Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio Odluku u korist CG

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku kojom se predstavka Vladimira Andreevicha Kolosova proglašava neprihvatljivom pred ovim sudom, u skladu sa članom 35 stav 1 i 4 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Podnositelj predstavke g-din Kolosov je ruski državljanin, koji se u konkretnom slučaju žalilo na više povreda konvencijskih prava iz člana 6, 8 i 13 Konvencije i člana 1 Protokola 1 uz Konvenciju, smatrajući da mu je povrijeđeno pravo na pristup sudu, pravo na pravično suđenje i pravo na neometano uživanje svoje imovine.

Evropski sud za ljudska prava je prihvatio navode Vlade koje je iznijela u svojoj odbrani i utvrdio da u konkretnom slučaju podnosiocu predstavke nije bilo povrijeđeno pravo na pristup sudu, predviđeno članom 6 Konvencije, utvrdivši da odluka Višeg suda u Podgorici kojom je odbijena žalba podnosioca predstavke nije bila proizvoljna i očigledno neosnovana,u kom pravcu je predstavku proglasio očigledno neosnovanom u skladu sa članom 35 st.3 u vezi stava 4 Konvencije.

Sud je takođe utvrdio da nije bilo povrede prava na pravično suđenje i prava ne neometano uživanje imovine, utvrdivši da je podnosilac predstavke g-din Kolosov propustio da uloži žalbu u zakonom predviđenom roku, iz kog razloga je Sud odbio njegove žalbe u odnosu na navodne povrede u skladu sa članom 35 st.1 u vezi stava 4 Konvencije zbog neisrpljivanja domaćih pravnih lijekova.

Na ovu odluku Evropskog suda podnosilac predstavke nema pravo žalbe.

Odluka Kolosov protiv Crne Gore objavljena je danas na sajtu Evropskog suda za ljudska prava, a nakon što bude prevedena na crnogorski jezik, biće objavljena na sajtu Vrhovnog suda Crne Gore i u Službenom listu Crne Gore.

Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava
Valentina Pavličić
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?