Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

ЛОНДОН: Потпредсједник Владе Милутин Симовић разговарао са британским државним министром Аланом Данканом

ЛОНДОН: Потпредсједник Владе Милутин Симовић разговарао са британским државним министром Аланом Данканом
Датум објаве 25.10.2017 21:09 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Потпредсједник Владе Црне Горе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић и државни министар за Европу и Америку у Миниситарству вањских послова Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, Алан Данкан састали су се у сриједу у Лондону уочи одржавања Британско-црногорског инвестиционог форума.

Обострано је констатовано да Црна Гора и Уједињено Краљевство његују традиционално добре билатералне односе, што се посебно манифестује кроз подршку британске Владе црногорским стратешким приоритетима, односно кроз подршку Владе Уједињеног Краљевства недавном учлањењу Црне Горе у НАТО, као и кроз континуирану подршку унапређењу демократских стандарда и економским реформама.

Потпредсједник Симовић је поздравио јасну поруку да је Западни Балкан и даље у фокусу британске владе, што је и афирмисано кроз одлуку Уједињеног Краљевства да буде домаћин Самита лидера држава Западног Балкана и представника ЕУ, средином 2018. године, у оквиру „Берлинског процеса“. Захвалио је на подршци коју британска влада пружа Црној Гори од обнове независности, посебно у виду значајне експертске помоћи на промоцији економских реформи, са циљем смањења пословних баријера и унапређења пословног амбијента, као и у институционалним реформама и изградњи ефикасније јавне управе у Црној Гори.

Симовић је казао да је захваљујући одговорној политици и вишегодишњем спровођењу фискалних и економских реформи, Црна Гора данас позната по стимулативном пословном амбијенту, ниским пореским стопама, изједначеном третману домаћих и страних инвеститора, политичкој и макроекономској стабилности и константним напретком у унапређењу пословног амбијента.

Министарка економије Драгица Секулић и министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, који су присуствовали састанку, информисали су министра Данкана са инвестиционим могућностима у сектору енергетике и туризма.

Министар Данкан је поздравио реформске искораке Црне Горе и напредак остварен у процесима интеграција. Указао је на посебан значај Црне Горе, као најбољег примјера у региону. Такође је потврдио спремност за даљу подршку његове владе будућим реформским, демократским и економским искорацима Црне Горе. Нагласио је пуну посвећеност Владе Уједињеног Краљевства у припреми наредног самита лидера региона, у оквиру "Берлинског процеса". Позвао је на активан однос црногорске стране у припреми самита и дефинисању кључних тема.

Министар Данкан је и овом приликом честитао Црној Гори на успјешном превазилажењу бројних изазова који су били присутни у њеним завршним интеграционим процесима у НАТО, осврћући се додатно на евидентне покушаје оспоравања права Црне Горе на слободан избор.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ