Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Marković: Rudnik uglja uspješno posluje, izvršava sve obaveze prema državi i zaposlenima i ima ozbiljne razvojne planove

Objavljeno: 23.09.2017. 23:57 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
  

Služba za odnose s javnošću„Rudnik uglja je kompanija koja uspješno posluje, koja izvršava sve obaveze prema državi prema zaposlenima i ne samo to, nego ima ozbiljne razvojne planove i vjerujem da ćemo u narednim mjesecima obezbijediti i ozbiljna sredstva za nove investicije i novu proizvodnju,” izjavio je Predsjednik Vlade Duško Marković nakon obillaska površinskog kopa Potrlica Rudnika uglja u Pljevljima.

„Zaista je ovo prilika da i povodom Dana rudara, a i obilazeći ovaj površinski kop izrazim i poštovanje i zahvalnost zaposlenima u Rudniku uglja, injžinjerima, stručnjacima i menadžmentu, jer vidimo da se ovdje sve radi po standardima, po najvećim mjerama zaštite i sigurnosti i obezbjeđuju se ozbiljne količine uglja za pljevaljsku Termoekektranu. Ovo je prilika, takođe, da kažem da je novi Upravni odbor sa predsjednikom na čelu i izvrsni direktor sa njegov cjelokupni tim uradio u poslednjih par mjeseci ozbijne stvari na stabilizaciji kompanije, da je danas Rudnik uglja kompanija koja uspješno posluje, koja izvršava sve obaveze prema državi prema zaposlenima i ne samo to, nego ima ozbiljne razvojne planove i vjerujem da ćemo u narednim mjesecima, obezbijediti i ozbiljna sredstva za nove investicije i novu proizvodnju.

Dakle, ovo su mjesta koja treba posjećivati, ovo su mjesta na kojima treba iskazivati poštovanje predanim i odgovornim radnicima, ozbiljnom menadžmentu i injžinjerima i zaista sa ponosom to mogu da danas kažem ne samo povodom Dana rudara nego i obilazeći i rudnik uglja neposredno,” izjavio je premijer.

Sumirajući utiske povodom radne posjete Pljevljima i susreta sa opštinskim rukovodstvom, premijer je saopštio:

„Konstatovali smo ozbiljan rad u opštini Pljevlja, ozbiljne pomake kada je u pitanju društvena, komunalna i socijana infrastruktura, dogovorili se da održimo taj tempo kroz planove koje ima Opština, istovremeno podržane planovima Vlade kroz kapitalni budžet, ali smo, takodje, govorili o onome sto je obaveza svih u Crnoj Gori i nas u Vladi, ali i zaposlenih i rukovodstava u opštinama. Znači moramo mnogo više da radimo, moramo biti povezaniji između sebe, moramo se postarati da opštinski prihodi, kao što se mi staramo da državni prihodi, budu naplaćeni, da budžeti budu održivi, da se iz održivih budžeta kreira razvoj i iz tog razvoja da imaju koristi građani, građani na ovom prostoru.

Dogovorili smo se da u najkraćem roku pronađemo odgovore na neke teške fiskalne izazove ne ugrožavajući ono sto su razvojne koncepcije Opštine i kada su u pitanju Pljevlja. Dakle, Pljevlja su za Vladu veoma važna, strateški prostor, prostor koji ima ozbiljne resurse i mi ćemo uraditi da sve to bude u funkciji većeg kvaliteta života gradjana u Pljevljima, ali i u funkciji razvoja Crne Gore i njene ekomonije.

Ovakav naš pristup na terenu gdje se stvara život ili gdje se stvara nova vrijednost daje rezultate: Centralni budžet je stabilizovan, ostvaruje se značajno iznad plana, a investiciona potrošnja raste i investicije su svakog dana sve veće i rast nase ekonomije je takodje na zadovoljavajućem nivou. To ne samo da želimo da održimo, nego želimo da unaprijedimo. I zbog toga cu ja i moji saradnici i predsjednici opština i njihovi saradnici svakoga dana biti na ovim mjestima gdje se ta nova vrijednost za kvalitetniju i izvjesniju budućnost stvara”.

Prenoseći utiske iz razgovora sa dvojicom pljevaljskih preduzetnika sa kojima se prethodno susreo, premijer je rekao: „Drago mi je da su svi ti ljudi konstatovali da posljednje odluke Vlade su veoma plodotvorne, da su one utemeljene na našim realnim potrebama i odgovorne, kao što je zabrana nekontrolisanog izvoza trupaca van granica Crne Gore. Rekli su mi da je to nešto najdragocjenije za drvnu industriju i drvopreradu u Crnoj Gori i zamolili ne samo da ostanemo pri toj odluci, nego da tu našu odluku unaprijedimo još sa jednim važnim elementom, a to je kvalitetno i održivo korišćenje drveta kroz politiku koncesija.

Komentarišući pitanje ekološke naknade, premijer je rekao: „Da bi uspostavili bilo koju vrstu naknade koju treba uzeti od preduzeća ili poslovne zajednice vi morate kao država da uradite sve da bi ona bila održiva, da budu funkcionalna i da ostvaruju profit. Ne možete u poslovnom ambijentu za koji je odgovorna država kreirati namete i opterećenja i gušiti svaku svaku šansu za razvoj...Mi želimo da u Pljevljima i cijeloj Crnoj Gori uspostavimo funkcionalan energetski sistem – dakle, Elektroprivreda, Rudnik uglja, Termoelektrana. Da taj funkcionalan sistem odbaci novu vrijednost i obezbijedi profit, a onda, nakon toga da se iskaže puna društvena i socijalna odgovornost za građane i za opštinu na čijem je prostoru to prirodno bogatstvo“.

Tim povodom predsjednik Marković je rekao da će se, nakon rješenja odnosa između A2A i Elektroprivrede, ući u proces objedinjavanja Elektroprivrede, Rudnik uglja i Termoelektrane i izgradnju novih energetskih kapaciteta i izrazio očekivanje „da ćemo do kraja 2018. godine imati jasnu sliku oko toga, a 2019. može biti godina u kojoj ćemo ubirati plodove“.

Razgovor sa opozicijom moguć samo u okviru institucija i bez ucjena

Na pitanje Javnog servisa da li će inicirati razgovore sa opozicijom pod uslovima koje oni traže, predsjednik Marković je rekao da otvoren poziv za razgovor kroz intitucije i Parlament i u Vladi, li da opozicija izbjegava takav način komunikacije sa vlašću, a ne bi trebalo jer su mandate dobili da budu u Parlamentu i, eventualno, u Vladi.

I naglasio: „I ovoga puta ih pozivam na odgovornost, moramo biti odgovorni, vrata su otvorena... i predsjednik Demokratske partije socijalista gospodin Đukanović rekao da je DPS spremna za razgovor sa opozicijom, ali to mora biti u okviru institucija i to ne smije biti po modelu ucjene ili uslova – dajte nam datum izbora i doći ćemo na razgovor. Ne. Dođite da razgovaramo u institucijama pa će biti otvoreno i pitanje izbora – to je poruka odgovorne vlasti, to je institucionalna poruka opoziciji, vjerujem daće je razumjeti“.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Foto galerija: Predsjednik Vlade Duško Marković posjetio kompaniju DOO „RM KOMERC“

 

Youtube link: https://youtu.be/7RvbylnCygw

 
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?