Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Simović i Stijepović obišli završne radove na putnom pravcu Kučki put – Korita, preko Zatrijepča

Objavljeno: 11.10.2017. 01:00 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, sa saradnicima, obišli su danas završne radove na putnom pravcu Kučki put – Korita, preko Zatrijepča, čija će realizacija značajno doprinijeti daljem razvoju ovog područja, zasnovanom na poljoprivrednoj proizvodnji i turizmu.

Završetkom ovog projekta, moderna saobraćajnica povezaće Korita i Podgoricu. Do sada je prošireno 15 kilometara puta, od čega je asfaltirano 12 kilometara. Do kraja godine planirano je da se u predstoje’em periodu završi još 3 kilometra puta. Do sada je uloženo više od 2 miliona eura. Građani ovog područja koji žive u dijaspori i u ovaj projekat su uložili oko milion eura, a Glavni grad i Vlada preko milion eura.

Novac od dijaspore iskorišćen je i za probijanje puta od Zatrijepča do Korita u dužini od 9 km, a nasipanje i pripremu za asfaltiranje zajedno izvode Glavni grad i Vojska Crne Gore. Obaveza Glavnog grada je da na isti način, kao i u prvih 15 km pripremi i asfaltira taj putni pravac u narednom periodu.

„Ovo su rezultati našeg zajedničkog rada, sa nivoa Vlade Crne Gore, Glavnog grada, mještana, posebno doprinosa koji daje prepoznatljiva i vrijedna dijaspora koja se vrlo rado vraća svome kraju i pokazuje pozitivan odnos prema svom ognjištu, prema svom porijeklu“ istakao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

On je naveo da je današnja posjeta jedan od načina da se identifikuje sve ono što su buduće zajedničke aktivnosti i budući projekti. „Oni se dijelom tiču putne infrastrukture, ali su tu i projekti vodosnabdijevanja ovog cijelog područja koje bi takođe trebalo da se riješi udruženom akcijom Vlade preko Direkcije javnih radova, podgoričkog Vodovoda, odnosno Glavnog grada i ponovo nezaobilazna uloga mještana i te pozitivne i dobre energije koja stanuje na ovim prostorima.“

Potpredsjednik Simović je naglasio da je poseban izazov je biti na ovim prostorima Zatrijepča i šire koji je defintivno prepoznatljiv po svojoj bogatoj vjekovnoj istoriji i tradiciji.
MPRRMPRR
„Zbog toga kažemo i danas se podsjećamo da su na ovom području bili brojni primjeri čojstva i junaštva. Brojni su bili putokazi koji u prošlosti ukazuju na to. Sjetimo se svih onih prepoznatljivih perjanika koji su sa ovih prostora bili u vojsci kralja Nikole, ako je dobar podatak, njih 19 je bilo sa tih prostora. Sjetimo se i brojnih ovovremenih primjera koji ukazuju da se ovdje sa pažnjom njeguje ta tradicija čojstva. Za mene je dobar signal koji ide u tome pravcu upravo ovo što čini i dijaspora koja potiče sa ovih prostora, koja se vraća svom kraju i sa finansijskim doprinosima i sve ono što je prepoznatljivi suživot koji je uvijek krasio ova područja. Obaveza svih nas, jednako sa svih nivoa, sa nivoa države, Glavnog grada, lokalnih zajednica da svi zajedno njegujemo te tekovine, a sve to zajedno bi trebalo da doprinese ukupnom rastu naše ekonomije“ zaključio je Simović.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović naveo je da je Glavni grad, uz podršku Vlade preuzeo i obavezu da asfaltira i preostali dio ove dionice u dužini od tri kilometra.

„Za prethodne tri godine na području opštine Tuzi uložili smo preko 10 milona eura. Asfaltirali smo, 57 kilometara novih putnih pravaca na ovom području i probili 33 kilometra seoskih puteva. To je vrijednost oko 3,5 miliona eura. Puno smo uradili i na adataciji i širenju vodovodne mreže na teritoriji Tuzi. Ravničarski dio opštine je potpuno pokriven sa vodovodnom mrežom i sada kad završimo vodovod na Karabuškom polju on će biti dio sistema urbanizovanog vodosnabdijevanja Glavnog grada. I tu smo uložili za adaptaciju i širenje viodovodne mreže preko tri miliona eura. Naše Komunalne usluge su takođe bile aktivne, uložile su preko 500 000 eura. Naravno i ostala društva – Zelenilo, Agencija za stanovanje, takođe su radili intenzivno, i zaista možemo da budemo ponosni šta smo uradili u prethodne tri godine na području Tuzi“ zaključio je gradonačelnik Stijepović.

Gradonačelnik je istakao da i ovaj projekat pokazuje strategiju Glavnog grada da podstiče ravnomjeran razvoj, kako bi se istim kvalitetom života živjelo u gradskom i prigradskom dijelu Podgorice, ali i u ruralnim područjima.

Tokom posjete Zatrijepču, Simović i Stijepović susreli su se sa stanovnicima tog kraja i u neposrednoj komunikaciji razgovarali o potrebama za dalji razvoj, i tom prilikom razmotrili mogućnost realizacije budućih projekata.




PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?