Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković pozvao kineske investitore da ulažu u CG, a naše privrednike da otvore vrata investicijama iz Kine

Objavljeno: 15.09.2017. 15:21 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
    
 
Predsjednik Vlade Duško Marković pozvao je kineske investitore da ulažu u Crnu Goru i u zemlje Centralne i Istočne Evrope, a crnogorske privrednike da kroz direktne kontakte sa kineskim partnerima otvore vrata investicijama.

„Siguran sam da ćete se na Biznis forumu i na Okruglom stolu predsjednika komora glavnih gradova, uvijeriti u mogućnosti koje nudi Crna Gora. Pozivam i crnogorske privrednike da kroz direktne susrete sa predstavnicima privrednih delegacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, iskoriste priliku i otvore vrata za nastup na inostranim tržištima i doprinesu uvećanju razmjene, prije svega izvoza. Time će ovaj Forum dobiti na još većoj važnosti i u potpunosti će ispuniti naše ciljeve. Prilika je i da posebno pozovem kineske investitore da ulažu u Crnu Goru, kao i u zemlje Centralne i Istočne Evrope“ – rekao je predsjednik Vlade obraćajući se učesnicima 2. Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Premijer je ocijenio da postoji neiskorišćen prostor u Mehanizmu saradnje 16+1.

„Vjerujem da će današnji poslovni i bilateralni susreti dodatno ohrabriti kineske kompanije da direktno ulažu u ovaj dio Evrope. Raduju nas najave uspostavljanja finansijskih i investicionih institucija i fondova unutar Mehanizma i nadamo se skorim konkretnim koracima i odobrenim sredstvima za projekte koji će doprinijeti daljem razvoju“ – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Predsjednik Marković je ocijenio krucijalnom ulogu lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta.

„Investitori traže destinacije u kojima administrativne procedure i birokratija neće predstavljati barijeru, već samo regularan, ali efikasan, korak prema krajnjem cilju – realizaciji projekata. Crna Gora i njeni gradovi su puno uradili na tom polju. Danas smo jedna od najkonkurentnijih investicionih destinacija, o čemu svjedoče projekti koji se trenutno realizuju. Oni koji su već relizovani potvrđuju ispravnost naše politike i odnosa prema budućnosti naše zemlje. Crna Gora postaje sve atraktivnija investiciona i turistička destinacija, a svjedok tome su upravo brojne kineske privredne delegacije koje nas redovno posjećuju i iskazuju interes za pokretanje i realizaciju projekata u svim oblastima“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da će naša zemlja izgradnjom autoputa i povezivanjem Luke Bar sa ključnim koridorima i tržištima Centralne i Istočne Evrope dodatno osnažiti svoju poziciju i postati jedan od saobraćajnih i logističkih čvorišta, na trasi preko koje će se obavljati trgovinska razmjena Evrope i Kine.

„S tim u vezi, Mehanizam 16+1 i inicijativa „Pojas i Put“ su za nas veoma važna platforme, kroz koje ćemo dodatno prezentovati naše investicione potencijale. Kao buduća članica Evropske unije, aktivno ćemo doprinositi stalnom unaprijeđenju strateških odnosa sa Kinom i ispunjavanju ciljeva u trgovinskoj razmjeni i ekonomskoj saradnji“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore. Dodao je da je naša zemlja posebno zainteresovana za saradnju u oblastima infrastrukture, energetike, turizma, poljoprivrede, saobraćaja i logistike, kulture, prosvjete, nauke i sporta.

Premijer Duško Marković je sugerisao učesnicima foruma da iskoriste priliku za razmjenu iskustava u oblasti očuvanja životne sredine i održive ekonomije ali i u obrazovanju i prosvjeti navodeći da je sticanje savremenih znanja jedan od uslova unapređenja trgovinskih odnosa.

Tekst obraćanja predsjednika Vlade na otvaranju Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope možete preuzeti ovdje.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
 
 
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?