Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada Crne Gore i Sistem UN-a u Crnoj Gori obilježili Dan Ujedinjenih nacija

Objavljeno: 25.10.2017. 02:20 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 
 

Video: Obraćanje stalne koordinatorke Sistema UN u CG Fione Mekluni

Povodom 72. godišnjice od usvajanja Povelje Ujedinjenih nacija, Vlada Crne Gore i Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori organizovali su na Vili „Gorica“ zajedničku ceremoniju obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija. Tema ovogodišnjeg obilježavanja bila je „U susret održivoj budućnosti“.

Domaćini ceremonije su bili Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde i Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, koji su se obratili zvanicama.

U fokusu jubileja bila je retrospektiva 72 godine rada Ujedinjenih nacija kao i budućnost svjetske organizacije u kontekstu Agende održivog razvoja do 2030. godine koju su svjetski lideri usvojili na Generalnoj skupštini UN 2015. godine. Novi razvojni plan, koji se temelji na sedamnaest Ciljeva održivog razvoja, predstavlja viziju boljeg svijeta, univerzalni plan za iskorjenjivanje siromaštva, očuvanja planete, uspostavljanje mira i omogućavanje progresa za sve ljude.

Dan Ujedinjenih nacija tradicionalno se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godine kada je na snagu stupila Povelja Ujedinjenih nacija. Ratifikacijom tog dokumenta zvanično su osnovane Ujedinjene nacije čiji su glavni ciljevi uspostavljanje mira i bezbjednosti, podrška razvoju i društvenom progresu i zaštita ljudskih prava. Ujedinjene nacije su osnovali lideri 51 države a svjetska organizacija danas broji 193 zemlje članice. Crna Gora postala je članica Ujedinjenih nacija u junu 2006. godine, kao 192. članica organizacije.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?