Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Svečano potpisana Deklaracija o namjeri za uspostavljanje Međunarodnog naučnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope

Objavljeno: 25.10.2017. 19:26 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Video: Ministri Damjanović i Pejović u posjeti CERN-u - KADROVI

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Video: Ministarka nauke Sanja Damjanović - Deklaracija o namjeri za osnivanje Instituta u CERNu - IZJAVA
Video: Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović - Deklaracija o namjeri za osnivanje Instituta u CERNu - IZJAVA
Video: Nekadasnji direktor CERN-a i tvorac Inicijative Hervig Soper - Deklaracija o namjeri za osnivanje Instituta u CERNu - IZJAVA
Video: Ministarka obrazovanje i nauke R. Makedonije Renata Deskoska - Deklaracija o namjeri za osnivanje Instituta u CERNu - IZJAVA

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Deklaracija o namjeri za uspostavljanje Međunarodnog naučnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope svečano je potpisana danas, 25. oktobra u CERN-u (Ženeva), od strane osam zemalja Regiona. Na Ministarskoj konferenciji učestvuje crnogorska delegacija koju predvodi ministarka nauke, dr Sanja Damjanović i ministar evropskih poslova, mr Aleksandar Andrija Pejović.

Deklaraciju su potpisali: ministar obrazovanja, sporta i omladine Albanije Ervin Demo, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, savjetnik ministra obrazovanja i nauke Bugarske Kostadin Kostadinov, ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova Shyqiri Bytyqi, ministarka obrazovanja i nauke Makedonije Renata Deskoska, državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja, nauke i sporta Slovenije Tomaž Boh, dok je ispred Vlade Crne Gore Deklaraciju potpisala ministarka nauke Sanja Damjanović.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
-Ovo je zaista poseban dan, jer po prvi put u istoriji predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope razmatraju mogućnost da se upostavi regionalni međunarodni institut. Ovo je, takođe, poseban dan za mene lično, jer sam i sama učesnik u događaju. Posebno mi je drago što je region brzo shvatio značaj ovog projekta, kao i benefita koje će nam donijeti, jer ima mogućnost da izvrši ekonomsku, naučnu i tehnološku transformaciju zemalja regiona, kazala je ministarka Damjanović nakon svečanog potpisivanja.

Obraćajući se učesnicima skupa, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je izrazio uvjerenje da će potpisivanje današnje Deklaracije i osnivanje Instituta osigurati dodatnu finansijsku podršku Evropske unije u oblasti nauke i istraživanja za unaprijeđenje obrazovanja mladih naučnika, tehnološki transfer iz najprestižnijih evropskih laboratorija i jačanje saradnje u oblasti nauke.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Pejović je istakao da je potrebno sagledati mogućnost povlačenja sredstava za realizaciju projekata iz ove oblasti koja su na raspolaganju iz evropskih fondova, imajući u vidu da je povezivanje država regiona međusobno i sa Evropskom unijom, kroz nauku i istraživanje, prepoznato kao faktor koji generiše stvaranje novih radnih mjesta i dinamičniji ekonomski rast i razvoj.

Nekadašnji direktor CERN-a i tvorac Inicijative prof. dr Hervig Šoper kazao je u izjavi za medije da ga raduje što je konačno napravljen prvi formalan iskorak u realizaciji projekta, koji je rađen po principu CERN-ovog modela i u duhu nauke za mir.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
-Drago mi je što će nakon današnjeg potpisivanja Inicijativa postati regionalni projekat. Takođe, nadam se da će ovaj Region uspjeti da ostvari benefit upravo od nauke i tehnologije, a što je od izuzetne važnosti prije svega za mlade ljude i njihovu edukaciju, izjavio je prof. Šoper.

Ministarka obrazovanja i nauke Makedonije Renata Deskoska kazala je da ta zemlja od samog početka snažno podržava ovu ideju i aktivno će učestvovati u daljoj realizaciji projekta.

-Drago nam je da Region ima priliku da se poveže, kao i da Makedonija pruži svoj doprinos, prokomentarisala je ministarka Deskoska.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Današnje potpisivanje Deklaracije o namjeri za osnivanje Instituta će prvobitnu Inicijativu transformisati u regionalni projekat. Uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope je projekat koji bi znatno uticao na ekonomski razvoj zemalja regiona, otvorio mogućnosti za nova radna mjesta, a posebno bi uticao na smanjenje odliva talenata, što predstavlja jedan od najvećih problema u našem regionu.

Deklaracijom o namjeri se, između ostalog, uspostavlja saradnja između strana potpisnica u oblasti nauke, tehnologije i industrije, kao i edukacija i obuka talentovanih mladih ljudi i inženjera zasnovana na transferu znanja i tehnologija iz evropskih centara.

Dvije grupe međunarodnih renomiranih eksperata trenutno rade na izradi tehničke specifikacije projekata za obje opcije Instituta. Prvi nacrti specifikacija projekata biće predstavljeni u Crnoj Gori krajem oktobra, a završne verzije na naučnom Forumu u Trstu, koji organizuju međunarodni institut ICTP i Ministarstvo nauke Crne Gore. Takođe, na Forumu će učestvovati predstavnici Evropske komisije, UNESCO-a, CERN-a i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

PR SLUŽBA MINISTARSTVA NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?