Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković primio potpredsjednika Svekineskog kongresa Ma Peihuu

Objavljeno: 25.09.2017. 20:46 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je potpredsjednika Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa Kine Ma Peihuu.

Na sastanku je zajednički konstatovano da su međudržavni odnosi Crne Gore i Narodne Republike Kine otvoreni i prijateljski što daje prostor za proširivanje ekonomske saradnje, naročito kao i za produbljivanje saradnje u obrazovanju, nauci i kulturi.

Predsjednik Marković je istakao da Crna Gora principijelno podržava politiku jedne Kine i da cijeni to što je NR Kina kao globalna sila uvijek imala razumijevanja za strateške ciljeve Crne Gore i što ih nikada nije dovodila u pitanje. Potpredsjednik Ma se posebno zahvalio Crnoj Gori na principijelnom i čvrstom stavu rekavši da NR Kina izuetno cijeni politiku naše zemlje u pitanjima od kineskog nacionalnog interesa kao i da NR Kina, sa svoje strane, ima puno razumijevanje za crnogorske strateške ciljeve i da poštuje izbor građana Crne Gore u određivanju sopstvene budućnosti.

Sagovornici su se saglasili da kineski projekat „Pojas i put“ predstavlja šansu za sve države unutar inicijative kako u ekonomiji tako i na polju razmjene ljudi i ideja čime se doprinosi boljem razumijevanju i povećanju bezbjednosti. Crna Gora u potpunosti podržava Inicijativu i aktivno će učestvovati u njoj – rekao je premijer Marković.

Prioritetna dionica Autoputa Bar-Boljare, koji gradi kineska kompanija CRBC uz 76 crnogorskih podizvođača, istaknuta je na sastanku kao primjer dobre saradnje na uspješnom projektu. Potpredsjednik Svekineskog kongresa je izrazio zadovoljstvo dobrim napretkom radova i izrazio uvjerenje da će Autoput biti izgrađen u predviđenom roku i sa najvišim kvalitetom te da će doprinijeti ne samo prosperitetu Crne Gore već i građanima cijelog regiona.

Konstatovano je da je Crna Gora interesantna za kineske investicije, posebno u oblasti tehnologija za obnovljive izvore energije i u oblasti proizvodnje zdrave hrane, te kao destinacija za veći broj kineskih turista.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?