Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Svaka presuda Evropskog suda putokaz državi

Objavljeno: 02.10.2017. 19:36 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
    
  
  

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin govorio je danas na okruglom stolu na temu “Harmonizacija sudske prakse i usaglašavanje sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”.

Obraćajući se prisutnima na temu važnosti poštovanja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, potpredsjednik Pažin je istako da je Konvencija do sada najefektivniji i najefikasniji pravni mehanizam za zaštitu ljudskih prava i sloboda. U tom kontekstu, potpredsjednik je naglasio da se Evropska konvencija ne može čitati bez dobrog poznavanja sudske prakse.

Potpredsjednik je saopštio da presude Evropskog suda za ljudska prava nijesu nikada na štetu države, već da je svaka presuda putokaz državi kako može i mora da upodobi svoj pravni poredak i unaprijedi ga u uskladu sa praksom Evropskog suda.

Govoreći o vladavini prava, kao metapravnoj ideji o valjanom pravnom poretku, potpredsjednik je naglasio da vladavina prava podrazumijeva da se pravo smjesti u odgovarajući društveni kontekst i da se to uradi na odgovarajući način.

Okruglom stolu prisustvovali su predsjednici svih sudova u Crnoj Gori, sudsije Vrhovnog suda Crne Gore, Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, predstavnici Evropskog suda za ljudska prava, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Savjeta Evrope. Prisutnima su se obratile i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica i šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Anđela Longo.


KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?