Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SKOPLJE - Ministar saobraćaja: Turska kompanija TAV zainteresovana za aerodrome u Podgorici i Tivtu

Objavljeno: 17.10.2017. 19:03 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Turska kompanija TAV, koja upravlja sa 17 aerodroma na 3 kontinenta, upoznata je sa planovima Vlade Crne Gore da valorizuje naše aerodrome i zainteresovana je za ulazak u Crnu Goru – rezultat je jutrošnjeg sastanka u Skoplju ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića sa predstavnicima TAV-a.

Koordinator Holdinga Aerodroma TAV Giraj Čolpan i član Odbora direktora TAV-a Zoran Krstevski izrazili su spremnost da dođu u Crnu Goru i započnu sa predstavnicima Vlade razgovore o modelima valorizacije aerodroma u Podgorici i Tivtu.

Predstavnici kompanije TAV upoznali su ministra Nurkovića sa svojom djelatnošću navodeći da upravljaju, među ostalim, aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u saradnji sa francuskim kompanijama i aerodromom „Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Aerodrom „Aleksandar Veliki“ u Skoplju kompanija TAV je preuzela 2012. godine koncesijom na 30 godina. U skopski aerodrom je uloženo 110 miliona eura, a u ohridski 10 miliona. Aerodrom u Skoplju je prilikom preuzimanja imao promet od 600.000 putnika godišnje i letjelo se na 12 destinacija, a sada ima dva miliona putnika godišnje sa 37 destinacija. Godišnji rast je 15% – naveli su predstavnici kompanije TAV. Dodali su da je ostvaren svjetski standard da povećanje broja putnika za milion donosi direktno otvaranje 1.000 radnih mjesta, isto toliko indirektno i 1.000 radnih mjesta u uslugama. Takođe u ovom slučaju je zabilježeno i povećanje ulaska turskih kompanija na makedonsko tržište.

Ministar Nurković je rekao da je imao prilike da upozna rad i nekadašnjeg skopskog aerodroma i da se to ne da uporediti sa onim što je Aerodrom „Aleksandar Veliki“ danas.

„Oduševljen sam onim što je urađeno na aerodromu u Skoplju“ – rekao je ministar Nurković izrazivši očekivanje da će se uskoro sastati u Crnoj Gori sa predstavnicima TAV-a.

Kompanija TAV je vodeća u svijetu po transferu putnika. Među ostalim u ovom trenutku gradi novi aerodrom u Havani.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?