Мања слова Већа слова РСС

Најаве

23.04.2018

Предсједник Марковић у уторак на Брду код Крања на Самиту СЕЕЦП

23.04.2018

Премијер Душко Марковић примиће у уторак предсједника Европског савјета Доналда Туска

22.04.2018

Министар Дармановић у Њујорку на састанцима УН-а на високом нивоу

19.04.2018

Предсједник Владе Душко Марковић говориће у петак на свечаној академији поводом 90 година ПКЦГ

19.04.2018

У четвртак, 19. априла 73. сједница Владе ЦГ

18.04.2018

Министарка правде Републике Србије Нела Кубуровић сјутра у званичној посјети Црној Гори

17.04.2018

Предсједник Марковић сјутра у Скопљу на радном састанку високе представнице Могерини са лидерима ЗБ

16.04.2018

Предсједник Марковић састаће се у Тивту са високом представницом Могерини

17.04.2018

Конференција „Изазови у сусрет примјене новог Закона о државним службеницима и намјештеницима“

17.04.2018

Министарке Секулић и Прибиловић на Дигиталном самиту Западног Балкана у Скопљу

Питајте Владу

Премијер Марковић отворио Глобал Цитизен Форум: Градећи отворено друштво стварамо претпоставке да грађани ЦГ буду и грађанин свијета

Премијер Марковић отворио Глобал Цитизен Форум: Градећи отворено друштво стварамо претпоставке да грађани ЦГ буду и грађанин свијета
Датум објаве 19.10.2017 09:55 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу
   
 
 
Предсједник Владе Душко Марковић отворио је у четвртак ујутро на Светом Стефану Глобал Цитизен Форум 2017 – престижни међународни скуп иницијативе Глобал Цитизен који се након Дубаија 2013, Торонта 2014 и Монака 2015, ове године одржава у Црној Гори.

Говорећи у уводном излагању на тему космополитизма са једне и припадности држави и нацији са друге стране предсједник Марковић је рекао да су технолошке револуције и економска глобализација драматично приближиле и повезале грађане из свих крајева свијета, али да су донијеле опасност да се финансијске, политичке иекултурна елите удаље од својих сународника и изгубе њихово повјерење.

„Вјерујем да грађанин свијета мора носити и оне одговорности које имамо на локалном и националном нивоу. У том контексту, специфична је позиција националних влада, које су дужне, којима је то првенствена обавеза да заступају, штите и промовишу националне интересе. Разумијем страх глобалног грађанина од посљедица које могу да услиједе ако свака Влада слиједи само и искључиво свој национални интерес. И то заиста није без основа када су у питању неке глобалне, или шире регионалне теме, попут климатских промјена, борбе против глобалног загријавања, или великих миграција. ... Залажем се за баланс и равнотежу између визије космополитизма и узвишених циљева за које се залажу глобални грађани, с једне, и обавеза и дужности које имају према сународницима, према својим државама, с друге стране“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.
 
Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу 
  
Премијер је, помињући примјер наше земље, рекао да је Његош, као визионар, пјесник и филозоф морао бити и грађанин свијета, а да је данашња Црна Гора наставила да носи Његошеву лучу везујући будућност са вриједности западне цивилизације и опредјељујући се за припадност најмоћнијим безбједносним, економским и демократским заједницама – НАТО-у и Европској унији.

„Градећи такво отворено друштво, вјерујем да стварамо најбоље претпоставке да сваки наш грађанин који се тако осјећа заиста има и реалног основа да буде грађанин свијета. И да се сваки грађанин свијета који дође у такву Црну Гору осјећа комотно и угодно, био он само туриста, или потенцијални инвеститор, или учесник једног оваквог Форума на високом нивоу“ – рекао је предсједник Владе.
  
Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу
   
У раду дводневног скупа, чија је овогодишња тема „Прилике у доба неизвјесности“, најављено је учешће више десетина реномираних личности из пословног, политичког и умјетничког свијета међу којима, глумца Роберта де Нира, писца и мотивационог говорника Робина Шарме, правнице Чери Блер, бизнисмена, филантропа и оснивач иницијативе Глобал Цитизен Арманда Артона, предсједника Владе Антигве и Барбуде Гастона Браунија, бившег заповједника Здружених снага НАТО-а у Европи америчког генерала Веслија Кларка, бившег предсједника Бугарске Петра Стојанова, члана катарске краљевске породице и Шеика Мохамеда Абдуле Ал Танија и генералног секертара Фондације Г20 Стивена Обрајана.

Текст обраћања предсједника Владе Душка Марковића на Глобал Цитизен Форум 2017 можете преузети овдје.
    
   
    

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ