Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović primio direktorku za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu EK za susjedstvo i pregovore o proširenju Henovevu Ruiz Kalaveru

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede Milutin Simović sastao se danas sa direktorkom za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Henovevom Ruiz Kalaverom.

Potpredsjednik Simović ukazao da sa zadovoljstvom obilježavamo desetogodišnjicu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ističući izuzetnu važnost tog datuma i događaja, koji je označio početak našeg puta ka punopravnom članstvu u EU.

Prethodna dekada predstavlja period u kojem se Crna Gora mijenjala kroz sveobuhvatne i dinamične reforme i široko inkluzivni proces. Istakao je da to nije bio samo posao Vlade Crne Gore već proces u kojem su odgovarajuće mjesto imali svi segmenti društva, civilni sektor, medijska zajednica, stručna javnost, i da se u tom procesu nismo opterećivali rokovima, već kvalitetom sprovedenih reformi, usvojenim standardima i novim vrijednostima.

Podsjetio je da su pred Crnom Gorom bili brojni izazovi koji su sa uspjehom prevaziđeni, a tako će biti i sa izazovima koji nas očekuju. Potpredsjednik je dodao da je Vlada Crne Gore svjesna da je očekuju još zahtjevnije dionice i da je uvjerena da će ih proći, a dodatno je jako ohrabrena nedavnim porukama predsjednika EK Junkera, očekujući da će se vrednovati pojedinačni učinci država na putu u EU.

Informisao je da će u narednom periodu akcenat, pored ispunjavanja političkih kriterijuma, biti stavljen na ispunjavanju jednako važnih ekonomskih kriterijuma. Podsjetio na odlučnu i posvećenu implementaciju fiskalne strategije, kao važnog preduslova za postizanje fiskalne stabilnosti i ekonomskog rasta.

„Dosljedno sprovodimo Program ekonomskih reformi, najvažnijeg dokumenta sa kojim komuniciramo sa Evropskom komisijom, kada je u pitanju ekonomska politika“, kazao je Simović.

Istakao je da Vlada kontinuirano iskazuje punu otvorenost prema socijalnim partnerima, biznis zajednici i sindikatima, i da će nastaviti u istom pravcu.

Izrazio je žaljenje što se na ovako važnim temama ne vodi dijalog u punom kapacitetu u Skupštini, nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, čije je rezultate priznala međunarodna zajednica i sve relevantne organizacije, OEBS/ODIHR, Savjet Evrope, itd.

Simović je istakao da Vlada očekuje novi izvještaj Evropske komisije o napretku, koji će biti objavljen u aprilu 2018. godine, jer su za Vladu izvještaji uvijek bili posebno značajni, predstavljali su objektivan i partnerski pogled na rezultate koje Crna Gora ostvaruje, a istovremeno su osvjetljavali buduće dionice našeg evropskog puta.

Kalavera je zahvalila na detaljnom pregledu i osvrtu potpredsjednika Simovića na put Crne Gore prema članstvu u EU i naglasila da je veoma ponosna što je prisustvovala obilježavanju desetogodišnjice potpisivanja SSP-a. Zahvalila se na stavu da izvještaji EK o napretku predstavljaju objektivne, partnerske i prijateljske smjernice, koje ističu dobre strane i jednako tako oblasti u kojima je potrebno uložiti dodatne napore.

Istakla je da je veoma srećna kada posjeti državu koja je toliko napredovala, poput Crne Gore, za koju vjeruje da će brzo postati dio EU. Posebno pozdravila fiskalnu strategiju i njeno sprovođenje. Kazala je da će informacije o dosljednoj implementaciji fiskalne strategije i Programa ekonomskih reformi uvijek biti dobra vijest za Evropsku komisiju.

Kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?