Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Pejović u Milanu: Politika proširenja važna pokretačka snaga

Objavljeno: 29.09.2017. 21:00 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, učestvovao je 28. i 29. septembra u Milanu na sastanku grupe Novi lideri za Evropu pod nazivom „Preoblikovanje Evrope“, kao i Grupe za evropske politike čiji je cilj priprema dokumenta za budućnost Evrope, a koji će biti predstavljen u januaru u Davosu, Švajcarska.

Učesnici sastanka, koji je održan u okviru Svjetskog ekonomskog foruma, su razgovarali o najnovijim dešavanjima na evropskoj političkoj sceni, kao i aktuelnom stanju i izazovima u oblasti ekonomije, bezbjednosti i odbrane, migracija i granica, demokratije i upravljanja, te energije i održivosti. U fokusu razgovora je bilo razmatranje modaliteta za razvijanje novog koncepta za Evropu koja je fokusirana na budućnost.

Govoreći o opsežnim reformama koje je Crna Gora sprovela u procesu pristupanja NATO-u i EU, ministar Pejović je naglasio da su one doprinijele jačanju vladavine prava, ekonomskom napretku i snažnju administrativnih kapaciteta. Istakao je da su se integracijski procesi, u slučaju Crne Gore, pokazali kao najbolji okvir i put za sazrijevanje crnogorskog društva i najefikasniji mehanizam za uspješno usvajanje evropskih i međunarodnih standarda koji vode unapređenju kvaliteta života.

Poručio je da je politika proširenja bila najvažnija pokretačka snaga koja je snažila jedinstvo EU kroz različite faze njene transformacije tokom istorije i ukazao na potrebu da ona ostane visoko na reformskoj agendi EU.

„Kao posljedica brojnih kriza, Unija se suočava sa evroskepticizmom i dezintegracijom i novi koncept Evrope treba temeljiti na saradnji, otvorenosti i efikasnosti“, poručio je ministar Pejović. On je naglasio da se zemlje Zapadnog Balkana, kroz jasnu evropsku perspektivu i nesmanjenu podršku EU i država članica, moraju ohrabriti da nastave sa sprovođenjem ključnih reformi i kreiranjem održivih rješenja. 

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?