Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora napredovala na Globalnoj listi konkurentnosti

Objavljeno: 28.09.2017. 23:03 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Crna Gora je na ovogodišnjoj listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2017/2018. godinu napredovala pet mjesta i zauzela 77. poziciju među 137. rangiranih zemalja.

U poređenju sa zemljama regiona, Crna Gora je jedna je od tri zemlje regiona Zapadnog Balkana koje su ostvarile najveći napredak u poređenju sa prethodnom godinom.

Puna posvećenost Vlade reformama sistema visokog obrazovanja, tržišta rada i strukturnim reformama svrstale su Crnu Goru u fazu vođenju efikasnošću (faza „efficiency driven“) i doprinijele tome da napredak bude ostvaren u 10 od 12 oblasti u poređenju sa podacima iz prethodne godine (2016/2017). Shodno navedenom, najveći napredak ostvaren je u dijelu unapređenja institucija (14. mjesta), efikasnosti tržišta robâ (9. mjesta) i efikasnosti tržišta rada (9. mjesta), što govori u prilog posvećenosti Vlade reformama ekonomskog sistema.

Navedeni indikatori su, između ostalog, potvrda jačanja makroekonomske stabilnosti Crne Gore. Tako Indeks globalne konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2017/2018. potvrđuje napredak Crne Gore u nekoliko veoma važnih podindikatora makroekonomske stabilnosti kao što su: saldo budžeta (Crna Gora je napredovala za 16 mjesta sa 120. na 104.) ali i kreditni rejting zemlje (Crna Gora je napredovala 3 mjesta sa 86. na 83. mjesto). U okviru indikatora koji se odnose na institucije Crna Gora je ostvarila napredak kod 19 podindikatora gdje je najznačajniji napredak ostvaren u podindikatorima koji se odnose na smanjenje državne potrošnje (napredovali za 17 mjesta sa 56. na 39.), transparentnosti u pogledu donošenja odluka od strane Vlade (napredovali za 21 mjesto, sa 79. na 58.). Izuzetan napredak ostvaren je u borbi protiv organizovanog kriminala gdje je Crna Gora ostvarila napredak od 109 mjesta (sa 199. na 90. mjesto).

Dakle, Ekonomska politika Vlade u 2017.godini uticala je na poboljšanje gotovo svih indikatora izračunavanja Globalnog indeksa konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma i to: indikatora unapređenja makroekonosmke stabilnosti, jačanja institucija i infrastrukture, efikasnosti tržišta roba i tržišta rada, kao i finansijskog tržišta, investicija i sofisticiranosti biznisa. Navedeni Izvještaj, zajedno sa nedavno objavljenim Izvještajem Međunarodnog monetarnog fonda, ukazuje na dobro ekonomsko upravljanje i dalje unapređenje investicione pozicije naše zemlje. Vlada Crne Gore će i dalje biti kontinuirano posvećena sprovođenju strukturnih refomi koje, u kombinaciji sa mjerama fiskalne konslidacije, treba da doprinesu još bržem povećanju konkurentnosti naše ekonomije i održivim stopama ekonomskog rasta.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?