Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede M.Simović održao konferenciju za medije na poljoprivrednom gazdinstvu u Nudolu

Objavljeno: 13.10.2017. 20:35 Autor: MPRR

MPRRPotpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović danas je na konferenciji za medije održanoj u Nudolu, u opštini Nikšić predstavio rezultate četiri javna poziva za dodjelu podrške investicijama za preradu na gazdinstvima, za razvoj ruralnog turizma, za adaptaciju planinskih katuna i investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu.

U skladu sa već uspostavljenom praksom, Simović je sumirao rezultate navedenih javnih poziva na terenu, ovom prilikom na gazdinstvu porodice Dabović, a sve sa ciljem promocije vrijednih domaćina, njihovog posvećenog rada, života na selu i promocije poljoprivrede kao unosnog biznisa.

Simović je danas u Nudolu predstavio i Studiju o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore,  prema kojoj je Nudo postao vinogradarski region i to – najmanji u Evropi.

„Poređenja radi, svojom površinom od 409 hektara, hiljadu puta je manji od najmanjeg vinogradarskog regiona u Francuskoj. Značajno je napomenuti da upravo iz ovih najmanjih regiona dolaze i neka od najpoznatijih svjetskih vina. Uprkos svojoj veličini, karakteristike Nudolskog regiona – geologija, klima, topografija i zemljište čine ga jedinstvenim i posebnim za dobijanje oznake vinogradarskog geografskog regiona. Prosječna nadmorska visina vinograda u Crnoj Gori je oko 50 metara, a nudolskih vinograda 434m. Okružen visokom planinama, u dolini rijeke Zaslapnice, na manje od 20 km vazdušne udaljenosti od Bokokotorskog zaliva, nudolski region predstavlja pravi dragulj i za poznavaoce vina i za sve brojnije turiste“, kazao je Simović.

On je istakao da je u uslovima globalizacije, koja donosi rastući pritisak konkurencije, najmoćnije oružje poljoprivrednika kvalitet, a da Crna Gora ima brojne proizvode vrhunskog kvaliteta i prepoznatljivosti.

„Vinogradarski region Nudo i gazdinstvo na kome se danas nalazimo, predstavljaju najbolji primjer održivog i promišljenog korišćenja komparativnih prednosti jedinstvenih potencijala kojima raspolaže Crna Gora“, ocijenio je Simović na konferenciji za novinare na gazdinstvu porodice Dabović.

MPRRMPRR

Porodično gazdinstvo Dabović: Uspješno povezali proizvodnju vina i ruralni turizam

Nosilac ovog gazdinstva je Dragan Dabović, dok na gazdinstvu aktivno rade njegova supruga Jovanka, sin Aćim i ćerka Andrijana, diplomirani ekonomista. Gazdinstvo generacijama u svom posjedu ima vinograd površine 1,7 ha, sortimenta Vranac i Žilavka sa 5.000 čokota. U zakup uzimaju još površinu sa 2.000 čokota Žilavke. Godišnje proizvedu blizu 10.000 jedinica vina i oko 500 litara lozove rakije. Proizvode dvije vrste vina, „Žilavku“ – od istoimene sorte i vrhunsko vino „Serdar“ proizvedeno od grožđa sorte „Vranac“.

Simović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su Dabovići prepoznali značaj i korist od povezivanja poljoprivrede sa turizmom, kroz pružanje usluga vinskog turizma. „Sve veći broj turističkih grupa, naročito tokom ljetnje sezone, posjeti ovo gazdinstvo, na kome pored vina, mogu uživati u domaćim jelima spremljenim od proizvoda koji se proizvode na gazdinstvu“, kazao je Simović.

Ovo poljoprivredno domaćinstvo, kako je naveo Simović, koristilo je bespovratnu podršku Ministarstva za: adaptaciju vinarije, nabavku repro materijala za podizanje vinograda, mehanizacije i opreme za vinarstvo, u ukupnom iznosu od 16.500€.

„Ove godine konkurisali su na dva javna poziva: za investicije u preradu na gazdinstvu i razvoj ruralnog turizma, čije rezultate pored ostalih danas predstavljamo. Gazdinstvo će kroz ova dva javna poziva investirati 20.000€ i adaptirati vinopodrum, degustacione sale i nabaviti neophodnu ugostiteljsku opremu, uz bespovratnu podršku Ministarstva od 11.000€“, saopštio je Ministar. 

Poljoprivrednici će u preradu investirati 750.000€, a Ministarstvo ih podržati sa 375.000€

Prema riječima Simovića, iz godine u godinu je sve veće interesovanje crnogorskih poljoprivrednika za podršku investicijama u preradu na gazdinstvima.

„Ukupne investicije u 2017. godini po osnovu ovog javnog poziva iznosiće 750.000€, a podrška Ministarstva – 375.000€. Od 90 odobrenih aplikacija najviše je iz sjevernog regiona 48%, zatim središnjeg 44% i iz primorskog regiona 8%“, 

Na bazi ovih investicija adaptiraće se 40 objekata u svrhu prerade, ukupne površine 2.300m2. i nabaviti 217 komada tehnološke opreme za preradu: linije za pasterizaciju mlijeka, duplikatore, prese za sir, vakumirke, komore za hlađenje biljnih proizvoda, tunelske sušare, linije za proizvodnju soka, linije za destilaciju eteričnih ulja, posude za čuvanje meda, vrcaljke i duplikatori za med. 

MPRRMPRR

Sve više poljoprivrednika počinje da se bavi i turizmom

„Iz godine u godinu bilježi se sve veći broj korisnika podrške za razvoj ruralnog turizma, što jasno ilustruje da poljoprivredni proizvođači sve više uviđaju značaj i prepoznaju korist u uvezivanju poljoprivrede i turizma“, kazao je Simović predstavljajući rezultate ovogodišnjeg Javnog poziva za podršku investicijama za razvoj ruralnog turizma, a koji je rezultirao odobravanjem podrške za 24 poljoprivredna proizvođača.

„Ukupne investicije su oko 220.000€, a odobreno je 108.000€ bespovratne podrške. Najviše odobrenih aplikacija je iz sjevernog regiona 75%, zatim iz središnjeg regiona 17%, i iz primorskog regiona 8%. Realizacijom ovog poziva biće adaptirana 23 objekta i nabavljena namjenska oprema za turizam i ugostiteljstvo. Ovim investicijama uvećaće se smještajni kapaciteti za 111 ležajeva i 338 sjedećih mjesta“, saopštio je Simović, dodajući da će 12 poljoprivrednih proizvođača, odnosno 50% od ukupno odobrenih, po prvi put započeti pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga.

U adaptaciju katuna biće investirano 113.000€

Prema riječima ministra Simovića, sve veće je interesovanje poljoprivrednika i za podršku investicijama u adaptaciju planinskih katuna.

On je danas saopštio da će realizacijom 43 odobrene aplikacije kroz ovogodišnji javni poziv biti investirano 113.000€, uz podršku Ministarstva od 57.000€. „To će unaprijediti uslove za boravak na katunima, uslove za povećanje broja grla, a samim tim i uvećanje proizvodnje. Biće adaptirano 37 koliba, regulisano vodosnabdijevanje za 4 domaćinstva i rekonstruisana 3 pojila za stoku“, kazao je Simović

Vinogradari i vinari zasnivaju nove zasade, krče stare, modernizuju proizvodnju

Sve aplikacije za podršku investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu pristigle su iz središnjeg regiona.

Kroz realizaciju 31 odobrene aplikacije, biće investirano 120.000€ u zasnivanje novih 9 ha vinograda, sadnjom 35.000 kalemova, uz krčenje 10.350 čokota neadekvatnog sortimenta i zamjenu istih sadnjom kalemova potrebnih sorti, kupovinu različite vinarske opreme (inox i barrique burad, muljača, aparat za destilaciju i dr), dok je 12 proizvođača riješilo pitanje navodnjavanja.

Novih 1,2 miliona eura investicija u poljopriverdu, podrška Ministarstva 660 hiljada eura

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede sumirajući rezultate ova četiri javna poziva za podršku, saopštio je da njihova realizacija znači ukupnu investiciju u iznosu od 1,2 miliona eura.

Za realizaciju ovih investicija, Ministarstvo je obezbijedilo bespovratnu podršku u iznosu 660.000€. Ukupno je podržano 188 korisnika, i to 51% iz sjevernog, 44% iz centralnog i 5% iz primorskog regiona“, kazao je Simović.

Novom rejonizacijom vinogradarskih područja Crne Gore definisana četiri regiona

Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore“ realizovana je u okviru projekta, finansirana je od strane Evropske unije u iznosu od 300.000€, a izradio je Centar za istraživanje, eksperimentisanje i obuku u poljoprivredi iz Barija, Italija, uz učešće predstavnika domaće struke i nauke i predstavnika domaćih vinogradara.

Simović je pojasnio da je realizacija projekta trajala dvije godine, od  maja 2015. godine do juna 2017. Godine, te da je cilj bio izrada nove rejonizacije vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore i obezbjeđivanje uslova za uspostavljanje sistema geografskog označavanja vina u skladu sa evropskim propisima. Studija je, kako je kazao, urađena po najsavremenijoj evropskoj metodologiji.

MPRRMPRR

„Rejonizacija vinogradarskih geografskih proizvodnih područja u svijetu ima primarnu ulogu u smislu isticanja posebnosti vina različitih vinogradarskih područja. Od ovog projekta direktan interes imaju svi proizvođači, jer mogućnost isticanja geografskog označavanja u skladu sa međunarodnim standardima stvara dodatnu vrijednost i omogućava bolji plasman svim proizvodima iz ovog sektora“, kazao je Simović.

U skladu sa ovom rejonizacijom, Vinogradarska geografska proizvodna područja Crne Gore dijele se na 4 regiona:

  1. CRNOGORSKI BASEN SKADARSKOG JEZERA, koji se sastoji
  2. CRNOGORSKO PRIMORJE, koji se sastoji od 4 subregiona: Boka kotorska; Budva; Ulcinj i Jadransko zaleđe.
  3. NUDO
  4. POTENCIJALNI REGION CRNOGORSKI SJEVER, koji se sastoji od 4 potencijalna subregiona:

 

Ministar je objasnio da je potencijalni region za proizvodnju vina potencijalno vinogradarsko geografsko proizvodno područje u okviru kojeg do sada ne postoji komercijalna proizvodnja grožđa, ali su kroz istraživanja u okviru elaborata o rejonizaciji, utvrđene određene oblasti koje ispunjavaju ekološke i klimatske uslove za gajenje vinove loze.

„Za sva tri regiona i njihove subregione opisani su elementi, koji su od suštinskog značaja za definisanje proizvođačke specifikacije, neophodne u procesu odobravanja zaštite geografske oznake vina, a to su: tehnologija gajenja vinove loze, proizvodnja grožđa i kvalitet grožđa,  zatim proizvodnja vina s aspekta primjene enoloških postupaka, sortni sastav, kvalitet i karakteristike ustanovljenih tipova vina, randman, ograničenja u proizvodnji vina i ograničenja po pitanju vremena stavljanja u promet, senzorne osobine i senzorni profil vina po tipovima“, kazao je Simović predstavljajući Studiju.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?