Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Londonu počeo Britansko-crnogorski poslovni i investicioni forum

Objavljeno: 26.10.2017. 19:44 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
U Londonu je danas počeo Britansko-crnogorski poslovni i investiciono forum – skup na kojem su se okupili predstavnici Vlade Crne Gore i crnogorskih privrednika, Vlade UK i Evropske banke za obnovu i razvoj i više od 150 britanskih kompanija prije svega iz oblasti finansijskih usluga, ICT-a, energetike, inženjeringa, infrastrukture, građevinarstva, poljoprivrede, nekretnina i konsultanstkih usluga koje su zainteresovanie za pokretanje biznisa i investiranje u Crnu Goru.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović poručio je danas otvarajući Forum da je izvjesno sve veće interesovanje britanskih kompanija za Crnu Goru i da je ovaj skup i organizovan kako bi dodatno stimulisao kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva da razmišljaju o Crnoj Gori kao o njihovoj investicionoj bazi i bazi za poslovanje u regionu Jugoistočne Evrope.

„Najnovije projekcije Svjetske banke predviđaju rast crnogorske ekonomije po stopi od 4,2% u 2017. godini. U drugom kvartalu 2017. godine smo ostvarili rast od 5,1% što je dodatna potvrda dinamike investicionih aktivnosti u Crnoj Gori“ – kazao je potpredsjednik Simović u uvodnom obraćanju na Forumu pri čemu je posebno istakao investicione potencijale Crne Gore u turizmu, energetici, saobraćaju, prerađivačkoj industriji, poljoprivredi, ribarstvu i ICT sektoru.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je informisao britanske privrednike da je Nacionalna investiciona komisija Crne Gore usvojila Jedinstvenu listu prioritetnih razvojnih infrastrukturnih projekata koja sadrži 143 projekta u pojedinačnim segmentima, iz sektora energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine, društvenih djelatnosti i ostale infrastrukture. Procijenjena vrijednost projekata koji se nalaze na listi, čija realizacija je predviđena u periodu 2017-2025, iznosi približno pet milijardi eura.

Ističući najnovija priznanja međunarodnih finansijskih institucija i agencija, poput onih iz Izvještaja Izvršnog odbora MMF-a, u kojem je konstatovano da Vlada Crne Gore dobro upravlja ekonomijom i da su mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane potpredsjednik Simović je informisao učesnike Foruma i o tome da je agencija Moody's poboljšala rejting Crne Gore na B1 sa stabilnim izgledom, dok je Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s objavila novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je promijenila izgled rejtinga naše zemlje u ,,stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B.

Ambasadorka Kemp: Impresionirana sam Crnom Gorom

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori Alison Kemp ocijenila je u obraćanju na Forumu da su članstvo u NATO i konstantni napredak u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, čvrsti dokazi da Crna Gora ispunjava zadatke u svojim evroatlantskim aspiracijama.

„U proteklih pet mjeseci od kada obavljam dužnost, veoma sam impresionirana Crnom Gorom“ – kazala je ambasadorkaKemp.

Ona je kazala britanskim privrednicima da Crna Gora ima izvanredne odnose, posebno političke, sa svim zemljama Zapadnog Balkana i da sprovodi konkretne korake u jačanju vladavine prava, borbe protiv korupcije, i dodatno, u potpunosti razumije reformske korake koje mora preduzeti u narednim godinama.

Ambasadorka je kazala da je ovo samo prvi u nizu događaja koji će se u Velikoj Britaniji održavati na temu Zapadnog Balkana i najavila održavanje konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj i samita lidera zapadnobalkanske šestorke.

Deset prednosti Crne Gore

Britanski parlamentarac, ekspert za Balkan, Džon Grogan, iznio je na otvaranju Britansko-crnogorskog poslovnog i investicionog foruma kako je rekao najmanje deset razloga iz kojih je potrebno da britanska vlada i britanske kompanije obrate pažnju na Crnu Goru: članica je NATO, ima bogatu istoriju, razvijen turizam, bilježi značajan ekonomski rast, ima stabilne politički odnose i odnose sa susjedima, očekuju se važne konferencije na temu Zapadnog Balkana, velike investicije se realizuju u Crnoj Gori, proizvodi visokokvalitetna vina, sa veoma malim brojem stanovnika ima izuzetno razvijen sport i velike su mogućnosti ulaganja u privatni sektor.

Grogan je i ovom prilikom ocijenio da su neke akcije usmjerene protiv pristupa Crne Gore u NATO bile nečasne, ali da je Crna Gora prevazišla sve izazove. „To je nešto sa čim se britanska vlada i parlament moraju pozabaviti“ – kazao je Grogan.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je na panel diskusiji na temu „Investiranje u infrastrukturu i energetiku“ predstavila potencijale i investicioni okvir Crne Gore u tim oblastima. Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović govorio je o investiranju u turizmu i ključnim sektorima.

Pomoćnica ministra finansija Bojana Bošković je u okviru panel diskusije, zajedno sa potpredsjednikom Privredne komore Crne Gore Stankom Zlokovićem i privrednicima, predstavila generalne ekonomske pokazatelje u Crnoj Gori.
                                  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?