 odsto u odnosu na 2016. godinu sa tendencijom dodatnog rasta koja se prilikom planiranja mora uzeti u obzir, Vlada je odobrila 55.000 eura za nastavak planiranih mjera.

Vlada je usvojila i Informacija o realizaciji projekta prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori „Centar izvrsnosti u bioifnormatici (BIO – ICT) – Realizacija projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost Crne Gore (INVO)“. Projekat „INVO“, finansira se iz sredstava kredita dobijenog od Svjetske banke, a cilj projekta je jačanje kvaliteta i značaja nauke i istraživanja u Crnoj Gori. Treća faza ovog projekta podrazumijeva uspostavljanje Centar izvrsnosti u bioinformatici – „BI0-ICT“, koji ce biti model za buduće centre izvrsnosti. U diskusiji je ocijenjeno da je dosadašnjom implementacijom projekta postignut napredak u naučnoistraživačkom radu i unapređenju istraživačkih kapaciteta.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?