Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Pejović u Salcburgu: Junkerova inicijativa dobar signal za Crnu Goru

Objavljeno: 25.09.2017. 19:49 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

MEP

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je na 13. Konferenciji evropskih regija i gradova koja je, u organizaciji Instituta evropskih regija, održana u Salcburgu, u Austriji.

Ministar Pejović je, zajedno s evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i ministrima evropskih i inostranih poslova država Zapadnog Balkana učestvovao na panelu „Naredna generacija novih EU članica“. Učesnici panela su razmijenili mišljenje o ostvarenom napretku u sprovođenju političkih i ekonomskih reformi i perspektivi članstva, kao zajedničkom cilju svih zemalja regiona.

Govoreći o inicijativi predsjednika EK Junkera da Evropska komisija do kraja 2018. kreira Strategiju za uspješan pristup Crne Gore i Srbije, ministar Pejović je istakao da je to prvi put, nakon dužeg perioda, da EK daje vremensku odrednicu, odnosno projekciju perioda u okviru kojeg se očekuje da dvije države koje su najviše odmakle u približavanju EU i koje trenutno jedine vode pristupne pregovore, sprovedu potrebne reforme i priključe se EU. On je istakao da je proširenje EU dvosmjeran proces i da Unija, slanjem pozitivnih signala iz Brisela, većim prisustvom na Zapadnom Balkanu i otvaranjem vrata za nove članice snaži perspektivu članstva i podstiče sprovođenje reformskih procesa. U tom kontekstu, ministar je naglasio da je Junkerova inicijativa dobar signal za Crnu Goru i Srbiju, ali i za ostale države regiona, kao i da svaka država napreduje u skladu s individualnim rezultatima.

Komesar Johanes Han je istakao da inicijativa predsjednika EK Junkera dodatno osnažuje evropsku perspektivu regiona naglasivši da je vremenski okvir do 2025. pokretni cilj i da, zapravo ne postoji ograničenje brzine, te da se može desiti da neke države pristupe prije, a neke kasnije. On je istakao da su vrata EU otvorena za sve države Zapadnog Balkana, uz ocjenu da je važno pokazati održive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava i ekonomskog razvoja. Istakao je da sve države regiona treba da postanu članice EU i da će evropski projekt biti dovršen njihovim stupanjem u članstvo.

Učesnici panela su se saglasili o važnosti većeg prisustva EU u regionu i davanja većeg značaja politici proširenja, u cilju intenziviranja započetih reformi. Takođe su razmijenili mišljenje u vezi sa aktuelnim izazovima s kojima se EU suočava, otvorenim bilateralnim pitanjima i raspodjelom snaga na globalnoj sceni.

Video materijal / pokrivalica sa panela.

 .

 

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?