Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nuhodžić – Radev: Bugarska će pružiti podršku Crnoj Gori na putu evropskih integracija

Objavljeno: 26.10.2017. 18:39 Autor: MUP
Bugarska prepoznaje napore Vlade Crne Gore da ostvari rezultate u oblasti vladavine prava i, u tom smislu, nastavlja da pruža stratešku podršku našoj zemlji na putu evropskih integracija, posebno tokom predstojećeg predsjedavanja EU, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Republike Bugarske Valentin Radev na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem.


U srdačnom i prijateljskom razgovoru, sagovornici su se dotakli tema od značaja za bezbjednost i sigurnost u regionalnom kontekstu, dok su na bilateralnoj ravni razgovarali o unaprjeđenju saradnje policijskih struktura u borbi protiv nezakonitih migracija, organizovanog kriminala i terorizma. Takođe, razgovarano je i o ostvarivanju sinergije na drugim poljima nadležnosti, a posebno je akcentovana saradnja u oblasti civilne zaštite i upravljanja vanrednim situacijama. U tom kontekstu, ministar Nuhodžić je iskazao zahvalnost Vladi Bugarske za podršku koju je pružila tokom požara koji su zahvatili Crnu Goru tokom ljetnjeg perioda.

Podsjećajući na uspjeh u realizaciji ključnog spoljnopolitičkog cilja, članstvo Crne Gore u NATO alijansi, ministar Nuhodžić je informisao i o aktivnostima koje naša država sprovodi na planu implementacije obaveza iz pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, sa osvrtom na ispunjavanje akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Izrazio je zadovoljstvo što će Bugarska, kao predsjedavajuća Savjetom Evropske unije u prvoj polovini 2018. godine, posebnu pažnju usmjeriti na proširenje Evropske unije na region Zapadnog Balkana.

Ministar Radev je istakao čvrstu podršku evropskoj perspektivi Crne Gore i naglasio spremnost Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bugarske da i u narednom periodu nastavi podržavati reformske procese u Crnoj Gori. Istom prilikom, prenio je da će prioritet bugarskog predsjedništva biti ubrzanje integracija Zapadnog Balkana u EU. Konstatovao je da su bilateralni odnosi dobar primjer saradnje i da postoji prostor za njihovo dalje unaprjeđenje u pravcu suprotstavljanja globalnim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama.

Ministar Nuhodžić boravak u Sofiji nastavlja učešćem na Forumu EU - Zapadni Balkan, koji predstavlja zajednički mehanizam i platformu Evropske unije i država Zapadnog Balkana, na kojem se diskutuje o aktuelnim temama i pitanjima od važnosti iz oblasti pravde, slobode i bezbjednosti.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?