Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin sa kolegama iz Albanije, Kosova i Makedonije

Objavljeno: 27.10.2017. 17:58 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Video: Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin razgovarao sa ministrom pravde Republike Kosovo Abelardom Tahirijem - kadrovi

Video: Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin razgovarao sa ministrom pravde Republike Albanije Etildom Đonaj - kadrovi

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin danas je, na marginama Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova EU – Zapadni Balkan, koji se održava u Republici Bugarskoj, održao bilateralne sastanke sa kolegama iz Republike Albanije, Republike Kosovo i Republike Makedonije.

Na sastanku sa ministarkom pravde Republike Albanije Etildom Đonaj razmatrane su mogućnosti početka pregovora o jačanju ugovorne baze dvije države u pogledu međunarodne pravne saradnje u krivičnim i građanskim stvarima. Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin, apostrofirajući kvalitetne odnose Crne Gore i Albanije, izrazio je punu spremnost da u kratkoročnom periodu koji slijedi delegacije dva ministarstva preduzmu neophodne korake u cilju pripreme predloga međunarodnih ugovora kojima će se ojačati pravosudna saradnja. Sagovornici su zaključili da će jačanjem partnerstva i saradnje ministarstava pravde Crne Gore i Albanije u značajnoj mjeri biti omogućena još intenzivnija razmjena podataka i procesuiranje slučajeva iz oblasti organizovanog kriminala.

Razgovarajući sa ministrom pravde Republike Kosovo Abelardom Tahirijem konstatovan je značajan napredak u odnosu na finalizaciju tri bilateralna sporazuma o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima. Prepoznat je prostor da do kraja godine budu završeni pregovori o zaključenju paketa ugovora kojima se reguliše pravna pomoć u krivičnim stvarima, izručenje i međusobno izvršavanja sudskih odluka u krivičnim stvarima. Ocjenjujući ukupne odnose dvije države pozitivnim i perspektivnim, potpredsjednik Pažin je sagovorniku prenio spremnost za punu podršku u prenošenju prakse Crne Gore iz oblasti reforme pravosuđa i drugim oblastima od važnosti za evrointegracioni proces Kosova. Zahvaljujući na izrečenoj spremnosti i razumijevanju, ministar Tahiri je saopštio da će unutar kosovskih institucija uskoro biti stvoren osnov za ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Republike Kosovo, čime će biti ispunjen i posljednji uslov za viznu liberalizaciju za državljane Kosova.

U otvorenom razgovoru sa ministrom pravde Republike Makedonije Bilenom Salijijem sagovornici su konstatovali odlične bilateralne odnose dvije države i prepoznali mogućnosti za podršku Ministarstva pravde Crne Gore makedonskim kolegama u pripremi strateških dokumenata za reformu pravosuđa, kao i unaprjeđenju sistemskih zakona iz oblasti krivičnog prava.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?