Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković u Ulcinju: Pozitivno sam iznenađen onim što je uradila Opština Ulcinj

Objavljeno: 09.10.2017. 20:50 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Predsjednik Vlade Duško Marković izjavio je popodne na kraju radne posjete Opštini Ulcinj da je cilj posjete da Vlada i Opština Ulcinj zajedno definišu prioritete za razvojnu perspektivu.

„Opština Ulcinj je uradila gotovo sve što je do nje i zaista sam pozitivno iznenađen onim nivoom pripreme projekata koji treba u Ulcinju da brzo podstaknu razvoj infrastrukture, a paralelno sa tim i projekte koji će unaprijediti i turističku ponudu Ulcinja. Sasvim sam siguran da ćemo u Ulcinju veoma brzo imati projekte koji će unaprijediti naš turistički potencijal, doprinijeti novom kvalitetu života u Ulcinju i novim zapošljavanjima“ – rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da je na sastanku konstatovano da je Opština Ulcinj u saradnji sa Vladom značajno stabilizovala svoje finansije i da će zbog toga biti lakše u budućnosti kreirati razvojne planove u kojima će učestvovati i Vlada i Opština Ulcinj.

Premijer je posebno važnim istakao činjenicu da kredibilni investitori pokazuju interesovanja za gradnju hotela visoke kategorije u Ulcinju.

„Ono što je kapitalno važno, a i o tome smo jutros razgovarali, je da do kraja godine stvorimo uslove za početak izgradnje kanalizacione mreže za četiri naselja u Ulcinju koji će sasvim sigurno riješiti 50 odsto problema zagađenja Porta Milene što je odlučujuće važno za nove investicije“ – rekao je premijer dodajući da je dogovoreno i unapređenje gradske infrastrukture.
 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
      
Cungu: Dogovorena saradnja sa Vladom na nastavku prioritetnih infrastrukturnih i razvojnih projekata

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu, izražavajući zadovoljstvo današnjim razgovorima, izjavio je da očekuje izlazak iz sanacionog plana i početak velikog razvoja Ulcinja.

„Prvenstveno, vezano za konsolidaciju finansija, očekujemo da za dvije godine Opština Ulcinj izađe iz sanacionog plana, ako budemo nastavili sa ovim tempom. Naravno, preduslov razvoja znamo svi da je to infrastruktura“, rekao je Cungu i dodao:

„Ja sam upoznao predsjednika vezano za projekte koji se odnose na kanalizacioni sistem, za četiri naselja u Ulcinju. Dokumentacija je potpuno spremna, otvoriće se tender i nadamo se da će se početi sa realizacijom do kraja godine. Drugo, imamo obezbijeđena takođe sredstva za vodosnabdijevanje, projektna dokumentacija je takođe u završnoj fazi i očekujemo do kraja godine da se otvori tender. Naravno, treba da spomenemo i elektromrežu, sa CEDIS-om smo u redovnim kontaktima, preduzete su velike mjere da ne bi došlo do zastoja u snabdijevanju sa električnom energijom. Radi se o investiciji oko 4 000 000 eura, od kojih jedna već je počela. Radi se o trafostanici koja košta 1 200 000 eura i sa kablovima preko 2 000 000 eura“.

Govoreći o dogovoru za nastavak Bulevara , što je investicija između 5,5 do 6 miliona eura i izradi projektne dokumentacije za proširenje saobraćajnice na Štojskom putu, u funkciji ubudućih razvojnih projekata, predsjednik Opštine je posebno naglasio veliki značaj Vladine odluke u vezi rijeke Bojane kojom je odobrena investicija oko 4,9 miliona eura za trajnu sanaciju i održavanje rječnog korita.

Predsjednik Cungu je pozdravio i odluke Vlade o pristupanju izradi planske dokumentacije za Veliku plažu, kao i o zaključenju ugovora sa Karizmom.

Odgovarajući na pitanja novinara predsjednik Vlade Duško Marković rekao je da je Opština Ulcinj jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja nudi investitorima i projekte što je velika šansa za Ulcinj, a za Vladu mala šansa da takve projekte ne prihvati i ne obezbijedi sredstva za njihovo finansiranje.

„Vjerujem da i za Ulcinj i za Ulcinjane veoma brzo predstoje bolji dani i mnogo je razloga za optimizam u odnosu na ono što je sada“ – rekao je Premijer.

Vlada će stojati iza uspješnih kompanija
  
Dodao je da je obišao dvije uspješne kompanije – fabriku namještaja Tapacir Kurti i madraca Faff & Co koje su značajni izvoznici i koje namjeravaju da šire proizvodnju.
      
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću
 
„To su privrednici io to su pojedinci iza kojih će stojati Vlada, koje će Vlada podržavati i podsticati na nove ideje i osnaživati u njihovim razvojnim ambicijama. Ulcinjani, imate dobar potencijal, ali imate i viziju i Vlada će biti uz vas da tu viziju pretvorimo u novi kvalitet“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Odgovori novinarima: Montenegro Airlines, granica sa Kosovom, „istraživanje javnog mnijenja“, dijalog...

Odgovarajući na pitanje novinara premijer je rekao da će Vlada podržavati Montenegro Airlines.
 
„Odgovorna Vlada ne smije dozvoliti da ta opterećenja i ta zaduženja Montenegro Airlinesa padne u jednom danu na teret budžeta. Prema tome, samo neodgovorni pojedinci, politički ostrašćeni i politički kalkulanti mogu Vladi spočitavati njeno opredjeljenje i njenu namjeru da podrži Montenegro Airlines i da ga dovedu u fazu kada će problemi koje poslovanje Montenegro Airlinesa predstavlja za Vladu i za budžet biti kvalitetnije riješeno“ – rekao je premijer dodajući da preusmjereni prihod nijesu sredstva Aerodroma nego budžeta.

„Ako Montenegro Airlines ne bude imao perspektivu Vlada će u skladu sa zakonom pokrenuti procedure da preuzme odgovornost za to i da izmiruje obaveze prema kreditorima“ – rekao je predsjednik Vlade dodajući da se oni koji se bave tim bave iz zle namjere i iz političkog profita, a ne iz suštine, dok se Vlada bavi suštinom da održi svako preduzeće ako je to moguće.

„Da li radimo po zakonu – o tome odlučuje neko drugi. Mi smo to uradili u skladu sa zakonom i po osnovu ovlašćenja koja ima Vlada. Ko god misli da Vlada to nije uradila po zakonu ima tužioca, ima policiju, neka objavljuje, neka potkazuje, neka denuncira, a mi ćemo raditi svoj posao“ – rekao je Premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da će se ova Vlada ponašati državno odgovorno.

„Danas Montenegro Airlines kritikuju oni koji su najviše novca iznijeli iz Montenegro Airlinesa po osnovu naknada u upravnim odborima, dnevnicama, putovanjija... Treba li da Vas podsjetim koji su to ljudi? Ja neću, ali pitajte gospodina Konjevića, on to bolje zna jer je tamo bilo najviše ljudi iz njegove stranke“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Na pitanje za novinara TV Kosova da li je Crna Gora spremna na novo razmatranje granice dviju država predsjednik Marković je ponovio stav da je to pitanje za našu zemlju završeno.

„Mi imamoprijateljske odnose sa Kosovom, mi strpljivo čekamo da Kosovo nađe priliku da iz ove situacije izađemo jer je to prije svega u interesu Kosova. Građani Kosova imaju pravo na viznu liberalizaciju. Crna Gora svojim strpljenjem pokazuje da građanima Kosova želi takvu perpspektivu. E sada je odgovornost na vlastima Kosova i Vladi Kosova da u tiom smislu povuku poteze. Morate biti hrabri u donošenju odluke. Crna Gora kada je donijela odluku o priznavanju Kosova 80% javnosti u Crnoj Gori je bilo protiv toga, ali mi smo znali da je to odluka za budućnost. Ova odluka od strane kosovske Vlade je odluka budućnosti kada je u pitanju region. I neka budu hrabri, neka urade ono što treba da urade“ – rekao je premijer Marković.

Na pitanje TV Crne Gore o pregovorima sa opozicijom Premijer je rekao da Demokratska partija socijalista čeka opoziciju na razgovorima.

„Pitajte njih zašto neće. Oni čekaju datim izbora- Neće dobiti datum izbora. Sada treba da razgovaramo o ispunjavanju preporuka ODIHR-a. Predsjednik Parlamenta i DPS će ponuditi razgovore o ispunjavanju preporuka ODIHR-a, poslaćemo to svim parlamentarnim političkim strankama i čekamo ih da razgovaramo o tome. Ako ne budu htjeli da razgovaraju – to je njihov problem. Zbog toga vas molim: nemojte više pitati nas. Evo, danas smo spremno da razgovaramo. Ako hoće mogu sjutra da dođu u parlament da razgovaraju u okviru nekih odbora, u nekoj sali predstavnici političkih partija. Dakle, mi nijesmo problem – njih pitajte. Mi imamo većinu, mi smo osvojil vlast, parlament ima većinu, Vlada ima većinu u parlamentu. Kao što vidite mi se bavimio svakog dana stvaranjem nove vrijednosti i rješavanjem pitanja života ovih građana. Šta mislite da smo samo razgovarali o tome kad će opozicija ući u izbore da li bismo mi imali stabilizovane javne finansije, da li bi nas podržao MMF, da li bi nam dvij kreditne agencije povećale kreditni rejtning samo nakon deset mjeseci, i dali bismo imali rast ekonomije u II kvartalu 5,1%? I mi sada treba da sa niskoprocentnim strankama pregovaramo o datumu izbora. Neka se društvo okupi, neka dođu u parlament, razgovaraćemo o preporukama ODIHr-a da zajedno sa njima usvojimio preporuke ODIHR-a i da idemo na izbore pa ćemo vidjeti ko će imati većinu. Savjetujem – pitajte njih nemojte više mene“ – rekao je predsjednik Vlade.

Na pitanje TV Crne Gore i o rezultatima „istraživanja javnog mnijenja“ koje je objavljeno u medijima sa tvrdnjom da su ti rezultati dobijeni od jedne političke partije predsjednik Marković je rekao da DPS nikada ne komentariše istraživanja.

„Mi ne analiziramo rezutlate poltičke konkurencije nego radimo naš politički posao. Taj politički posao će rezultirati našom pobjedom kao i do sada“ – zaključio je predsjednik Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

 
 
 
    
 
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?