Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković otvorio Global Citizen Forum: Gradeći otvoreno društvo stvaramo pretpostavke da građani CG budu i građanin svijeta

Objavljeno: 19.10.2017. 15:55 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
 
 
Predsjednik Vlade Duško Marković otvorio je u četvrtak ujutro na Svetom Stefanu Global Citizen Forum 2017 – prestižni međunarodni skup inicijative Global Citizen koji se nakon Dubaija 2013, Toronta 2014 i Monaka 2015, ove godine održava u Crnoj Gori.

Govoreći u uvodnom izlaganju na temu kosmopolitizma sa jedne i pripadnosti državi i naciji sa druge strane predsjednik Marković je rekao da su tehnološke revolucije i ekonomska globalizacija dramatično približile i povezale građane iz svih krajeva svijeta, ali da su donijele opasnost da se finansijske, političke iekulturna elite udalje od svojih sunarodnika i izgube njihovo povjerenje.

„Vjerujem da građanin svijeta mora nositi i one odgovornosti koje imamo na lokalnom i nacionalnom nivou. U tom kontekstu, specifična je pozicija nacionalnih vlada, koje su dužne, kojima je to prvenstvena obaveza da zastupaju, štite i promovišu nacionalne interese. Razumijem strah globalnog građanina od posljedica koje mogu da uslijede ako svaka Vlada slijedi samo i isključivo svoj nacionalni interes. I to zaista nije bez osnova kada su u pitanju neke globalne, ili šire regionalne teme, poput klimatskih promjena, borbe protiv globalnog zagrijavanja, ili velikih migracija. ... Zalažem se za balans i ravnotežu između vizije kosmopolitizma i uzvišenih ciljeva za koje se zalažu globalni građani, s jedne, i obaveza i dužnosti koje imaju prema sunarodnicima, prema svojim državama, s druge strane“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.
 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću 
  
Premijer je, pominjući primjer naše zemlje, rekao da je Njegoš, kao vizionar, pjesnik i filozof morao biti i građanin svijeta, a da je današnja Crna Gora nastavila da nosi Njegoševu luču vezujući budućnost sa vrijednosti zapadne civilizacije i opredjeljujući se za pripadnost najmoćnijim bezbjednosnim, ekonomskim i demokratskim zajednicama – NATO-u i Evropskoj uniji.

„Gradeći takvo otvoreno društvo, vjerujem da stvaramo najbolje pretpostavke da svaki naš građanin koji se tako osjeća zaista ima i realnog osnova da bude građanin svijeta. I da se svaki građanin svijeta koji dođe u takvu Crnu Goru osjeća komotno i ugodno, bio on samo turista, ili potencijalni investitor, ili učesnik jednog ovakvog Foruma na visokom nivou“ – rekao je predsjednik Vlade.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
U radu dvodnevnog skupa, čija je ovogodišnja tema „Prilike u doba neizvjesnosti“, najavljeno je učešće više desetina renomiranih ličnosti iz poslovnog, političkog i umjetničkog svijeta među kojima, glumca Roberta de Nira, pisca i motivacionog govornika Robina Šarme, pravnice Čeri Bler, biznismena, filantropa i osnivač inicijative Global Citizen Armanda Artona, predsjednika Vlade Antigve i Barbude Gastona Braunija, bivšeg zapovjednika Združenih snaga NATO-a u Evropi američkog generala Veslija Klarka, bivšeg predsjednika Bugarske Petra Stojanova, člana katarske kraljevske porodice i Šeika Mohameda Abdule Al Tanija i generalnog sekertara Fondacije G20 Stivena Obrajana.

Tekst obraćanja predsjednika Vlade Duška Markovića na Global Citizen Forum 2017 možete preuzeti ovdje.
    
   
    

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?