Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković otvorio u Bijelom Polju fabriku za proizvodnju i preradu mesa: Vlada ulaže dodatne napore u razvoj Sjevernog regiona CG

Objavljeno: 29.09.2017. 20:54 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
 
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
    
 
    
  
   
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
   
Predsjednik Vlade Duško Marković otvorio je u Bijelom Polju fabriku za proizvodnju i preradu mesa kompanije Franca u kojoj će biti zapošljeno u prvoj fazi 70 radnika.

„Značajni su efekti ove investicije za ravnomjerniji regionalni razvoj. Ovo naročito kroz doprinos razvoju u prioritetnim oblastima: turizmu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao ključnim za diverzifikaciju i proširenje proizvodne baze naše ekonomije, naročito na sjeveru. Investicija kompanije Franca uticaće na povećanje proizvodnje na individualnim gazdinstvima, a samim tim na proširenje proizvodnog asortimana ovog preduzeća“ – rekao je predsjednik Vlade dodajući da će fabrika pored uticaja na lokalnu poljoprivredu dati i nove razvojne mogućnosti u turizmu i trgovini, kao povezanim granama, što će se odraziti na ekonomski rast.

„Da bismo obezbijedili dalji ekonomski rast i time poboljšali kvalitet života naših građana, Vlada u kontinuitetu radi na unapređenju ambijenta za razvoj biznisa i ekonomije, koja će svima pružiti šanse za poslovni uspjeh. U tom smislu, posebno smo fokusirani na crnogorske kompanije i preduzetnike“ – rekao je premijer dodajući da će Vlada nastaviti da podržava kompanije i ovu kompaniju i sve crnogorske privrednike u pogledu jačanja njihovih proizvodnih, prerađivačkih i izvoznih kapaciteta, ali i svih poslovnih inicijativa.

Predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da Crna Gora u prvih šest mjeseci bilježi snažan rast ekonomije, koji je u drugom kvartalu 2017. godine dostigao 5,1%, a za pola godine 4,2%. „To je jedna od najviših stopa rasta u Evropi“ – rekao je predsjednik Vlade

Govoreći o razvoju Sjevernog regiona predsjednik Vlade je rekao da ovakvi projekti na Sjeveru imaju posebnu vrijednost.
   
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
    
„Upravo zbog toga ćemo učiniti dodatne napore da ovaj region sve više bude šansa za život, a sve manje izazov. Zbog toga je Vlada povećala ulaganja u Sjever, a to se posebno odnosi na saobraćajnu infrastrukturu, sa kapitalnim projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare, kao i kroz izgradnju regionalnih i lokalnih saobraćajnica. Na taj način se preko 70% kapitalnog budžeta države opredjeljuje za Sjever. Značajne su investicije i u oblasti obrazovanja – kroz bolju dostupnost i kvalitet obrazovnih institucija; unapređenje zdravstvene zaštite, razvoj kulture i sporta, što podrazumijeva i izgradnju važnih infrastrukturnih objekata u ovim oblastima“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Kapacitet nove fabrike je 1.300 tona gotovog proizvoda. U fabriku je u prvoj fazu uloženo oko sedam miliona eura. Novi proizvodni pogon je površine 4 000 m². Plan je da proizvodi budu plasirani na crnogorsko i inostrano tržište i to u države Evropske unije.

Otvaranju fabrike prisustvovali su potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministar finansija Darko Radunović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.

   
Tekst obraćanja predsjednika Vlade Duška Markovića možete preuzeti ovdje.
     
 
 
 
    
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?