Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović govorio na okruglom stolu predsjednika komora glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
  
 
 
OKRUGLI STO PREDSJEDNIKA KOMORA GLAVNIH GRADOVA
NR KINE I ZEMALJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE
Uspostavljanje Mehanizma okruglog stola predsjednika komora glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Milutin Simović, potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem 

Podgorica, 15. septembar 2017. godine 


Uvaženi predsjednici privrednih komora glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope,
Poštovani predstavnici komora i privrednih asocijacija,
Dame i gospodo,

Posebna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Vlade Crne Gore. 

Dodatno zadovoljstvo je u činjenici da se Mehanizam okruglog stola predsjednika komora glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope uspostavlja u Crnoj Gori, u našem glavnom gradu Podgorici, na čemu posebno zahvaljujem Kineskom savjetu za promociju međunarodne trgovine, odnosno Pekinškoj komori za međunarodnu trgovinu, koji su odabrali naš glavni grad za domaćina, i u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore organizovali ovaj važan skup, u okviru programa Drugog foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Saradnja gradskih komora, započeta 2016. godine, je novi korak u produbljivanju sveobuhvatne saradnje u Mehanizmu 16+1, koji se od pokretanja 2012. godine i početnog dokumenta „12 mjera za unaprijeđenje prijateljske saradnje“, proširio na gotovo sve oblasti. 

Ovakav format razmjene informacija, iskustava i predlaganja novih projekata i okvira saradnje, koji dolazi iz realnog sektora, je najznačajniji i najvrijedniji za kreiranje politika i smjernica za donošenje odluka. 

Zahvaljujući Mehanizmu 16+1, unaprijeđena je privredna saradnja na bilateralnom i multilateralnom nivou. Zajednički rad državnih, regionalnih i gradskih komora, na promociji investicija i projekata u oblasti privredne saradnje, uz podršku biznis zajednice, je vaš zadatak, od kojeg se očekuju rezultati unutar ovog specifičnog, ali uspješnog okvira. 

Privredne komore, kroz konstantno pronalaženje novih modela i platfomi saradnje, moraju otvoriti vrata za nove poslovne mogućnosti preduzetnika i kompanija i uvećanje trgovinske razmjene. 

Potencijali saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope su veliki i sve zemlje imaju šta da ponude na međusobnim tržištima. U narednom periodu ciljevi se moraju definisati u pravcu podsticanja dvosmjerne i balansirane trgovinske razmjene, od koje će korisiti imati svih sedamnaest zemalja. Izvozna snaga NR Kine raste iz godine u godinu, a šesnaest zemalja Evrope proizvode visokokvalitetne proizvode koji mogu biti konkurentni na kineskom tržištu. Zbog toga zajedno moramo raditi na ujednačavanju spoljnotrgovinske razmjene i zajedno otklanjati sve administrativne i druge barijere koje usporavaju taj proces. 

Crna Gora je u junu ove godine, u saradnji sa kineskim partnerima, u gradu Ningbou, otvorila Nacionalni paviljon koji će služiti kao svojervrsna crnogorska kuća za promociju privrednih potencijala i naših proizvoda. Privredna komora Crne Gore je nastupila na Sajmu investicija i trgovine NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, i već tom prilikom, na osnovu pozitivnih iskustava je predložena ideja za još snažniji nastup naredne godine i prezentaciju crnogorskih preduzeća koja žele plasirati proizvode na kineskom tržištu.
 
U tom pravcu očekujemo i razumjevanje i saradnju sa nadležnim institucijama NR Kine, sa kojima ćemo inicirati razgovore. 

Kroz redovne sastanke Mješovite međuvladine komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju, čiji sam kopredsjedavajući, vlade Crne Gore i NR Kine razmjenjuju mišljenja i pronalaze konkretne modele saradnje na bilateralnom nivou, koji takođe doprinose ispunjavanju ciljeva Mehanizma saradnje 16+1.

Paralelno sa ovim Okruglim stolom održava se i jednako važan Biznis forum. Vjerujem da će kompanije iz Crne Gore, NR Kine i ostalih petnaest zemalja pronaći interes za saradnju i realizaciju zajedničkih projekata. 

U Crnoj Gori posluju investitori iz 113 zemalja. U prvom kvartalu ove godine zabilježen je rast stranih direktnih investicija, što je rezultat napora koje Crna Gora ulaže na stalnom unaprijeđenju poslovnog ambijenta. Sigurni smo, što će se i pokazati, da će rezultat naše politike u ovoj obalsti biti dodatno vidljiv ove godine i dugoročno. 

Nacionalna komisija za razvoj i reforme NR Kine (NDRC) je u bazičnom dokumentu inicijative «Jedan pojas, jedan put», koji je objavljen u martu 2015. godine, preporučila da zemlje učesnice ove globalne inicijative smanje trgovinske i investicione barijere, u cilju podsticanja investicionih projekata i trgovinske razmjene. 

Crna Gora, slijedeći ciljeve ubrzanog ekonomskog rasta upravo to i čini. Trenutna konkuretnost Crne Gore, po izvještaju Svjetske banke o lakoći pokretanja biznisa, je na relativno visokoj 58 poziciji. Naravno, to nas ne zadovoljava. Želimo dalje napredovati i dodatno Crnu Goru učiniti atraktivnijom investicionom destinacijom u Jugoistočnoj Evropi. 

U sektoru turizma, na primjer, najbolja potvrda potencijala je postojeći obim investicija, koji iznosi preko tri milijarde eura. Svakako to nije jedina oblast u kojoj nudimo mogućnosti za privrednu saradnju i investicije. Poslovne mogućnosti su izražene u poljoprivredi, saobraćaju, pomorstvu, logistici, industriji, ekologiji, itd. 

Kao što sam nedavno u Privrednoj komori Crne Gore, tokom posjete predsjednika Evropskog Parlamenta, Antonia Tajanija, pozvao evropske kompanije da investiraju u Crnu Goru, danas taj isti poziv upućujem komorama zemalja Centralne i Istočne Evrope, Kineskom savjetu za promociju međunarodne trgovine i Pekinškoj komori za međunarodnu trgovinu.

Deklaracija o uspostavljanju mehanizma Okruglog stola predsjednika komora glavnih gradova, koju ćete danas usvojiti, je važan dokument. Iskazujem zadovoljstvo činjenicom da se mehanizam zasniva na opštim principima pregovaranja, saradnje i razmjene.

Posebno ističem načelo po kojem će učesnici predlagati teme, dogovarati buduću saradnju i razmjenjivati mišljenja o problemima sa kojima se suočavaju u oblasti investicija i trgovine, kao i predlagati odgovarajuća rješenja. 

Nije posebno teško konstatovati, uočiti i analizirati izazove koji su pred nama, ali puno je važnije predlagati rješenja, prije svega u borbi protiv protekcionizma, trgovinskih ratova, i raznih vidljivih i prikrivenih barijera, u još uvijek krhkom, nesigurnom i sporom oporavku globalne ekonomije. Zato me raduje vaša spremnost da predlaganjem konkretnih inicijativa jačate vašu saradnju na korist privrednika i građana vaših gradova, ali i ukupnih ekonomija država koje predstavljate u Mehanizmu saradnje 16+1.

U Vladi Crne Gore i sa sigurnošću znam u Privrednoj komori Crne Gore ćete imati iskrene saradnike, partnere i prijatelje. U to ime unaprijed vam čestitam na uspješno održanom forumu i pokretanju Mehanizma okruglog stola predsjednika komora glavnih gradova i rezultatima koje ćete ostvariti u godinama pred nama.

Hvala vam na pažnji!
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?