Мања слова Већа слова РСС

Најаве

16.07.2018

Министарка Прибиловић на петом Глобалном самиту Партнерства за отворену управу (ОГП) у Тбилисију

16.07.2018

Једанаести састанак Заједничког консултативног одбора Европске уније и Црне Горе

15.07.2018

Министар Срђан Дармановић у званичној посјети Држави Израел

12.07.2018

Премијер Марковић у петак на Горици на свечаности поводом Дана државности

11.07.2018

У четвртак, 12. јула 85. сједница Владе ЦГ

10.07.2018

Премијер Душко Марковић уручиће у сриједу плакете златним црногорским ватерполистима из Малаге

10.07.2018

Додјела награда за најбољу новинарску причу на конкурсу “Европа кроз објектив”

10.07.2018

Званичан почетак реализације МИДАС 2 пројекта у сриједу у Колашину

09.07.2018

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић у радној посјети Улцињу

08.07.2018

Премијер Марковић у уторак у Лондону на Самиту Западнобалканске шесторке

Питајте Владу

САОПШТЕЊЕ: Израда трогодишњег програма рада Владе за постизање бољих резултата

САОПШТЕЊЕ: Израда трогодишњег програма рада Владе за постизање бољих резултата
Датум објаве 23.10.2017 14:57 | Аутор МЕП | Извор: Министарство европских послова

Испис Штампај страницу


МЕП„Документ који третира развој једне државе, мора бити дугорочан. Само одговорним и одрживим планирањем можемо оснажити капацитете државне администрације и унаприједити укупну координацију како приступног процеса, тако и планирања будућих политика кредибилне државе чланице ЕУ каква Црна Гора тежи да постане“, поручио је министар европских послова Александар Андрија Пејовић на панел дискусији „Развој и координација јавних политика – реформа јавне управе као политички критеријум“ коју је организола НВО Центар за демократску транзицију.

Министар Пејовић је истакао да је за достизање циља брже интеграције у ЕУ, бољег кориштења структурних фондова ЕУ и укупног развоја земље, важно унаприједити координацију политика и систем средњорочног планирања, те да је у ту сврху, у Министарству европских послова, формиран Директорат задужен за јачање оквира за планирање јавних политика, укључујући ефикаснију координацију, спровођење и праћење стратегија којима се утврђују јавне политике.

Појаснио је да је, након спроведене детаљне анализе и формирања Међуресорне радне групе за припрему правног оквира о поступку израде, усклађивања и праћења стратегијских докумената којима се утврђују јавне политике, започела припрема Предлога средњорочног програма рада Владе за период 2018–2020. истакавши да ће он осигурати одговорно планирање политика с јасном визијом приоритета усмјерених на резултате.

Он је подвукао да је доношење трогодишњег програма рада Владе обавеза која проистиче из Стратегије реформе јавне управе 2016-2020, али прије свега механизам којим Влада шаље поруку да сагледавањем приоритета у трогодишњој визури, кроз увођење мјерљивих индикатора успјеха, квалитетније и одговорније ради у правцу постизања видљивих резултата у спровођењу стратегијских циљева који су утврђени на националном нивоу.

Истакао је да ће трогодишњи програм рада Владе пратити и Програм приступања Црне Горе Европској унији за период 2018 – 2020, као и Програм економских реформи 2018 – 2020, чиме ће се формирати оквир за ефикасно, усклађено, транспарентно и одговорно планирање политика које у први план ставља интересе грађана и бољи квалитет живота у складу с европским вриједностима и стандардима.

 

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА