Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović: Rezultati ekonomske politike Vlade ohrabrujući, što nam priznaju i međunarodni partneri

Objavljeno: 04.10.2017. 17:31 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović predstavio je u srijedu na konferenciji za medije rezultate ekonomske politike Vlade u 2017. godini rekavši da BDP raste iz kvartala u kvartal, da nam značajno raste broj turista, svi vidovi transporta, trgovina na malo, poljoprivreda, vrijednost građevinskih radova, naplata poreskih prihoda, direktne strane investicije i izvoz kao i da zbog svega navedenog u Crnoj Gori raste zaposlenost, a pada nezaposlenost i da našoj zemlji rastu ugled i rejting i u inostranstvu.
  
„Bruto domaći proizvod prema podacima Monstat-a, u I kvartalu 2017. godine imao je realni rast od 3,2%, u II kvartalu 5,1%, i ako to svedemo, odnosno obračunamo za period prvih šest mjeseci, dakle I i II kvartal, bilježimo realni rast od 4,2%“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

Služba za odnose s javnošću
   
Potpredsjednik Simović je iznio podatke o rastu aktivnosti u građevinarstvu u prvoj polovini 2017. za 45,3% u odnosu na isti period 2016, i o broju noćenja u kolektivnom smještaju u periodu januar-avgust kada je Crnu Goru posjetilo 17,3% više turista i ostvareno 10,5% više noćenja u kolektivnom smještaju nego u istom periodu prošle godine.

Služba za odnose s javnošću
 
Pad je zabilježen u industrijskoj proizvodnji osim u oblasti vađenja ruda i kamena, gdje je za osam mjeseci zabilježen visok rast od 124,7% i to kao rezultat povećane eksploatacije uglja i obnavljanja vađenja rude boksita. Značajan pad, rekao je potpredsjednik Vlade, zabilježen je i u proizvodnji električne energije uslijed suše.

„Prema podacima Monstata-a za sedam mjeseci ove godine, prodaja i otkup poljoprivrednih proizvoda, šumarstva i ribarstva, bilježi rast od 7,8% u odnosu na uporedni period prošle godine. Proizvodnja šumskih sortimeneta iz državnih šuma u ovom periodu bilježi rast od 9,3%“ – rekao je potpredsjenik Vlade. Istakao je da je posebno značajno to što je smanjen izvoz neobrađenih trupaca, dok je povećan izvoz peleta i obrađenog drva, što je potvrda da je Vlada donijela ispravnu odluku.

Služba za odnose s javnošću

Govoreći o transportu potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem je iznio podatke za period januar- jun 2017. godine, u kojem je zabilježen rast većine vidova transporta. Promet putnika na aerodromima bio veći je za 23,0%, prevoz robe željeznicom za 59,4%, dok je u oblasti pretovara robe u lukama zabilježen rast od 50,6%.

Spoljnotrgovinska razmjena je porasla u periodu janur-avgust 2017. za 9,1% u odnosu na isti period 2016. godine, pri čemu je značajno povećan izvoz dok je povećanje uvoza manje.

Služba za odnose s javnošću
 
„Prema podacima Ministarstva finansija, u periodu januar-avgust 2017. zabilježen je rast broja registrovanih zaposlenih od 3,6% ili prosječno 6.314 registrovanih zaposlenih više, pri čemu je značajan rast zabilježen u sektoru građevinarstva (8,8%). Prema podacima Monstat-ove Ankete o radnoj snazi, u periodu januar-avgust 2017. registrovan je rast zaposlenosti od 3,5% ili prosječno 7.800 zaposlenih više“ – rekao je potpredsjednik Vlade dodajući da je stopa nezaposlenosti prema Anketi o radnoj snazi Monstata u II kvartalu iznosila 15,1% ili 2,4 procentna poena manje nego u II kvartalu 2016.

Kada je riječ o stranim direktnim investicijama neto priliv stranih direktnih investicija u periodu januar-jun 2017. godine, rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović, iznosio je 220,0 mil.€, što je rast od 41,7% u odnosu na isti period prošle godine.

„U periodu 01.01. - 29.09.2017. naplaćeno je 1.116,1 miliona eura poreskih prihoda. U odnosu na isti period 2016. godine naplata je veća za 3,0 % odnosno za 32,8 miliona eura“ – rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Potpredsjednik Vlade je na konferenciji za medije posebno istakao da za sve navedeno stižu priznanja međunarodnih finansijskih institucija i agencija. MMF je u Izvještaju Izvršnog odbora od 13. septembra konstatovao da Vlada dobro upravlja ekonomijom i da su mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane dok je agencija Moody's 29. septembra poboljšala rejtijng Crne Gore sa B1 sa negativnim izgledom u B1 sa stabilnim izgledom.

„Na listi globalne konkurentnosti 2017-2018, Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), objavljenoj 26. septembra, Crna Gora je napredovala pet mjesta, sa 82. mjesta došla na 77. od 137 rangiranih zemalja“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

Vicepremijer Milutin Simović zaključio je predstavljanje ekonomskih rezultata Vlade konstatacijom da u ovako ohrabrujućim rezultatima i mi i naši inostrani partneri najvažnijim smatramo napredak u funkcionisanju institucija sistema.
 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE





SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?