Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin učestvovao na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova država članica EU i regiona Zapadnog Balkana

Objavljeno: 26.10.2017. 21:14 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
   

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin danas je, na poziv ministra pravde Estonije Urmasa Reinsalua, učestvovao u radu Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova država članica Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji se održava u Sofiji, Republika Bugarska, 26. i 27. oktobra. Forum se organizuje u okviru predsjedavanja Estonije Savjetom Evropske unije, uz podršku i domaćinstvo Republike Bugarske.

Obraćajući se svojim kolegama ministrima i predstavnicima resornih agencija Evropske unije, potpredsjednik Pažin je naglasio da je uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog i efikasnog pravosuđa conditio sine qua non evrointegracionog hoda svake države, pa i Crne Gore. Pažin je informisao uvažene kolege da je Crna Gora setom pravosudnih organizacionih zakona, koji su usvojeni 2015. i 2016. godine, normativno zaokružila svoj pravosudni sistem. On je upoznao da je uveden jedinstveni sistem izbora sudija i državnih tužilaca za cijelu Crnu Goru, kao i novi sistem napredovanja na osnovu periodičnih ocjena rada. Ovi sistemi osmišljeni su tako da budu transparentni, da se baziraju na rezultatima rada i da teže ka primjeni objektivnih kriterijuma.

U dijelu diskusije o međunarodnoj pravnoj saradnji, Pažin je izjavio da Crna Gora punu pažnju posvećuje kontinuiranom jačanju pravosudne saradnje u građanskim i krivičnim stvarima sa državama regiona, ali i državama članicama Evropske unije. U tom smilu, Pažin je upoznao kolege o izradi Nacrta zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama Evropske unije, kao i sa aktivnostima koje Crna Gora sprovodi kao članica ključnih asocijacija i mreža saradnje Evropske unije u ovoj oblasti.

Učesnicima skupa obratili su se i ostali ministri pravde država iz našeg susjedstva, predstavljajući rezultate u oblasti reforme pravosudnih sistema i međunarodne pravosudne saradnje.

Ministar pravde Estonije Urmas Reinsalu apostrofirao je važnost otvorene i partnerske saradnje između država regiona i država članica Evropske unije, saopštivši da je Estonija u toku svog dosadašnjeg predsjedavanja sprovodila aktivnosti koje takvoj saradnji mogu doprinijeti. On je naglasio važnost otvorene diskusije i aktivnosti u pravcu jačanja odgovornosti u pravosuđu, s posebnim akcentom na suzbijanje korupcije kada su u pitanju nosioci pravosudnih funkcija.

Evropska komesarka za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova Vera Jurova kazala je da proces evropske integracije svake države zahtijeva sprovođenje reforme pravosuđa u skladu sa standardima vladavine prava koji su zajednički imenitelj Evropske unije. Ona je ministrima pravde država iz regiona Zapadnog Balkana prenijela poruku posvećenosti Unije procesu proširenja i podrške u sprovođenju neophodnih reformi za dostizanje evropskih standarda.

Domaćin skupa, ministarka pravde Bugarske Cecka Cačeva izjavila je da će u okviru predsjedavanje Bugarske Savjetom EU jedan od ključnih prioriteta biti politika proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. U tom kontekstu najavila je održavanje konferencije lidera država članica Evropske unije i Zapadnog Balkana tokom 2018. godine, s osnovnim akcentom na pitanje proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Forum ministara pravde i unutrašnjih poslova EU - Zapadni Balkan predstavlja zajednički mehanizam i platformu Evropske unije i država Zapadnog Balkana, na kojem se diskutuje o aktuelnim temama i pitanjima od važnosti iz oblasti pravde, slobode i bezbjednosti. Sjutrašnji dan biće posvećen diskusiji o pitanjima iz oblasti unutrašnjih poslova u kojoj će učestvovati i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić.


KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?