Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković u intervjuu Pobjedi: Ekonomski rezultati su bolji i od naših projekcija

Objavljeno: 24.10.2017. 15:17 Autor: Služba za odnose s javnošću

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković dao je intervju Pobjedi povodom 73. godišnjice tog medija u kojem je govorio o ekonomskim rezultatima Vlade i o stanju na političkoj i medijskoj sceni.

„Rezultati ekonomske politike Vlade u prethodnih gotovo jedanaest mjeseci zaista su izuzetno dobri. Ovo nije samo moja ocjena već je to ocjena i vodećih međunarodnih finansijskih institucija i organizacija. A te ocjene su proistekle iz egzaktnih podataka: realna stopa rasta domace ekonomije u drugom kvartalu 2017. godine iznosila je 5,1 odsto, i to je najviša stopa od 2008. godine, odnosno nakon onog buma koji smo imali poslije obnove nezavisnosti. I jedna je od najviših stopa rasta u Evropi. Istovremeno, prema zvanicnim podacima, u prvoj polovini 2017. godine crnogorska ekonomija je ostvarila realni rast od 4,2%, što je takođe među najboljim rezultatima u Evropi. Navedeni rezultati premašuju i projekciju realnog ekonomskog rasta iz zvanicnih dokumenata Vlade za ovu godinu, jer je ta projekcija na nivou od 2,7 odsto. Dakle, naše projekcije su donekle bile konzervativne, ali se pokazalo da smo postigli više i od tih svojih projekcija“ – rekao je predsjednik Vlade u intervuu datom povodom 73. godišnjice Pobjede.

Predsjednik Marković je rekao da će zvanični podaci o privrednom rastu u III kvartalu biti objavljeni u decembru, i da s obzirom na porast broja noćenja turista i prihoda od turizma kao i na snažnu investicionu aktivnost u zemlji očekujem da realna stopa ekonomskog rasta za cijelu godinu ne bude ispod četiri odsto.

„Takođe, očekujem da će ovaj rast nastaviti da podstiče otvaranje novih radnih mjesta, što je trend od početka ove godine. Podsjetiću, u prvih osam mjeseci ove godine, a to su posljednji zvanični podaci, prosječan broj zaposlenih povećan je za 6.314 odnosno za 3,6 odsto, te je stopa nezaposlenosti po Monstatovoj anketi o radnoj snazi po podacima za drugi kvartal 2017. smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na 2016. godinu i iznosi 15,1 odsto. Radimo na tome da ovaj trend nastavimo. Pored toga što nam rastu BDP, zaposlenost i broj turista, imamo i značajan rast direktnih stranih investicija, pokrivenost uvoza izvozom, svih vidova transporta itd. I, konačno, kao rezultat svega ovoga imamo pozitivan stav dviju globalnih kreditnih agencija u vezi sa izgledom crnogorske ekonomije. Brojke pokazuju da imamo razloga za zadovoljstvo, ali ja kao predsjednik Vlade hoću i tražim uvijek više i bolje“ – rekao je premijer Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Šta sve je doprinijelo rastu BDP-a

Predsjednik Vlade je odbacio tvrdnje pojedinih opozicionih političara da je povećanje BDP-a donijela samo gradnja autoputa rekavši da pored ovog projekta postoje i intenzivna investiciona aktivnost u turizmu i poljoprivredi, ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta u industriji, izgradnja podmorskog elektroenergetskog kabla, puštanje u rad vjetroelektrane na Krnovu i dr.

Premijer je rekao da mu je drago da je dio opozicije promijenio mišljenje u vezi sa autoputem pa makar više ne dovode u pitanje potrebu njegove gradnje.

„Podsjetiću, dio opozicije je u vezi s ovim najznačajnijim infrastrukturnim pregnućem u našoj istoriji, prošao put od pokušaja negiranja uopšte potrebe gradnje autoputa, preko pokušaja ismijavanja ovog grandioznog projekta – „autoput od nigdje do nigdje“ – da bi sada priznao da je ipak to projekat koji je već u izgradnji doveo do rasta BDPa... Ali, sada govore kako navodno osim toga ne postoji ništa drugo, a sam projekat pokušavaju da problematizuju izvlačeći navodne nedostatke. Vremenom će morati da prihvate i da je riječ o projektu koji je od suštinskog značaja za dalji razvoj Crne Gore. Ne zamjeram što to nijesu vidjeli ili nijesu željeli ili nijesu uspijevali da vide od početka. Nije svako obdaren vizijom“ – rekao je predjsednik Vlade.

Nema razgovora „za stolom“ nego u institucijama

Odgovarajući na pitanje očekuje li da se opozicija priključi radu Radne grupe Skupštine Crne Gore predsjednik Marković je rekao da „neće da se bavi pretpostavkama na temu ko bi u šarolikom opozicionom miljeu mogao biti racionalan i odgovoran prema sebi i biračima“ i da je vlast spremna da razgovara.

„Da li će se neko priključiti ili neće – ne zavisi od nas niti ćemo na to trošiti vrijeme. Imamo važnija posla u interesu građana i države. Ako se opozicija dozove pameti – spremni smo da razgovaramo o svakoj temi. Razumije se u institucijama sistema, a ni za kakvim „stolovima“ koje pomijnje lider Demokratske Crne Gore koji kaže da ne bi sa mnom za sto. Što se toga tiče, za sto ga nijesam ni zvao niti ću. Ja sjedim za stolom sa potpredsjednikom i državnim sekretarom SAD, predsjednikom i visokom predstavnicom Evropske komisije, osnivačem CERN-a kao i sa stotinama građana Crne Gore, dobronamjernih, vrijednih i vaspitanih sa kojima i razgovaram o svim životnim pitanjima. To je moje društvo. Da bi neko sjedio za mojim stolom prije svega mora imati kućno vaspitanje. Mladost ne može biti opravdanje za nevaspitanje.

Premijer je, odgovarajući na pitanje o spremnosti da razgovara sa predstavnicima Demokratskog fronta rekao da je dio političara te koalicije u procesima za pokušaj terorizma i za pranje novca, te je time sam sebe eliminisao.

„Ako Demokratski front delegira neke druge ljude koji nijesu obuhvaceni ovim procesima, ne bih bježao od razgovora“ – rekao je premijer Duško Marković.

Na pitanje o predsjedničkom kandidatu Demokratske partije socijalista premijer je podsjetio da je već sapošteno da će ime biti poznato do kraja novembra.

„Za koje god ime da se odlučimo, nema sumnje da ta ličnost sigurno nosi pobjedu na predsjedničkim izborima na proljeće“ – rekao je premijer Marković.

Sloboda i ravnopravnost medija su temeljna opredjeljenja Vlade

Na pitanje da li su mediji u Crnoj Gori „čuvari demokratije“ ili se sloboda izražavanja često pretvara u slobodu nekažnjenog optuživanja predsjednik Vlade je rekao da se dio medija uglavnom bavi samo jednim od zadataka – insistiranjem da noisoci vlasti polaže račune kroz proizvanje vlasti, na uštrb preostala dva zadatka medija da brzo i kvalitetno informišu građane i da omoguće građanima da donose odluke na osnovu sučeljavanja mišljenja, argumenata i stavova aktera na društvenoj sceni na teme koje su važne u jednom društvu.

„Prvi razlog [zašto je to tako] je da je takve medijske sadržaje lakše stvarati, to iziskuje manje truda i znanja. Drugi razlog je što je kod nas i politika pojedinih opozicionih stranaka tabloidna, da iskoristim taj termin iz medija, pa i novinarstvo koje takvu politiku promoviše ne može biti drugačije do tabloidno. I treći razlog je što takvi medijski sadržaji ne proizvode sankcije. Ovdje ne mislim na pravosudne sankcije već prvenstveno na osudu struke odnosno samih medija i to kroz mehanizam samoregulacije i analizu primjene Etičkog kodeksa novinara. U Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru decidno se navodi da Etički kodeks novinara mora da se primjenjuje u cijeloj medijskoj zajednici i to djelotvorno i jednoobrazno, kao i da nema djelotvornog mehanizma samoregulacije jer je medijska zajednica podijeljena. Nažalost, ne vidim da mediji rade efikasno na tome da ove slabosti, koje su konstatovane u Izvještaju, otklone. Ipak, bez obzira na stanje, važno je naglasiti da je sloboda medija jedan od stubova i jedno od najčvršćih temeljnih opredjeljenja ove vlade i da tu nemamo niti ćemo imati ikakvih dilema“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je na pitanje da pojasni kritike koje je izrekao na račun Radija i Televizije Crne Gore rekao da nije zadovoljan radom tog medija.

„Kritičan sam i prema ministrima u svojoj vladi, i prema svojim saradnicima, i prema pojavama u društvu koje prepoznajem kao izazove, konačno veoma kritički analiziram i sopstveni rad. Posao predsjednika vlade je da kritički posmatra i analizira društvene pojave, a ne da tapše po ramenu. Ne vidim zašto bi javni servis bio izuzet od analize, pa i kritike. Kritika je onome ko zna da je cijeni i iskoristi – dragocjena. Ne govorim i ne očekujem apologetiku državne televizije pa da mi se može spočitati navodni pokušaj uticaja. Ne. Rekao sam to otvoreno i rukovodstvu televizije. Kritičan sam iz razloga brige koja pripada predsjedniku vlade za ono što bi trebalo da je posao javnog servisa – da prednjači u obrazovnom, kulturnom, naučnom programu, da na najvišem profesionalnom nivou otvara i obrađuje društvene teme koje se tiču građana. Radi li to javni servis? Po mom mišljenju ne. Nadam se da mi neće biti uzeto za zlo to što o kvalitetu programa javnog servisa imam jasan i javan stav“ – rekao je premijer Duško Marković u intervjuu Pobjedi.

Čestitke Pobjedi na godišnjici i na promociji antifašizma

Premijer je čestitao Pobjedi 73. godišnjicu rada rekavši da je Pobjeda danas najstariji medij u Crnoj Gori i crnogorski brend.

„Uvijek valja naglasiti i čestitku na dosljednosti u promociji antifašizma koji, kao jedno od ključnih utemeljenja i prepoznatljivosti naše države, ima oslonac u Pobjedi čiji je antifašizam bitna dimenzija od njenog prvog dana“ – rekao je premijer Duško Marković.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?