Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

LONDON: Potpredsjednik Vlade Milutin Simović razgovarao sa britanskim državnim ministrom Alanom Dankanom

Objavljeno: 26.10.2017. 03:09 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović i državni ministar za Evropu i Ameriku u Minisitarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alan Dankan sastali su se u srijedu u Londonu uoči održavanja Britansko-crnogorskog investicionog foruma.

Obostrano je konstatovano da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose, što se posebno manifestuje kroz podršku britanske Vlade crnogorskim strateškim prioritetima, odnosno kroz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva nedavnom učlanjenju Crne Gore u NATO, kao i kroz kontinuiranu podršku unapređenju demokratskih standarda i ekonomskim reformama.

Potpredsjednik Simović je pozdravio jasnu poruku da je Zapadni Balkan i dalje u fokusu britanske vlade, što je i afirmisano kroz odluku Ujedinjenog Kraljevstva da bude domaćin Samita lidera država Zapadnog Balkana i predstavnika EU, sredinom 2018. godine, u okviru „Berlinskog procesa“. Zahvalio je na podršci koju britanska vlada pruža Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, posebno u vidu značajne ekspertske pomoći na promociji ekonomskih reformi, sa ciljem smanjenja poslovnih barijera i unapređenja poslovnog ambijenta, kao i u institucionalnim reformama i izgradnji efikasnije javne uprave u Crnoj Gori.

Simović je kazao da je zahvaljujući odgovornoj politici i višegodišnjem sprovođenju fiskalnih i ekonomskih reformi, Crna Gora danas poznata po stimulativnom poslovnom ambijentu, niskim poreskim stopama, izjednačenom tretmanu domaćih i stranih investitora, političkoj i makroekonomskoj stabilnosti i konstantnim napretkom u unapređenju poslovnog ambijenta.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji su prisustvovali sastanku, informisali su ministra Dankana sa investicionim mogućnostima u sektoru energetike i turizma.

Ministar Dankan je pozdravio reformske iskorake Crne Gore i napredak ostvaren u procesima integracija. Ukazao je na poseban značaj Crne Gore, kao najboljeg primjera u regionu. Takođe je potvrdio spremnost za dalju podršku njegove vlade budućim reformskim, demokratskim i ekonomskim iskoracima Crne Gore. Naglasio je punu posvećenost Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u pripremi narednog samita lidera regiona, u okviru "Berlinskog procesa". Pozvao je na aktivan odnos crnogorske strane u pripremi samita i definisanju ključnih tema.

Ministar Dankan je i ovom prilikom čestitao Crnoj Gori na uspješnom prevazilaženju brojnih izazova koji su bili prisutni u njenim završnim integracionim procesima u NATO, osvrćući se dodatno na evidentne pokušaje osporavanja prava Crne Gore na slobodan izbor.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?