Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Radiju CG: Rezultati Vlade u 10 mjeseci odlični – ušli smo u NATO, konsolidovali finansije i povećali zaposlenost

Objavljeno: 03.10.2017. 19:33 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas u emisiji „Odgovoran odgovor“ na Radiju Crne Gore da je Vlada u proteklih deset mjeseci uspješno okončala integraciju u NATO, da Crna Gora u mandatu ove Vlade snažno napreduje u procesu evropske integracije, i da je Vlada na ekonomskom planu uspješno konsolidovala finansije, da se prihodi ostvaruju iznad plana, dok su budžetski troškovi smanjeni, ali da mjere štednje nijesu ugrozile nove investicije i razvoj.

„Svakoga dana se bavimo tim pitanjem kontakta s poslovnom zajednicom, domaćom i stranom, obilazak gradilišta – pita me opozicija zašto obilazim gradilišta – pa ta gradilišta se finansiraju iz kapitalnog budžeta za koji sam ja odgovoran, to je novac koji ide u infrastrukturu i ne samo da idem na gradilišta nego svakoga dana pratim koliko se novca troši na tim gradilištima jer to stvara novu vrijednost“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je dodao da je rast ekonomije Crne Gore iznosi 3,2% u I kvartalu, a 5,1% u II kvartalu što je rast među najvećima u Evropi.

„Istovremeno smo razvili veoma dobru komunikaciju sa međunarodnim finansijskim tržištima. Međunarodni monetarni fond je prije petnaestak dana usvojio izvještaj u kojem se navodi da Crna Gora dobro upravlja svojim finansijama i da dobro upravlja ekonomijom i prvi put se navodi da autoput nije rizik za našu ekonomiju“ – rekao je premijer Marković.

Dodao je da istovremeno Svjetska banka gleda ohrabrujuće reforme i da vjeruje da će Crna Gora dobiti direktnu budžetsku podršku od Svjetske banke.

„U međuvremenu je kreditna agencija Moody's podigla 26. septembra naš rejting sa B1 negativno u B1 stabilno. Znate li kakva je to poruka za finansijsko međunarodno tržište i za investitore, a Svjetski ekonomski forum nas je pozicirao na 77. mjesto u konkurentnosti u odnosu na 82 ili 83 na kojem smo bili prethodne godine“ – rekao je premijer dodajući da raste i stopa zaposlenosti.

Predsjednik Vlade Duško Marković je zaključio je odgovore na ekonomske teme ocjenom da su rezultati Vlade odlični, ali da je ovo tek početak i da vjeruje da ćemo krajem 2020. ući u budžetski suficit.

Odluka opozicije o bojkotu nedemokratska i neracionalna

Premijer je odgovarajući na pitanje o dijalogu sa opozicijom rekao da su prošlogidišnji izbori bili slobodni, demokratski i fer, da su omogućili slobodno izjašnjavanje građana i da su takvu ocjenu iznijeli i međunarodni posmatrači te da je uz činjenicu da i parlament i Vlada funkcionišu odluka opozicije da ne prizna rezultate izbora neracionalna i nedemokratska. Premijer je dodao da ne smatra cjelishodnim da opozuicija bude van parlamenta, da je interes vlasti da opozicija bude u parlamentu i da vjeruje da će Demokratska partija socijalista ubrzo izaći sa nekim predlogom koji će ići u pravcu dijaloga.

Nema pregovora o granici sa Kosovom, sa Hrvatskom odnosi odlični

Odgovarajući na pitanje o granicama sa Kosovom i Hrvatskom predsjednik Vlade je rekao da Crna Gora razumije unutrašnje prilike i izazove na Kosovu, ali da je granica definisana, da se o tome pregovaralo od 2012. do 2015, da su obje države potpisale sporazum sa svim pratećim dokumentima i da se o granici više ne može pregovarati.

Spor u vezi sa dijelom morske granice sa Hrvatskom ni na koji način ne ugrožava odnose dvije države ocijenio je premijer dodajući da Hrvatska podržava evropske integracije Crne Gore, da je podržavala naš ulazak u NATO, da su odnosi odlični, da Privremeni sporazum funkcioniše i da vjeruje da će i Crna Gora i Hrvatska imati demokratski kapacitet da riješe i ovo pitanje.

Aerodromi se ne prodaju već valorizuju

Odgovarajući na pitanje o crnogorskim aerodromima premijer Duško Marković je rekao da Vlada ne namjerava da proda aerodrome i da takve glasine šire oni koji žele paniku i nered u društvu i oni koji žele da zadrže svoje privilegije zasnovane na trenutnoj poziciji.

„Aerodromi se ne mogu prodavati niti imamo namjeru da aerodrome prodajamo, ali ono što nije dilema: aerodromi se moraju valorizovati. Jer aerodromi ne postoje sami zbog sebe. I ne postoje zbog svog profita i rente nego zbog crnogorske privrede i crnogorske ekonomije. Valorizaciju aerodromâ opredjeljuju naše politike u turizmu i ukupnoj ekonomiji. Naš turizam se razvija snažno, imamo ozbiljne ambicije da podignemo turizam na veći nivo, da našu ekonomiju podignemo na mnogo veći nivo i sva infrastruktura mora pratiti taj naš strateški interes ondosno razvojnu potrebu. Ne možemo aerodrome konzervirati na bilo koji način samo zbog toga što to misli neka partija. Prema tome, aerodromi će biti valorizovani, uradićemo sve da doprinose razvoju naše ekonomije i našoj turističkoj privredi. O tome će se razgovarati u Vladi i transparentno u okviru procedura“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković gostujući u emisiji „Odgovoran odgovor“ Radija Crne Gore.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Fotografije: Predsjednik Vlade Duško Marković gostovao u emisiji Radija Crne Gore „Odgovoran odgovor” /44.5 MB/

Youtube link: https://youtu.be/3tMp87D3eKw



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?