Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin govorio na svečanosti povodom Dana crnogorskog sudstva

Objavljeno: 29.10.2017. 17:00 Autor: MINISTARSTVO PRAVDE

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Obraćanje potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina na svečanosti povodom Dana crnogorskog sudstva

Fotografije: Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na svečanosti povodom Dana crnogorskog sudstva (38.5 MB) 

Potpredsjednik Vlade za politički sisitem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin govorio je danas na svečanoj akademiji u čast proslave 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, koju su organizovali Vrhovni sud Crne Gore i Udruženje sudija Crne Gore.

Obraćajući se na početku učesnicima, potpredsjednik Pažin je podsjetio da je tačno 219 godina od donošenja Zakonika opščeg crnogorskog i brdskog vladike Petra I Petrovića Njegoša. “Zakonik opšči crnogorski i brdski otvorio je nove horizonte države Crne Gore, svrstavajući Crnu Goru u red savremenih, evropskih nacija, sa uređenim pravnim poretkom, a crnogorskog gorštaka promovisao u crnogorskog građanina”, rekao je Pažin.

Pažin je podsjetio da se ove godine obilježava i deset godina od usvajanja crnogorskog Ustava iz 2007. godine, koji se temelji na vrijednostima mira, slobode, tolerancije, ljudskih sloboda i pravima, multietičnosti, demokratije i vladavine prava.

Pravilna primjena pravne norme, koju treba tumačiti u skladu sa vrijednostima koje se kriju u toj pravnoj normi i poznavanje i primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava su dva imperativa koja se danas svojom aktuelnošću nameću za crnogorske sudove, istakao je Pažin.

Pažin je izrazio očekivanje da će Crna Gora sledeće godine ispuniti sva privremena mjerila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 i da će u partnerstvu sa Evropskom komisijom dobiti završna mjerila za ova dva poglavlja. “Članstvo Crne Gore u EU je najznačajniji spoljnopolitički prioritet.. Pokazali smo to prethodnih deset godina kad smo već ozbiljne prepreke na tom putu savladali, zaokružili smo pravni okvir, usaglasili ga sa pravnim standardima EU. Naravno da nas još čeka jedan broj zadataka na tom putu, ali sam sasvim uvjeren da imamo snage, znanja, sposobnosti i dobre volje da prepreke savladamo i budemo u nekom doglednom vremenu punopravna članica EU”, zaključio je Pažin.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

U svečanom dijelu prisutnima su se obratili i: predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, predsjednik Sudskog savjeta prof. dr. Mladen Vukčević, predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović i predstavnici vrhovnih sudova regiona.

Pored uvodnih obraćanja, prikazan je i kratkometražni film o dostignućima crnogorskog sudstava 29.10.2016. - 29.10.2017. godine.

MINISTARSTVO PRAVDE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?