Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana Konstitutivna sjednica Savjeta za konkurentnost

Objavljeno: 11.10.2017. 22:25 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Konstitutivna sjednica Savjeta za konkurentnost - kadrovi

Konstitutivna sjednica Savjeta za konkurentnost kojom predsjedava predsjednik Savjeta, predsjednik Vlade Duško Marković održana je u srijedu u Podgorici.

Predsjednik Marković je, govoreći o prvoj tački dnevnog reda – Uspostavljanje Savjeta za konkurentnost, njegovi ciljevi i dalje djelovanje – rekao da su pred Savjetom izazovan period i ambiciozni zadaci sa ciljem podizanja nivoa crnogorske ekonomije i unapređenja administrativnih i ostalih kapaciteta kako bi poslovni ambijent bio podsticajan za strane i domaće investitore što će dovesti do povećanja standarda građana i otvaranja novih radnih mjesta. Predsjednik je u tom kontekstu rekao da smo svjedoci povećanog interesovanja renomiranih investitora, pogotovo nakon ulaska Crne Gore u NATO i ukazao da Savjet treba da odigra vodeću ulogu u podizanju spremnosti Države da odgovori na zahtjeve i očekivanja investitora.

Savjet je razmotrio i usvojio Izvještaj o implementaciji Programa ekonomskih reformi (PER) za Crnu Goru za period 2017-2019. godina u prvih 6. mjeseci 2017. godine koji je pokazao da su rezultati ekonomske politike Vlade u prvoj polovini godine bolji od projekcija u PER-u za 2017. godinu i to: Ekonomski rast za 2017. godinu – Projekcija PER-a 3,2%, u Fiskalnoj strategiji 2,7%; ostvaren u prvoj polovini godine 4,2%, što je rast među najvišima u Evropi. Takođe su ostvareni bolji rezultati od projektovanih u rastu zarada i zaposlenosti, kao i u izvornim javnim prihodima (za 58,2 miliona eura ili 8,2% više od uporednog perioda 2016. godine, za 7,5 miliona eura ili 1,0% više od plana). Izraženo je očekivanje da će se do kraja 2017. ostvariti realni rast ekonomije dostignut u prvoj polovini godine. U pogledu realizacije prioritetnih reformskih mjera sadržanih u PER-u, usmjerenih na unapređenje konkurentnosti ekonomije, konstatovano je da se implementacija mjera sadržanih u dokumentu sprovodi u skladu sa dinamikom predviđenom u PER-u za 2017.godinu.

Više članova Savjeta je u diskusiji izrazilo zadovoljstvo odličnim rezultatima Vladine ekonomske politike. Predsjednik Savjeta je u kontekstu unapređenja poslovnog ambijenta posebno ukazao na značaj efikasne implementacije Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i potpune digitalizacije katastra.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma o indeksu globalne konkurentnosti i ostvarenoj poziciji Crne Gore u kojem je naša zemlja poboljšala poziciju za pet mjesta i našla se na 77. mjestu. Tome je doprinijelo poboljšanje pozicije po pojedinim podindikatorima: institucije, infrastruktura, makroekonomska stabilnost, visoko obrazovanje, efikasnost tržišta roba i tržišta rada, finansijsko tržište, tehnološka spremnost, sofisticiranost biznisa, inovacije.

Savjet je razmotrio i usvojio Informaciju o ocjeni kreditnog rejtinga Crne Gore od strane rejting agencije Moody's kojom je kreditni rejting Crne Gore zadržan na nivou B1, dok je dugoročni izgled promijenjen iz negativnog u stabilan. U izvještaju je navedeno da su analitičari ove agencije u prvoj polovini septembra posjetili Crnu Goru i da je nakon njihove misije u Crnoj Gori, prirpemljena i objavljena potvrda rejtinga Crne Gore B1 uz poboljšanje izgleda uiz negativnog u stabilan. Navedena ocjena se temelji na ocjenama: da će Vladine mjere fiskalne konsolidacije koje će stabilizovati opštu fiskalnu poziciju zemlje; da veliki investicioni projekti u sektoru transporta, turizma i energetike poboljšavaju izgled za srednjoročni rast Crne Gore i da će napredak u pregovorima o pristupanju EU, kao i članstvo Crne Gore u NATO doprinjeti jačanju institucija i poboljšati investicionu klimu u zemlji.

U diskusiji je ukazano da je nakon što je agencija Moody's 29. septembra poboljšala izglede Crne Gore istu ocjenu 7. oktobra saopštila i agencija Standar & Poors tj. potvrđen je dugoročni i kratkoročni suvereni kreditni rejting Crne Gore na stranu i domaću valutu na 'B+/B' uz poboljšanje izgleda iz negativnog u stabilni. Navedeno omogućava našoj zemlji bitno povoljniju poziciju na globalnom finansijskom tržištu u situaciji kada nam predstoji refinansiranje dijela javnog duga u 2018. i 2019. godini.

Predsjednik Savjeta je rekao da očekuje da će ekonomski pokazatelji za III kvartal 2017. godine biti takođe veoma dobri, te da će doprinijeti nastavku postojećeg trenda ekonomskog rasta i povećanja zaposlenosti u 2017.godini. Istovremeno je istakao snažnu posvećenost Vlade nastavku sprovođenja reformskih mjera usmjerenih na povećanje efikasnosti državne administracije, kao i ukupnih strukturnih reformi u zemlji.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?