Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić na Forumu EU-Zapadni Balkan

Objavljeno: 27.10.2017. 19:46 Autor: MUP
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić učestvovao je na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropska unija – Zapadni Balkan, koji se održava u Sofiji, Republika Bugarska, 26. i 27. oktobra 2017. godine. Forum se organizuje u okviru predsjedavanja Estonije Savjetu Evropske unije, uz podršku Bugarske, a poziv je upućen od strane ministra unutrašnjih poslova Estonije Andresa Anvelta.

Ministar Nuhodžić predstavio je rezultate Crne Gore na polju migracija i upravljanja granicom, posebno naglasivši ostvarene ciljeve na zakonodavnom i institucionalnom planu. Kada je u pitanju borba protiv krijumčarenja ljudi i migranta, ukazao je na važnost permanentne saradnje policijskih organizacija regiona, koja je, kroz paralelne istrage u više zemalja, rezultirala uspješnim akcijama.

MUPU dijelu diskusije o terorističkim prijetnjama, ministar Nuhodžić je istakao da terorizam i širenje radikalnih ideologija predstavljaju jedan od najvećih bezbjednosnih izazova današnjice, koji zahtijeva kolektivan odgovor i jačanje saradnje na regionalnom, evropskom i globalnom planu. Crna Gora je spremna da sve raspoložive kapacitete stavi u funkciju preveniranja i podijeli iskustva sa partnerima iz širokog bezbjednosnog okvira. Posebno je naglasio da je uloga vjerskih zajednica, obrazovnih institucija, civilnog društva i medija od izuzetnog značaja, kako bi svi akteri društva bili uključeni u proces preveniranja i podizanja svijesti o prijetnjama i rizicima koji definišu okruženje pogodno za nasilnu radikalizaciju.

Na Forumu ministara je zaključeno da borba protiv nezakonitih migracija, krijumčarenja, trgovine oružjem, kao i suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, ostaje prioritet Evropske unije i država Zapadnog Balkana. Ocijenivši da je intenzivna međunarodna saradnja i razmjena operativnih informacija uslov stabilnosti i bezbjednosti Regiona i Evrope, ministar Nuhodžić je saopštio da će se u predstojećem periodu, posvećenost koju Crna Gora potvrđuje kontinuiranim učešćem u regionalnim i međunarodnim inicijativama, nadograđivati osnaživanjem normativnih i institucionalnih kapaciteta za međunarodnu policijsku saradnju.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?