Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković primio direktora Kancelarije Stejt dipartmenta za Jugoistočnu Evropu Metjua Palmera

Objavljeno: 21.09.2017. 23:16 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Predsjednik Marković primio direktora Kancelarije Stejt dipartmenta za Jugoistočnu Evropu Metjua Palmera - kadrovi

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je direktora Kancelarije State Departmenta za Jugoistočnu Evropu Metjua Palmera.

Zajednički je konstatovano da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države njeguju bliske odnose kojima je poseban pečat dala ljetošnja zvanična posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa. Predsjednik Marković je ponovio da naša zemlja posjetu smatra istorijskom i ocijenio da je prijateljstvo dviju država utemeljeno na istinskim vrijednostima te da je zbog toga uspješno i trajno. Direktor Palmer je istakao da su SAD predložile da Crna Gora bude domaćin Samita Američko-jadranske povelje zbog regionalnog liderstva Crne Gore, naše predanosti evropskim vrijednostima i vizije koju dijele Sjedinjene Američke Države i Crna Gora.

Na sastanku je zajednički ocijenjena izuzetno važnom po region Zapadnog Balkana činjenica da je potpredsjednik Pens na Samitu još jednom poslao snažnu poruku da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene ovom regionu.

Predsjednik Marković je informisao direktora Palmera o prioritetima Vlade i dosadašnjim rezultatima rekavši da su u fokusu Vlade finansijska konsolidacija i unapređenje poslovnog ambijenta kao preduslovi daljeg razvoja i podizanja kvaliteta života građana. „Kao Vlada uhvatili smo se već na početku mandata u koštac sa ozbiljnim problemima javnih finansija izazvanih prevashodno zakonima donijetim iz političkih razloga bez pravnih i ekonomskih osnova“ – rekao je Premijer dodajući da je fokusiranje na ekonomsku politiku već rezultiralo respektabilnim rastom BDP-a, vidnim poboljšanjem poreske discipline i povećanim interesovanjem renomiranih investitora za Crnu Goru. Direktor Palmer je pozdravio ovakvo opredjeljenje Vlade. „Cijenim taj vaš fokus na ekonomiju" – rekao je direktor Kancelarije State Departmenta za Jugoistočnu Evropu.

Govoreći o unutrašnjoj politici predsjednik Marković je informisao gosta o reformama koje se preduzimaju unutar administracije sa ciljem unapređenja vladavine prava. Premijer se zahvalio Sjedninjenim Američkim Državama na ekonomskoj i stručnoj pomoći Crnoj Gori posebno sudskoj vlasti, tužilaštvu i policiji.

Na sastanku je zajednički zaključeno da bi prestanak bojkota državnih institucija od strane opozicije bio važan za dalji napredak Crne Gore. Direktor Palmer je podsjetio da je potpredsjednik Pens snažno pozvao opoziciju da se vrati u Parlament kako bi obavljala svoje poslaničke dužnosti i reprezentovala glasače koji su ih izabrali. U tom kontekstu predsjednik Marković je pozdravio dijalog koji su sa predstavnicima opozicije pokrenuli predstavnici SAD i EU.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?