Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer i direktori PU, UC i UIP: Ohrabrujući rezultati povećane poreske discipline, odudaraju pojedine opštine u kojima će biti pokrenute procedure naplate

Objavljeno: 20.09.2017. 23:43 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Naplata poreskih prihoda iznad je planirane i povećana je tokom ljetnje turističke sezone u odnosu na uporedni period prošle godine, Poreska uprava, Uprava carina i Uprava za inspekcijske poslove ostvaruju kontinuirani napredak u efikasnosti, a povećanje akciza na duvanske proizvode nije proizvelo pad prihoda zaključeno je u srijedu na redovnom mjesečnom sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i sa direktorima uprava Miomirom M. Mugošom, Vladanom Jokovićem i Alijom Košutom i njihovim saradnicima.

Detaljni izvještaji koje su podnijeli direktori upravâ pokazali su da je u julu naplaćeno 85.152.077,69 eura prihoda, što je za 4,51 odsto više od plana i za 7,48 odsto više nego u julu 2016. U avgustu je naplaćen 91.340.087,91 eura prihoda, 1,51 odsto iznad plana i 4,25 odsto više nego u avgustu 2016. godine. Tokom cijele ljetnje turističke sezone naplaćeno je 14 miiliona eura više nego u prošlogodišnjoj sezoni odnosno sedam miliona eura iznad plana. Podaci za prvih osam mjeseci pokazuju porast naplate poreskih prihoda za 25,4 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 14,7 miliona eura iznad plana. Uprava carina prihodovala je tokom turističke sezone 25% akciza i 5% carinskih prihoda više nego u istom periodu 2016. godine. Zbirni podaci Uprave carina pokazuju povećanje prihoda od 16,5% za prvih osam mjeseci 2017. u odnosu na isti period prošle godine.

Uprava za inspekcijske poslove zapečatila je 88 nelegalnih objekata i uklonila 84 takva objekta, U razdoblju od 1. juna do 31. avgusta izdato je prekršajnih naloga u visini od 2,967 miliona eura, oko 160.000 eura više nego u istom razdoblju 2016. i to sa 18 inspektora manje zbog organizacionih promjena inspekcije. Snimanje rada više od 90 poreskih obveznika pokazalo je da je kod većine utvrđen promet od 40% iznad prosječno prikazanog prije inspekcijskog nadzora. Kontrole neevidentiranja prometa u primorskim opštinama tokom turustičke sezone rezultirale su sa 753 podnijeta prekršajna naloga u iznosu od 1.763.100,00 eura.

Predsjednik Vlade je zaključio da ohrabrujući rezultati pokazuju da je finansijska disciplina povećana što su prepoznali i naši međunarodni partneri – Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka. „Zato je ova Vlada zavrijedila poštovanje i podršku naših međunarodnih partnera. Vidjeli ste ocjenu MMF-a“ – rekao je premijer Marković dodajući da je promjena svijesti o obavezama prema državi dug proces i da stoga treba nastaviti aktivnosti nesmanjenim intenzitetom.

Na sastanku su iznijeti podaci o pojedinim lokalnim samoupravama i lokalnim preduzećima i ustanovama koje neredovno i neuredno izmiruju svoje obaveze prema budžetu. Zaključeno je da lokalne samouprave odudaraju od opšteg povećanja finansijske discipline te da nadležni subjekti pokrenu propisane procedure naplate.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Vlade Milutin Simović i Zoran Pažin i ministar finansija Darko Radunović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?