Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Marković – Zaev: Crna Gora i Republika Makedonija primjer odlične bilateralne saradnje u Regionu

Objavljeno: 16.10.2017. 21:29 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Fotografije: Pres konferencija (11.9 MB)

Video: Obraćanje predsjednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva

 
   

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je danas u Skoplju na zajedničkoj pres koferenciji sa predsjednikom Vlade Republike Makedonije Zoranom Zaevim da su današnji razgovori potvrdili da odnose dviju zemalja karakteriše otvorena i prijateljska saradnja koja se odvija na visokom nivou, te da Crna Gora i Makedonija nemaju otvorenih pitanja, njeguju izuzetnu međusobnu komunikaciju i predstavljaju primjer odlične bilateralne saradnje u Regionu.

Podsjećajući da je ovo njihov peti susret u posljednjih pet mjeseci, predsjednik Marković je naglasio:

„Samo po sebi to govori da na najbolji način implementiramo jednu novu praksu među liderima u regionu. Dakle, dikretna komunikacija i otvoren dijalog su jedini put za prevazilaženje nerazumijevanja, za veći stepen povjerenja među svima nama, a u konačnom nema drugog puta za dostizanje našeg najvećeg cilja, mirnog i prosperitetnog života na Zapadnom Balkanu.

Potvrdili smo i ovoga puta posvecenost evropskoj i evroatlantskoj viziji za cio region Zapadnog Balkana. Kao najmlađa članica NATO saveza i kao predvodnik u integracionom procesu sa EU, Crna Gora će snažno podržavati istu perspektivu za Makedoniju kao i za ostale države aspirante u regionu. “

Osvrnuvši se na značaj Samita A5 održanog u Podgorici 2. avgusta, koji su Crna Gora i Makedonija zajedno organizovale, Marković je ukazao na privrženost politici otvorenih vrata i spremnost Alijanse na proširenje, što je potvrdio i potpredsjednik SAD-a Majk Pens.

Predsjednik Marković je izrazio spremnost Vlade Crne Gore da stečena znanja i iskustva iz pregovaračkog procesa sa EU podijeli sa makedonskom Vladom, u cilju kvalitetnije i brže integracije dvije zemlje u EU.

Govoreći o bilateralnim odnosima, premijer je saopštio da je tokom razgovora potvrđeno opredeljenje za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i bolje infrastrukturne povezanosti i naglasio:

„Konkretno, tražićemo model za uspostavljanje avio linije Podgorica – Skoplje, koja bi doprinijela povećanju biznis zajednica, promociji tursitičkih potencijala i privlačenju stranih investicija.

Zahvalio sam premijeru Zaevu za podršku Makedonije inicijativi Crne Gore za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta za razvoj održivih tehnologija na prostoru Jugoistočne Evrope. Ovaj veoma važan projekat podržale su sve zemlje Regiona i očekujemo da za desetak dana u CERN-u u Ženevi bude potpisana i Deklaracija o osnivanju ovog Instituta.“

Premijer Marković je saopštio da su on i predsjednik Zaev razmotrili i ugovorno- pravnu bazu, koja će uskoro biti obogaćena potpisivanjem niza važnih bilateralnih ugovora i dodao da su se saglasili da intenzivna razmjena posjeta na visokom nivou treba da bude nastavljena i u narednom periodu, tako da će crnogorski ministri odbrane kao i vanjskih poslova već tokom novembra razgovarati sa svojim kolegama u Skoplju.

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev je najavio da Republika Makedonija i Crna Gora ulaze u realizaciju pojačane ekonomske saradnje i partnerskih iskoraka u razvoju dobrosusjedskih odnosa za zajedničku evroatlantsku budućnost cijelog regiona.

„Postoji snažna politička volja na najvišem premijerskom i vladinom nivou da produbimo odnose uzmeđu Republike Makedonije i Republike Crne Gore, da obje prijateljske države nemaju otvorena politička pitanja i to je odlična baza za pravo intenziviranje saradnje na svim nivoima, u interesu građana obje zemlje. Otvorićemo mogućnosti, spremni smo kao vlade da omogućimo potrebne uslove da podstaknemo naše poslovne komore da se povezuju još jače za nove investicije u državama, nova radna mjesta za građane za bolje plaćena radna mjesta, što je naš zajednički interes. Ovo je moguće ako zajednički odradimo na usaglašavanju standarda koje traži Evropa, s ciljem da povećamo ekonomsko tržište zato što ćemo tako skrenuti pažnju velikih evropskim i svjetskim kompanijama prema našim državama.“

Predsjednik Zaev je naveo da je tokom susreta bilo riječi o proširenju saradnje u obrazovanju, zdravstvu, turizmu, u nauci i tehnologiji i drugim oblastima, te da su, u tom kontekstu, razmotrene su mogućnosti za uspostavljanje direktnog leta između Makedonije i Crne Gore.

„Dvije države mogu pomoći mnogo jedna drugoj i u evroatlantskim aspiracijama. Razmijenili smo danas sa premijerom Markovićem nova iskustva šta znači za Crnu Goru članstvo u NATO-u, da to nije samo stabilnost i bezbijednost zemlje, već i ekonomske perspektive i podijelili očekivanje da će Makedonija biti sljedeća, 30. zemlja članica NATO-a, rekao je premijer Zaev.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?