Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora napredovala devet mjesta na Doing Business listi Svjetske banke

Objavljeno: 31.10.2017. 21:15 Autor: MINISTARSTVO EKONOMIJE / MINISTARSTVO FINANSIJA

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Crna Gora je u novom Izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja (Doing Business) za period jun 2016 – jun 2017. godine, zauzela 42. mjesto na listi od 190 rangiranih zemalja i time, u poređenju sa prošlogodišnjim revidiranim Izvještajem, ostvarila napredak za 9 mjesta.

Shodno Izvještaju, koji se objavljuje petnaesti put, Crna Gora je zabilježila reformu u okviru indikatora „dobijanje električne energije”. Ovom reformom, Crna Gora je prošlogodišnju cijenu električne energije (% dohotka po glavi stanovnika) smanjila sa 440,5 na 425,6, dok je Indeks pouzdanosti snadbijevanja i transparentnosti tarifa zabilježio porast vrijednosti sa 0 na 5. Time je i ostvarila napredak za 40 mjesta, u odnosu na DB2017, zauzimajući 127. mjesto na globalnom rangu.

Crna Gora je takođe ostvarila napredak u sljedećim oblastima: „izdavanja građevinskih dozvola”, „registracija nepokretnosti” i „rješavanje problema insolventnosti”.

U oblasti „izdavanja građevinskih dozvola”, Crna Gora je ostvarila napredak za 15 mjesta, u odnosu na DB2017, zauzimajući 78. mjesto na globalnom rangu. Napredak je prepoznat u dijelu smanjenja troškova (sa 11.3% na 10.9% od vrijednosti skladišta).

U oblasti „registracije nepokretnosti”, Crna Gora je napredovala za 2 mjesta, zauzimajući 76. mjesto. Iako je došlo do pozitivne promjene u globalnom rangu, Crna Gora je zadržala iste vrijednosti svih podindikatora u okviru ovog indikatora, sem troška koji je čak zabilježio i blagi rast (sa 3.1% na 3.2% od vrijednosti imovine). Pretpostavlja se da je nazadovanje ostalih zemalja u ovoj oblasti uslovilo ovogodišnje povećanje ranga Crne Gore.

Kod indikatora „rješavanje problema insolventnosti”, Crna Gora je zabilježila napredak sa 40. na 37. mjesto, budući da je ostvareno poboljšanje u podindikatoru „cijena oporavka“ (sa 48.6 na 49.3 centi po dolaru).

Važno je napomenuti da ni u jednom od indikatora obuhvaćenih Izvještajem Crna Gora nije nazadovala u kvalitetu i efikasnosti pružanja usluga (broj procedura, vrijeme trajanja postupka, kao i procenat troškova po glavi stanovnika su ostali isti), već je, usljed intenzivnih reformskih procesa koje su sprovele ostale države, došlo do pomjeranja pozicije naše zemlje u indikatorima ,,započinjanje biznisa”, „dobijanje kredita” , „zaštita manjinskih investitora”,“plaćanje poreza”, i podindikatora „prekogranična trgovina” i „izvršenje ugovora”.

Od zemalja u regionu bolje od Crne Gore ove godine rangirane su Makedonija (11), Slovenija (37) i Kosovo (40), dok su lošije rangirani Srbija (43), Rumunija (45), Bugarska (50), Hrvatska (51), Albanija (65) i Bosna i Hercegovina (86).

MINISTARSTVO EKONOMIJE
MINISTARSTVO FINANSIJA

YOUTUBE: https://youtu.be/NRIg3OnmJ4Q

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?