Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Budvi otvorio 41. zasijedanje Generalne komisije za ribarstvo Mediterana

Objavljeno: 16.10.2017. 18:00 Autor: MPRR

MPRRMPRR 

Generalna komisija za ribarstvo Mediterana (GFCM) koja djeluje u okviru UN FAO s ciljem da podstiče održivo upravljanje ribarstvom i daje preporuke u tom pravcu koje su obavezujuće za njene članice,  po prvi put zasijeda u Crnoj Gori.

Redovno 41. zasijedanje počelo je danas u Budvi, a oko 120 delegata iz 25 zemalja u ime Vlade Crne Gore pozdravio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede mr Milutin Simović.

Simović je tom prilikom izrazio razumijevanje za trenutnu alarmantnu situaciju sa stanjem ribljih resursa u Mediteranu, poručujući da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner u procesu održivog upravljanja ribljim resursima. Istovrmeno, kako je naglasio, Crna Gora očekuje da se pri donošenju određenih mjera, preporuka, a posebno onih koje su vezane za ograničavanje ulaganja u modernizaciju ribolovne flote uzmu u obzir specifičnosti i nivo razvijenosti ribarskog sektora, i to ne samo u Crnoj Gori, već i drugim sličnim zemljama.

„Sektor ribarstva u Crnoj Gori ima ekonomsku, ekološku, sociološku i kulturološku ulogu. Najveći dio ribarstva predstavlja obalni ili mali privredni ribolov, koji se vjekovima unazad obavlja na specifičan način. Imajući u vidu tako dugu tradiciji, ovaj oblik ribolova se mora sačuvati i njegovati za buduće generacije, kao izraz prepoznatljivosti i specifičnosti ribarstva Crne Gore. Nedostatak povoljnih finansijskih sredstava, u kontinuitetu složene ukupne društvene i ekonomske prilike, ključni su razlozi nedovoljne razvijenosti sektora ribarstva“, ocijenio je Simović navodeći da crnogorsku ribolovnu flotu uglavnom čine plovila prosječne starosti od 40 godina, opremljena zastarjelom opremom.

Simović je dodao da je učešće crnogorskog ribolova male plave ribe u ukupnom ribolovu na Jadranskom moru više nego zanemarljivo (manje od 1% ukupnog ulova).

„Zbog toga očekujemo da ribarski sektor sa ovakvim kapacitetima i ovakvim stepenom razvijenosti, jednako u Crnoj Gori kao i u ostalim sličnim državama, budu tretirani na različit način u odnosu na sektore ribarstva u područjima gdje izvjesno postoji preveliki ribolovni napor i prelov ribljih resursa.

MPRRMPRR

Izražavajući razmijevanje za trenutnu alarmantnu situaciju sa stanjem resursa u Mediteranu, Simović je kazao da se pri donošenju određenih mjera, preporuka, a posebno onih koje su vezane za ograničavanje ulaganja u modernizaciju ribolovne flote, mora uzeti u obzir specifičnost zemlje, a posebno nivo razvoja sektora. Kao bitan argument za ovakav zahtjev, on je naveo primjer Crne Gore koja je  tek na 30% od ukupnog kapaciteta ribolovne flote, u odnosu na raspoložive resurse ribe u njenim teritorijalnim vodama.

„Zbog toga,očekujem razumijevanje potrebe i Crne Gore, i svih sličnih država, da se omogući ovom sektoru da pruži realno mogući doprinos našim nacionalnim ekonomijama, uz otvaranje novih radnih mjesta, zapošljavanje posebno mladih, postizanje boljeg statusa ribara, kao i  potrebu da ovaj sektor obezbijedi dodatu vrijednost i turističkoj ponudi naših država“.

Prema riječima Simovića rad Generalne komisije za ribarstvo kao i sve slične inicijative koje imaju za cilj pravu i duboku reformu ribolovnog menadžmenta imaju punu podršku Crne Gore. „Svi zajedno moramo biti odgovorni u sprovođenju mjera za očuvanje, posebno visoko migratornih resursa ribe, kao i ostalih resursa  i odgovorni prema potrebi da razvijemo svoje ribarske flote do nivoa odgovornog i održivog ulova, poštujući najzahtjevnije standarde selektivnosti alata i opreme“, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade je informisao predstavnike GFCM i da je Crna Gora značajno podigla nivo aktivnosti u borbi protiv nelegalnog i neregulisanog ribolova, u skladu sa preporukama i mjerama GFCM i EU u borbi protiv ovakvog ribolova. Na tom planu, kako je kazao, prepoznate su obaveze i odgovornosti nadležnih državnih institucija, uz značajno učešće i doprinos nevladinih organizacija, stručne i ukupne javnosti.

On je kazao i da je formiranjem Direktorata za ribarstvo u okviru Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja početkom ove godine, kao i upošljavanjem novih ljudi, Crna Gora pokazala odlučnost da ovaj sektor razvijemo na nivo koji pripada jednoj Mediteranskoj zemlji, kao i da odgovorno gazdujemo sa tako osjetljivim resursima i ujedno sektor spremimo da bude konkurentan na otvorenom tržištu.

Nastavlja se, kako je dodao, i sa radom na daljem usklađivanju zakonodavstva sa zakonodavstvom EU kao i implementiranju preporuka GFCM. Simović je naveo i da se pristupilo pripremi projekata za EU pretpristupne fondove, i da su pri kraju pregovori sa Svjetskom bankom za skori početak novog projekta u kojem će podrška sektoru ribarstva imati zapaženo mjesto.

„Konačno, samo domaćinskim i racionalnim gazdovanjem, poštovanjem prirodnih zakonitosti i poštovanjem zakona, moći ćemo dugotrajno ubirati plodove mora, ne narušavajući biološku ravnotežu. Crna Gora će ostati pouzdan partner u procesu održivog upravljanja ribljim resursima“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Predsjedavajući GFCM Stefano Kataudela (Stefano Cataudella) saopštio je da podaci koje komisija redovno prikuplja, pokazuju da je većeina ribljih resursa u Mediteranu prekomjerno iskorišćena. “To znači da više od 90 odsto raspoloživih resursa iskorišćeno na način koji ukazuje na loš menadžment u ribarstvu”, kazao je Kataudela, dodajući da GFCM, na bazi učešća svih zemalja članica i na naučnoj osnovi, donosi odluke šta je potrebno raditi u budućnosti da se obezbijedi održivo korišćenje ribljih resursa.

Osnovna preporuka je, kako je kazao, da se napravi balans između očuvanja životne sredine, biodiverziteta i resursa, sa jedne strane, i razvoja sa druge. “U zemljama kao što je Crna Gora imate dobru situaciju, s obzirom da se potencijali ne koriste u potpunosti. “Crna Gora na Mediteranu može da se smatra izvanrednim primjerom dobrog korišćenja resursa, ali naravno da postoji potreba i prostor da razvijate svoje ribarstvo, u skladu sa dostupnim resursima, jer je to prilika za razvoj”, kazao je Kataudela.

Obraćanje M.Simovića na otvaranju Zasijedanja GFCM.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?