Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Šehović na šestom ministarskom sastanku Platforme za Zapadni Balkan: Regionalno rangiranje visokoškolskih ustanova kao prioritet

Objavljeno: 28.09.2017. 21:07 Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Šesti ministarski sastanak Platforme za Zapadni Balkan za obrazovanje i obuku počeo je danas u Beogradu, a otvorili su ga ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Mladen Šarčević, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics i šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, Sem Fabrizi

U dvodnevnom sastanku Platforme za Zapadni Balkan sa fokusom na dvije teme koje su od značaja za region: jačanje istraživačkih kapaciteta u visokom obrazovanju i ispitivanje potrebe za većom unutarregionalnom mobilnošću, učestvuje ministar prosvjete dr Damir Šehović

On je danas izlagao u okviru panela 'Prioriteti regionalne saradnje'. Istakao je da je unapređenje kvaliteta svih nivoa obrazovanja jedan od prioriteta Vlade. U tom cilju, kako je saopštio, u prethodnih godinu dana se intenzivno radilo na izmjeni seta zakona u obrazovanju, a najveće promjene su napravljene u visokom obrazovanju: novi model studiranja, besplatne osnovne i master studije, ugovorni model finansiranja, obavezna praktična nastava na ustanovama visokog obrazovanja, te osnivanje Agencije za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja.

PR služba Ministarstva prosvjete

Kao teme od značaja za buduću saradnju ministar je istakao unapređenje saradnje u oblasti priznavanja obrazovnih isprava, posebno imajući u vidu iste korijene obrazovnih sistema u regionu. Šehović je govorio i o značaju regionalnog rangiranja ustanova visokog obrazovanja, kao važnog mehanizma za suočavanje sa diplomama manjeg kvaliteta koje se stiču na pojedinim ustanovama visokog obrazovanja u regionu. 

Ministar Šehović je danas imao kratak susret i sa čelnikom Regionalnog savjeta za saradnju Goranom Svilanovićem. Savjet predstavlja institucionalnu podršku procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a učesnice su Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Slovenija, BJR Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora, Kosovo, te EK, predsjedavajuća zemlja EU, kao i zemlje i institucije koje podržavaju ovaj proces - ukupno 46. 

Na sastanku Platforme za Zapadni Balkan, koji se održava jednom godišnje, pored crnogorske delegacije učestvuju delegacije Albanije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova predvođene ministrima obrazovanja, kao i predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija. 

Platforma Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku (WB PET) je pokrenuta 7. marta 2012. godine, prvim ministarskim sastankom u Danilovgradu. Ciljevi Platforme su da pomogne zemljama kandidatima i pruži bolju pripremu zemljama potencijalnim kandidatima za njihovo eventualno učešće u evropskom okviru saradnje.

PR služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?