Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković: Vojska nikada neće biti upotrijebljena unutar Crne Gore za bilo kakve političke obračune

Objavljeno: 30.10.2017. 16:02 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, kazao je, gostujući u Jutarnjem programu na Javnom servisu da Vojska nikada neće biti upotrijebljena unutar Crne Gore za bilo kakve političke obračune. On je to istakao odgovarajući na pitanje o nadležnostima ministra odbrane koje predviđa novi Zakon o Vojsci, usvojen u julu ove godine.

„Novim Zakonom, ministar je dobio samo jednu novu nadležnost - da se, uz njegovu odluku, Vojska može upotrijebiti za djelovanje u prirodnim katastrofama. Jedno je sigurno - Vojska nikada neće biti upotrijebljena unutar granica Crne Gore za bilo kakve političke odbračune.“

Ministar je kazao da je upravo Vojska, koja je vrijedno radila od dana kada je Crna Gora postala nezavisna, jedna od ključnih institucija koje su doprinijele da crnogorsko članstvo u NATO ide ubrzanom dinamikom.

„Najvažnije je da će sistem kolektivne bezbjednosti kojem Crna Gora sada pripada, značajno doprinijeti drugačijem koncipiranju sistema same Vojske, zbog čega smo u septembru donijeli novu formaciju u organizacionoj strukturi Vojske. To je ono na čemu trenutno radimo i čemu smo posvećeni“, precizirao je Bošković.

Govoreći o sporazumima koje Crna Gora treba da potpiše sa Alijansom, među kojima je i onaj kojim se pripadnicima oružanih snaga njenih država članica priznaje poseban status tokom boravka u Crnoj Gori, ministar je kazao da je naša zemlja bila u obavezi da to uradi do šest mjeseci od prijema u NATO. „To je pravna tekovina NATO, kao što postoje pravne tekovine Evropske unije. Riječ je o obavezi svih zemalja koje pristupaju Alijansi, a isti status imaće i vojnici Crne Gore u drugim zemljama.“

Ministar je ponovio da članstvo Crne Gore u NATO iznosi 475 hiljada eura na godišnjem nivou, što je jedina finansijska obaveza koju Crna Gora ima prema Alijansi. „To je svakako mnogo jeftinije nego da samostalno razvijamo kompletan sistem odbrane, što je apsolutno nemoguće“, naglasio je ministar Bošković.

On je kazao da je Crna Gora potpuno spremna da odgovori svim obavezama koje proizilaze iz članstva u Alijansi, što su pokazali naši vojnici učešćem u međunarodnim misijama.

„Crnogorska Vojska, svakako, kao dio sistema globalne bejzbjednosti mora razvijati određene specijalnosti u kojima ima tradiciju i znanje, kao što su planinske ili specijalne jedinice, helikopterske jedinice, diverzanti... Ka tome smo se usredsredili kada je riječ o modernizaciji. Međutim, Crna Gora je mala država, pa se nismo rukovodili samo potrebama Vojske, već i civilnim potrebama, tako da su i tri helikoptera koja nabavljamo više namijenjena civilnoj, nego vojnoj upotrebi – za borbu protiv požara, evakuaciju, medicinske transporte, i za prirodne katastrofe“, kazao je Bošković.

Ministar je istakao da će air policing učiniti da naše nebo bude apsolutno zaštićeno. On je precizirao da smo upravo u fazi potpisivanja tehničkih sporazuma sa NATO, Grčkom i Italijom. „Grčka i Italija će raditi air policing za Crnu Goru, kao što su od 2009. godine to radile za Albaniju, kada je ušla u Alijansu“, podsjetio je ministar. On je kazao da je naše da nebo zaštitimo helikopterima do nižih visina, a ostalo će za nas raditi naši saveznici. „Air policing je apsolutno najbolja varijanta u zaštiti našeg neba“, kazao je ministar.

Bošković je, govoreći o novinama koje je donio novi Zakon o Vojsci, posebno naglasio dobrovoljno služenje vojnog roka, koje će se implementirati od 2019. godine.

„To je potpuno drugačiji koncept od onog koji je bio u JNA, kada je služenje vojnog roka bilo obavezno. Planiramo da obučimo oko 400 vojnika godišnje, te da iz tog dijela crpimo one koji će kasnije ući u profesionalnu vojnu službu i postati podoficiri i oficiri. Zakon je precizirao upotrebu Vojske u mirnodopskim uslovima, pomoć u kriznim situacijama i, naravno, usklađivanje sa potrebama koje proizilaze iz NATO članstva“, kazao je Bošković.

Komentarišući to što jedan dio javnosti smatra da dobrovoljnost služenja vojske ne podrazumijeva nošenje oružja, ministar je kazao da Crna Gora nije „izmislila toplu vodu“, te da se i u tom segmentu rukovodila iskustvima zemalja saveznica. „Dobrovoljnost je i sa oružjem i bez oružja,“ kazao je Bošković.

Odgovarajući na pitanje čiji je školski brod “Jadran“, on je kazao da je brod vlasništvo države Crne Gore, odnosno Mornarice Vojske Crne Gore. „Tačno je da je nova hrvatska vlada iskazala interesovanje za taj brod. Naravno, mi imamo svoje argumente. Jedno je sigurno - nećemo dozvoliti da ni brod Jadran, niti bilo što drugo bude prepreka u ostvarivanju dobrosusjedskih odnosa.“

Bošković je govorio i o naporima Ministarstva odbrane da poboljša materijalni položaj zaposlenih u Vojsci i u Ministarstvu, zbog čega je nedavno osnovana i Stambena zadruga „Odbrana“, kao jedan od pravaca u rješavanju stambene problematike.

On je kazao da je siguran da će već 2018. godina pokazati rezultate na tom planu, jer su opredijeljena sredstva za zgradu u Danilovgradu, dok je za 2019. i 2020. godinu najavio izgradnju većeg stambenog kompleksa u podgoričkom naselju Zagorič, za koji je kazao da će riješiti najznačajniji dio, ako ne i cijeli korpus stambene problematike u VCG.

Bošković je naglasio da je kompletan budžet za 2017. godinu od 49 miliona eura namijenjen razvoju crnogorskog sistema odbrane, bez obzira na to da li je ili nije Crna Gora članica Alijanse. „Izdvajanje bi svakako bilo veće da moramo sami razvijati sistem odbrane, odnosno da Crna Gora nije članica NATO“, kazao je ministar.

Govoreći o prioritetima u narednom periodu, on je istakao da će to svakako biti dalja modernizacija i tehnološki napredak Vojske, ali i oslobađanje od starih sistema razmišljanja.








Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?