Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Radulović u Jutarnjem programu: Brendirali smo sjeverni dio naše obale, sada brendiramo i južni

Objavljeno: 16.10.2017. 18:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović gostujući u emisiji „Jutarnji program“ na TVCG 1 istakao je da Crna Gora kreće u jedan novi pristup izrade rizorta u Crnoj Gori, te da benefiti takve izgradnje ne mogu izostati, jer je Crna Gora brendirala sjeverni dio primorja, a sada kreće u brendiranje južnog dijela.

„Krenuli smo u jedan novi pristup izgradnje rizorta u Crnoj Gori. Brendirali smo sjeverni dio primorja, krenuli smo sad u brendiranje južnog i siguran sam da će to biti i više nego uspješno“- kazao je ministar održivog razvoja i turizma.

Kompanija Karisma Hotels & Resorts dugoročni je zakupac zemljišta i objekata HTP Ulcinjska rivijera. Na pitanje gledaoca koje će benefite završetkom prve faze projekta Holliday Village imati Ulcinjska rivijera, grad Ulcinj i na kraju država, ministar Radulović je rekao da sa šest stotina novih smještajnih kapaciteta na Velikoj plaži popunjenih turistima iz Zapadne Evrope i Skandinavije, kao i upošljavanjem tri do četiri stotine radnika benefiti moraju biti evidentni.

Na pitanje šta zapravo znači za Crnu Goru potpisivanje Pariskog sporazuma, kojim Crna Gora potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama, ministar održivog razvoja i turizma je istakao da je Crna Gora iako globalno mali zagađivač postala dio globalne akcije da do 2030. godine smanji za 30% emisiju štetnih gasova.

„Ovo je prvi pravno obavezujući dokument i ono što je jako važno jeste da je i Crna Gora pristupila iako je globalno mali zagađivač. Mi smo htjeli da doprinesemo globalnoj akciji da do 2030. godine smanjimo za 30 % emisiju štetnih gasova i imamo apsolutne šanse za to“- kazao je ministar Radulović.

Odgovarajući na pitanje gledaoca da li će Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene do kraja godine biti otvoreno, ministar je podsjetio da je Crna Gora u martu ove godine, nakon iscrpne analize Izvještaja o ispunjavanju početnog mjerila dobila signal od Evropske komisije da je spremna otpočeti pregovore po osnovu Poglavlja 27.

„Ja vjerujem da ćemo sredinom oktobra predati revidualnu verziju, objašnjavajući komentare. To je jedan jako kompleksan i važan dokument za Crnu Goru i ne samo za Crnu Goru. Poglavlje 27 nije samo najkomplokovanije, već i najskuplje poglavlje“ –ocijenio je ministar Radulović.

Imajući u vidu sanaciju naših crnih tačaka i imajući u vidu poziciju Crne Gore, na pitanje kako ocjenjuje oštre reakcije nevladinog sektora da nismo mnogo učinili na tom polju, te da je u pitanju primjena nečega što je važan zadatak i za šta smo uzeli novac od Svjetske banke, ministar je kazao da se ne može govoriti kako nije učinjeno ništa, s tim da postoji prostor da se uradi mnogo više.

„Ja se ne bih složio da nije urađeno ništa, saglasan sam da se može uraditi mnogo više. Što je tiče kredita Svjetske banke, tender za sanaciju odlagališta grita u Bijeloj je u toku, biće zatvoren u roku od desetak dana...Ono što je važno tender je od 18 miliona eura, skoro polovina tog iznosa se odnosi na odlagalište u Bijeloj. U pripremi su i tenderske dokumentacije za oba odlagališta u Kombinatu aluminijuma“- rekao je ministar.

Odgovarajući na pitanje gledaoca kako komentariše to da su privremeno objekti vraćeni u nadležnost lokalne samouprave i šta znači vratiti nešto u nadležnost lokalne samouprave, ministar Radulović je naglasio da je time lokalnoj samoupravi data mogućnost da na svojoj teritoriji razmišlja o razmještaju eventualnih privrednih objekata.

„Ovo je krajnje tehnički propis, bez miješanja politike. Lokalnim upravama je vraćena mogućnost da prave program privrednih objekata, odnosno da na svojoj teritoriji razmišljaju o razmještaju eventualnih privrednih objekata, s tim da Ministarstvo izrađuje pravilnik o načinu razmještaja. Više nećemo imati situaciju da na jednoj lokaciji imate legalan restoran u kome zapoljašljavate trideset radnika, a da na tri metra od njega se otvori kiosk koji stvara nelojalnu konkurenciju, time što radi par mjeseci turističke sezone.“- rekao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović gostujući u emisiji „Jutarnji program“ na TVCG1.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE 

YOUTUBE: https://youtu.be/PVdSnTRgxuw

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?