Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić i direktor Stojanović sastali se sa generalnim sekretarom INTERPOL-a Jirgenom Štokom

Objavljeno: 19.10.2017. 20:03 Autor: MUP
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović danas su se u Vili „Gorica“ susreli sa generalnim sekretarom INTERPOL-a, Jirgenom Štokom, koji je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Generalni sekretar Štok je ovom prilikom posjetio i prostorije NCB INTERPOL Podgorica.


Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreU izjavi nakon sastanka ministar Nuhodžić je kazao da je obostrano konstatovan visok nivo međusobnog razumijevanja, podrške i saradnje zahvaljujući kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije Crne Gore potvrđuju status odgovornog i profesionalnog partnera u ispunjavanju ključnih ciljeva INTERPOL-a, što je posebno relevantno u borbi protiv organizovanog kriminala, koji ne poznaje granice.

„Saglasili smo se da je crnogorska policija u potpunosti posvećena poštovanju INTERPOL-ovih standarda, i da kontinuirano prati razvoj novih servisa, što potvrđuje i činjenica da učestvujemo u projektima INTERPOL-a koji su usmjereni na borbu protiv krijumčarenja migranata, terorizma, suzbijanje nelegalne trgovine oružjem“, istakao je ministar.

Na sastanku je, kako je kazao ministar Nuhodžić, bilo riječi i o inicijativama u oblasti primjene zakona za borbu protiv krivičnih djela, naročito u dijelu informacionih tehnologija, a zajednički je ocjeno i da Nacionalni centralni biro INTERPOL Podgorica ima važnu ulogu kao dio međunarodne platforme za razmjenu podataka i operativnu podršku.

„Crnogorska policija, kao pouzdan partner najrazvijenijim svjetskim i evropskim kolegama, dodatno intenzivirati saradnju sa INTERPOL-om, u pravcu efikasnijeg odgovora na izazove savremenog svijeta koji zahtijevaju brza prilagođavanja i zajedničke odgovore“, zaključio je ministar Nuhodžić dodavši da je današnj susret važan korak u tom pravcu, budući da su dogovorene aktivnosti u pogledu realizacije zajedničkih projekata na planu preventivnog i represivnog djelovanja protiv kriminala u Evropi i šire.

Generalni sekretar INTERPOL-a Jirgen Štok istakao je da je Crna Gora među prvim implementirala određene bezbjednosne korake koje Interpol promoviše, te da naša država ima najveći broj pretraga u Inteprolovoj baza podataka, o ukradenim automobilima i dokumentima, po broju stanovnika u odnosu na ostale 192 zemlje članice.

MUP„Crna Gora ima značajnu ulogu u borbi protiv savremenih izazova i građani Crne Gore treba da budu ponosni na svoju Policiju i Vladu u odnosu na to kako ih štite. U današnjem kompleksnom svijetu prijetnji nijedna država ne može sama da se bori protiv kriminala, Crna Gora je ključni igrač u Interpolovom sistemu ranog upozorenja, što pomaže članicama da obezbijede sigurnost unutar svojih granica'“, kazao je generalni sekretar.

Štok je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora jedna od INTERPOL-ovih najdinamičnijih i najangažovanijih država članica koja uvijek pokazuje veliko interesovanje da učestvuje u akcijama i projektima.
„Crna Gora je konzistentno među prvih deset država članica u INTERPOL-u po različitim indikatorima i model je za sporovođenje naših kapaciteta. To je jedna vrsta pionirskog duha koji Crna Gora pokazuje obzirom na njenu vodeću ulogu u brojnim INTERPOL-ovim projektima“, istakao je Štok.
Generalni sekretar Štok kazao je da je stalna podrška INTERPOL-u od država kao to je Crna Gora učinila ovu organizaciju jednom od najjačih u oblasti borbe protiv kriminala i izrazio uvjerenje da će uspješan posao NCB Podgorica biti primjer ostalim Nacionalnim centralnim biroima za djelotvornu borbu protiv kriminala i međunarodnu policijsku saradnju.

Ministar Nuhodžić i generalni sekretar Štok odgovarali su i na pitanja novinara.
















MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?