Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pavlova Pažinu: Činjenica je da je Crna Gora mnogo napredovala

Objavljeno: 25.10.2017. 23:58 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošćuPotpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin sastao se danas, tokom boravka u Republici Bugarskoj, sa ministarkom za bugarsko predsjedavanje Savjetom EU 2018. godine Lilijanom Pavlovom.

Potpredsjednik Pažin je upoznao sagovornicu sa planovima i očekivanjima Crne Gore tokom predsjedavanja Bugarske Savjetom Evropke unije tokom prve polovine 2018. godine. Potpredsjednik je saopštio da cijeni da će tokom bugarskog predsjedavanja Savjetom EU biti stvoreni uslovi za početak procesa koji će omogućiti da Crna Gora dobije mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24. Pažin je aspostrofirao važnost trenutka predsjedavanja Bugarske Savjetom kada treba biti pokazano svima spirantima za članstvo da Evropska unija nije daleki san ili apstrakcija, već da svi građani treba da osjete konkretne benefite od članstva.

Ministarka Pavlova je saopštila da je činjenica da je Crna Gora mnogo napredovala na putu ka Evropskoj uniji i da se prepoznaje jasna evropska perspektiva za našu državu. U tom smislu je ukazala i da će poseban prioritet bugarskog predsjedavanja Savjetom EU biti politika proširenja Unije na region Zapadnog Balkana. Ona je dodala da je opredjeljenje Bugarske da se politika proširenja EU ne ogleda samo na pregovarački proces, već i na konkretne projekte na osnovu kojih će građani osjetiti benefite i važnost članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

Zajednički je konstatovana važnost posvećenosti Evropske unije Zapadnom Balkanu i svakoj državi koja želi članstvo u Uniji pojedinačno. Naglašena je potreba postojanja konsenzusa svih država članica EU o politici proširenja i u tom kontekstu napravljen pozitivan osvrt na nedavne izjave EU lidera u korist takve politike Unije.



Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin boravi u Sofiji, Republika Bugarska, u cilju učešća na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan 26. i 27. oktobra.


KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?