Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pažin – Jurova: Pravosudna saradnja Crne Gore i EU važna karika pregovaračkog procesa

Objavljeno: 26.10.2017. 20:27 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Video: Sastanak potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa evropskom komesarkom za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova Verom Jurovom - kadrovi
     
Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin danas je u Sofiji imao bilateralni sastanak sa evropskom komesarkom za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova Verom Jurovom.

Ocjenjujući ohrabrujućom sve veću posvećenost Evropske unije politici proširenja, potpredsjednik Pažin je informisao sagovornicu o dostignućima Crne Gore u procesu jačanja sistema pravosudne saradnje u građanskim i krivičnim stvarima. Pažin je posebno istakao aktivnosti koje se sprovode u odnosu na izradu Nacrta zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama EU, kojim će biti regulisana pravosudna saradnja sa državama članicama kada Crna Gora postane dio i ovog kluba evropskih država. On je ocijenio da vjeruje da će i nedavno imenovanje tužioca ispred Crne Gore u EUROJUST-u biti dodatni doprinos Crne Gore zajedničkoj borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala na evropskom kontinentu.

Evropska komesara Jurova pozdravila je dosadašnje aktivnosti koje Crna Gora preduzima u pravcu snaženja svojih kapaciteta za međunarodnu pravosudnu saradnju. Ona je ocijenila pozitivnim aktivnosti Evropske unije i Crne Gore koje se sprovode sa ciljem jačanja međunarodne pravne saradnje i integracije naše države u evropske pravosudne forume. U tom kontekstu Jurova se pozitivno osvrnula na dosadašnja zalaganja Crne Gore i saopštila da se uskoro može očekivati pristupanje Crne Gore i Programu pravde EU, kao jednom od ključnih programa za finansiranje i ukupnu podršku aktivnostima usmjerenim ka jačanju kapaciteta pravosudnih organa država.

Sagovornici su ocijenili da sve intenzivnija saradnja EU i Crne Gore u oblasti pravosuđa otvara i nove mogućnosti za jačanje partnerstva. U cilju održavanja adekvatnog stepena komunikacije i saradnje, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin uputio je evropskoj komesarki Jurovoj poziv da posjeti Crnu Goru, što bi bila prilika i za potpisivanje Ugovora o pristupanju Crne Gore Programu pravde Evropske unije.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?