Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana peta sjednica Komisije za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini

Na drugi javni poziv za učešće na tenderu za davanje u zakup nepokretnosti na lokaciji KO Šas, Opština Ulcinj, koji je 22. septembra objavila Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, pristigla je jedna ponuda – kompanije “Voli trade”, konstatovano je danas na otvaranju ponuda.

Na današnjoj, petoj po redu, sjednici Komisije otvorena je ponuda, uz prisustvo predstavnika ponuđača. Konstatovano je da je ponuda dostavljena na vrijeme, i formiran je poseban radni tim koji će ocijeniti formalnu ispravnost ponude, u cilju daljeg sprođenja postupka odlučivanja o prihvatljivosti ponude.

Podsjećamo da je u javnom pozivu za davanje u zakup na lokalitetu Šas ponuđeno oko 70 hektara poljoprivrednog zemljišta, u cilju valorizacije tog zemljišta, a na bazi prethodne zainteresovanosti većeg broja investitora. Na prvi javni poziv za učešće na tenderu za davanje u zakup ove parcele, objavljenom 22. juna nije bila dostavljena ni jedna ponuda, nakon čega je Komsija predložila Vladi raspisivanje novog javnog poziva.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, u svojstvu predsjednika komisije, tokom današnje sjednice, izrazio je zadovoljstvo zbog pristigle ponude, iskazujući uvjerenje i očekivanje da je ovo realno mogući put za valorizovanje značajnog, a neiskorišćenog, poljoprivrednog kompleksa.

Potpredsjednik Simović je naglasio da će Vlada nastaviti sa valorizacijom poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Istakao je i očekivanje da će ovaj postupak naići na sve veću zainteresovanost investitora.

U tom pravcu, na današnjoj sjednici, razmotreni su nacrti tenderske dokumentacije za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na još tri lokaliteta, u opštinama Ulcinj i Kotor i na teritoriji Glavnog grada Podgorice, ukupne površine od oko 200 hektara.

Nakon sprovođenja dalje procedure i odluka Vlade, javni tenderi će veoma brzo biti objavljeni, što bi, prema riječima potpredsjednika Simovića, u konačnom trebalo da doprinese daljem rastu poljoprivredne proizvodnje, povećanju konkuretnosti sektora poljoprivrede i otvaranju novih radnih mjesta.

Konstatovano je značajnim što će se kroz valorizaciju jednog od ovih lokaliteta ući u postupak sanacije opožarene površine od 150 hektara i njegovu valorizaciju kroz poljoprivrednu proizvodnju.


Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?